En middag för sossar i det sakrala Uppsala

2 februari 2015 14:57 | Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Varken jag eller Birgitta är religiöst troende – vi tillhör mycket riktigt inte heller någon kyrka – men det är klart att vi, eftersom vi rör oss i Uppsalas offentlighet, genom åren har lärt känna en och annan med ämbete inom kyrkan. Kerstin Berglund har vi faktiskt vid något tillfälle ätit middag hos.

När vi nyligen var på Sonja Lyttkens’ begravning, som förrättades av just Kerstin Berglund, var hon vänlig nog att skjutsa oss i sin bil till den efterföljande samlingen på Kalmar nation, och sedan kom vi också att sitta vid samma bord. Under den här sittningen frågade Kerstin Berglund, om vi hade lust att komma hem till henne på middag tillsammans med goda vänner, och vi tackade jag.

Den här middagen kom till stånd i går, söndag.

Kerstin bor på Vasagatan i Uppsala, vilket här betyder på Luthagen.

Birgitta skulle tidigare på dagen tillsammans med Anna gå på konsert, så vi kom överens om att separat ta oss hem till Kerstin, i mitt fall i taxi hemifrån. Jag tog också med den blomma Birgitta hade köpt till värdinnan.

Kerstin Berglund är inte känd som politiskt stående till vänster, så jag tror inte att det var partisympatierna hos de inbjudna som hade styrt sammansättningen av gästlistan. Inbjudna var, utöver Birgitta och mig, Hans och Karin Alsén (Hans har inte bara varit landshövding utan också kommunalråd med mera, s, i Uppsala), Per Silenstam som i yngre år var aktiv i Laboremus och sedan bland annat blev överdirektör i AMS och så, ur en något yngre generation, UD-mannen och diplomaten (i många år) i olika länder i Afrika Sten Rylander och hans hustru Berit. Pers fru Berit skulle också ha varit med men hade blivit förkyld.

Maten var god och vi lät oss väl smaka. Värdinnan hade tänkt också på oss som numera är helnykterister, så hon hade införskaffat även alkoholfria alternativ.

Det relativt lilla antalet middagsgäster gjorde det också lätt att konversera över bordet. Birgitta talade en del om Afrika med paret Rylander, medan Hasse, Per och jag drogs åt gemensamma 60- och 70-talsminnen med anknytning till Uppsala. Trevligt hade vi allesamman.

Så när Birgitta höll tacktal, inbjöd hon de närvarande (plus Pers fru) till ytterligare en middag, fast då i vår regi.

Innan vi skildes åt, sjöng vi också några sånger tillsammans, bland dem en text som innehöll en hyllning till Luthagens Livs, där värdinnan uppenbarligen handlar. Den gamla KF-chefen Hans Alsén tog det med fattning.

Och så spelade värdinnan ett kort klassiskt stycke på pianot, BachsIn dulci jubilo”, som en markering av att samvaron, åtminstone för den här gången, var slut.

6 kommentarer

 1. Ingen jobbare? Undersköterska, busschaufför eller
  en flykting som behövde träna sina SFI kunskaper?
  Du är en riktig kälkborgare…

  Comment by Fredrik — 2015 02 02 18:19 #

 2. Till Fredrik: Själv var jag en gång i världen ett flyktingbarn som inte kunde ett ord svenska. Hasse Alsen startade sin bana som typograf. Berit Rylander har gjort omfattande insatser inom vården i olika afrikanska länder.

  Men det fundamentala fel du gör är att bortse från att det inte är jag som har satt samman den här gruppen.

  Comment by Enn Kokk — 2015 02 02 20:33 #

 3. Till Enn:
  Har en Pontare cd ”SINATRFIED” tillsammans med Sandvikens Big Band. Är det något du saknar bland dina cd så får Du den gärna av mig eftersom jag har flera. Är nog bland det bästa han gjort för oss nostalgiker!!
  Kan gå förbi och lägga den i brevlådan närmaste dagarna om Du vill. Tycker det är onödigt att skicka den per post då det är lika långt till brevlådan som till Dig/Er.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 02 03 17:41 #

 4. Till Urban Sjölander: Tack! Enda problemet är att vi har portkod, och bostadsrättsföreningen skulle nog ha invändningar mot att ja ut den på nätet.

  Så slå en signal först. Vi står i telefonkatalogen.

  Comment by Enn Kokk — 2015 02 03 20:04 #

 5. Till Enn:
  -vi klurar ut nåt vettigt och telefonkatalog finns ju knappt längre.
  Eniro har ju sagt upp alla avtal med Elanders som varit den enda tryckeriet i Sverige som kunde trycka en telefonkatalog. Elanders har lagt ner all tryckeriverksamhet av större volym i Göteborgstrakten och ”lönntrycker” runt om i Sverige till sina beställare. Som gammal faktor i tryckeribranschen får man lite info från det undre ledet. Tryckeribranschen har genomgått en astronomisk teknisk utveckling de senaste 10 åren och Gutenberg teknik som behöll sina famntag i branschenfrån slutet av 1400-talet och ända fram till 1980-talet skulle inte känna igen ett enda dugg av sin teknik. Tryckeriverksamhetens historia är rätt intressant med tanke på hans teknik som höll sig så länge. Finns troligen ingen teknik som hållit sig så länge.
  Med tanke på min utbildning som avslutades 1986 försvann det mesta av vad man lärt sig redan nästa årtionde.
  Vi hörs….

  Comment by Urban Sjölander — 2015 02 03 20:59 #

 6. Urban Sjölander:

  Det var väl för väl att du slutade där. På tryckerier härskar rent förtryck! Detta sagt med stort eftertryck. Trycksvärtan i skildringarna av dessa arbetsplatser äro många.

  Comment by Falstaff F. Akiren — 2015 02 03 22:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^