Melodikrysset nummer 5 2015

31 januari 2015 12:14 | Media, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Jag behöver faktiskt inte väckarklocka för att komma upp till Melodikrysset på lördagsmorgnarna – i morse vaknade jag redan sju. Det gör att jag hinner äta frukost och läsa våra tre morgontidningar innan det är dags att sätta i gång.

Genomgående behöver jag inte anstränga mig för våldsamt för att lösa krysset, men det finns alltid ett och annat som ligger utanför mitt så att säga spontana kunnande.

Hos oss står radion nästan alltid på, men den är inställd på P1, och även där är det främst nyheter och liknande jag mer aktivt lyssnar på. Det här bidrog till att det jag i dag hade lite problem med var den dubbelfråga som illustrerades med signaturerna till ”Tio i topp” respektive ”Rally”.

Annars är jag hyggligt kunnig på det mesta Anders Eldeman brukar spela utom möjligen då dansband.

Det betyder dock inte att jag tycker, att allt som i övrigt spelas i Melodikrysset är ljuv musik i mina öron. Nog har jag till exempel hört bättre versioner av ”Tomorrow” ur ”Annie” än den vi i dag hörde med Amy Diamond.

Och som mina läsare vet, tycker jag att även sångare som Magnus Carlsson och hans Barbados kan gå an – i dag hörde vi dem till exempel i ”Världen utanför”.

Kalle Moraeus är utmärkt både som musikant och programledare, framför allt det förra – men just ”O sole mio” är kanske ändå inte riktigt hans grej.

Monika Bring har jag sett/hört live i några olika sammanhang, och jag tycker fortfarande att det finns en viss charm över henne och Svenssons Treooo, när hon till exempel – som i dag – gör ”Du är min man.

En amerikansk underhållare/sångerska med bland annat armeniska rötter och med bibehållen charm är Cher (Cherilyn Sarkisian), som vi i dag hörde i ”The Shoop Shoop Song” (”It’s In His Kiss”).

Inte heller Bryan Ferry är dum – i dag hörde vi honom i ”You Can Dance” från ”Olympia”.

Cornelis Vreeswijk har jag allt av och med på skiva, så jag kan hans persongalleri, både Fredrik Åkare (som vi hörde besjungas i dag) och Polaren Per som efterlystes.

Och Povel Ramel har jag följt ända sedan mina mycket unga år. Alltså känner jag genast igen ”Det är de små, små detaljerna som gör det” och vet också, att den handlar om ur.

(Kan ni för resten Povels snapsvisa: ”Vi äter inte klockor men dricker gärna ur.”?)

Sedan återstår då att redovisa svaren på tre frågor, som utgick från i ordets vidare betydelse klassisk musik.

Dit vill jag föra även Gunnar Wennerbergs ”Gluntarne”, som jag regelbundet brukar få lyssna till i samband med Orphei Drängars Stor-OD på Uppsala slott – hustrun är så kallad moster i OD, så även jag brukar få delta i de här tillställningarna som har både musikaliska och kulinariska kvalitéer. I dag hörde vi Glunten och Magistern.

Som musikintresserade är hustrun och jag också bekanta med Giacomo Puccinis ”Madame Butterfly”.

Och romansen ur Lars-Erik Larssons – LEL – ”Pastoralsvit” var väl faktiskt vackrare än ganska mycket av det som spelades i dagens melodikryss?

Det senare inte menat som något nedsättande om den musik ur andra genrer, som ännu oftare spelas i Melodikrysset.

11 kommentarer

 1. Tack för hjälpen! Jag klarade inte Moraeus.
  Det är trevligt med den stora spännvidden i musikillustrationerna. Ha en trevlig fortsättning på helgen!

  Comment by Dorothea — 2015 01 31 13:44 #

 2. Till Dorothea: Kalle Moraeus är ju i TV stup i kvarten numera, så man kan ju alltid gissa på honom.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 31 13:51 #

 3. Bryan Ferry, för all del, men jag har svårt för artister, som sluddrar så det inte går att uppfatta texten.

  Kalle Moraeus sjöng ju en bit av ”O sole mio” i senaste ”Så skall det låta”.

  I TV:s barndom var det sed att man spelade Romansen ur L-E Larssons Pastoralsvit till porträttet när någon prominent person dött, Jussi Björling, Hugo Alfvén, Dag Hammarskjöld…

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 01 31 16:29 #

 4. Till Stefan H: Också jag såg det där Moraeus-programmet. Vad jag närmast var ute efter var att påpeka att det börjar bli en överexploatering av den gode Moraeus.

  I fallet Bryan Ferry är jag beredd att hålla med dig.

  Dock har jag inga egna minnen av det där speciella bruket av Lars-Erik Larssons Pastoralsvit.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 31 17:24 #

 5. Jag såg också förra söndagens Så ska det låta, och även om Kalle inte är någon operasångare, så tyckte jag ändå att han klarade av denna sång på ett väldigt bra sätt. Han gjorde det med glimten i ögat, tyckte jag.
  Romans ur Pastoralsvit är bland det vackraste som finns att lyssna till. Den kan jag höra hur många gånger som helst. Tänk vad mycket vacker musik det finns ändå. Det kan man behöva ta till som lite tröst i detta gråmulna väder, med ett nonstop snöande. Men visst, det kan gott få vara lite vinter när det bara är 1 februari. Däremot helst inga hala trottoarer… Bra att foten har bättrat sej förresten.

  Comment by Maggan — 2015 02 01 8:51 #

 6. Till Maggan: Själv är jag ingen vän av vintern, fastän jag är uppvuxen längre norrut, i Juniskär utanför Sundsvall. Jag minns också krigsvintrar från mina tidiga år i Estland. Men i båda fallen är det sommarvärmen jag längtar tillbaka till.

  Comment by Enn Kokk — 2015 02 01 13:24 #

 7. Har ett litet minne med Pastoralsviten som jag aldrig glömmer. Min kompis Björn hyrde ett inackorderingsrum, ett källarrum med egen ingång av Överste Montgomery på Lidingö, hösten 1968. Vi pluggade på Nyckelviksskolan tillsammans och umgicks ofta.Björn var en aktiv och högspelande popaktiv man runt 20 år. Björn fick ofta påpekande att han spelade högt och skaffade sig en förstärkare med hörlursuttag för att spela tyst. En natt vid pass 03 fick Björn för sig att spela Lars Erik Larssons Pastoralsvit och krämade på i sina hörlurar. Han spelade nästan hela sidan på LP:n när han tog av sig sina hörlurar för att fixa något. Då upptäckte han att han missat att flippra på knappen så att Pastoralsviten hade ekat i hela huset.
  Överste Montgomery sa inte mycket dagen efteråt utan nickade lite hummande om bra musik det där. Efter det kom Björn att alltid titta på knapparna innan han spelade något på sin grammofon.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 02 01 13:47 #

 8. Vg ”Pastoralsviten”så har jag också starka minnen att den hördes ofta i nationella sorgesammanhang.
  Moreaus som programledare håller säkert några säsonger till, bara han inte också blir allsångsledare på Skansen.
  Vintern har jag alltid gillat även om den (isarna) förorsakat lårbenshalsbrott på båda sidorna. Ibland får man skylla sig själv. Just nu ser jag fram emot några veckor med underbar skidåkning i vindlande, mjuka spår här i Sth. Mycken skidåkning i barndomen och 17 vasalopp har väl satt sina spår. Årgång 1941.

  Comment by Lasse H — 2015 02 01 22:04 #

 9. Lasse H; -det var en skojig mening att 17 Vasalopp har satt sina spår. Hoppas det inte var Du som spårade……….

  Comment by Urban Sjölander — 2015 02 02 11:21 #

 10. Urban: att spåra i Vasaloppet skulle ha varit min högsta önskan :-)
  (korrläste dåligt – skall vara: …minnen av att den ofta hördes i … )

  Comment by Lasse H — 2015 02 02 13:31 #

 11. Lasse H: Men kul var det iallafall och det behövs ett gott skratt i denna säckväderlek!

  Comment by Urban Sjölander — 2015 02 02 17:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^