Svanökören

28 januari 2015 12:43 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Jag återpublicerade nyligen en text om kongressöppnandet 1981 och nämnde då Svanökören.

I Aktuellt i politiken (s) nummer 17 1981 (8 oktober) publicerade jag på recensionsavdelningen Spegeln följande:

Kampsånger

Svanökören har med framträdandet vid partikongressens inledning äntligen och välförtjänt blivit känd inom vidare kretsar av rörelsen. (Fast många imponerades nog redan på ABF Forum i Sundsvall 1978.) Annars kommer de från Kramfors i Ådalen – kören startades redan 1943, på Svanö förstås. Man kan också höra dem på en på det hela taget utmärkt LP, utgiven av ABF Mellannorrland (ABF 001). Skivtiteln är densamma som undertiteln på min gamla sångbok ”Upp till kamp!” (Prisma, 1970), nämligen ”Sånger om arbete, frihet och fred”. Och mycket riktigt innehåller LPn flera sånger som vann allmän spridning inom rörelsen genom min sångbok: ”We Shall Overcome”, ”Och vinden ger svar” (mycket fin här), ”Den svarta tuppen”. ”Släggan” (”If I Had a Hammer”) översattes av Jacob Branting direkt för min bok. I övrigt finns här visor av Sölve Forssell och Dan Andersson och utmärkta insjungningar av Theodorakis‘ ”En sång om frihet” och av ”Internationalen”. Kören backas upp av fina musikarr och av fint spel. Min enda invändning är att några sånger låter lite för ”städade”. Martin Westerholm står för de talade introduktionerna.

5 kommentarer

 1. Enn, intressant att Sölve Forssell nämns. Du känner förstås till honom. Publicerade kanske rent av nån dikt av honom i AiP?
  Jag träffade honom flera gånger och har också fotograferat och skrivit om honom.

  Comment by HO — 2015 01 28 22:43 #

 2. Till Hans O Alfredsson: Han var milt talat ojämn och hade dessutom problem med spriten. Men det fanns en poetisk ådra hos honom som då och då fick mig att köpa material av honom, inte bara för medmänsklighetens skull. Så ja, jag publicerade honom också.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 29 9:39 #

 3. Har inte Roger Pontare sjungit in med kören?
  Sandvikens storband vet jag bestämt, har väl hans CD:s någonstans. Troligen i Undrom. Jag hade en hel del med Roger att göra förr och vi talade i timmar i telefon, en intressant person i sig.
  Han bad mig gör ett omslag för 10-15 år sedan till en cd-skiva men jag tackade nej.
  Var inte direkt min grej, som det heter.
  Han ringde för några år sedan när han ville ha tavla av mig i ett TV program och det fick han ju gärna. Nu har ju sonen Vincent blivit ett stort namn tillsammans med Avicii.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 01 29 12:42 #

 4. Till Urban Sjölander: Jo, du har rätt. Svanökören, Roger Pontare och Strandpiporna har tillsammans gjort skivan ”Vid trärikets stränder”. Fast själv har jag aldrig hört den.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 29 22:50 #

 5. Har den och lyssnat mycket på den. Skall ta ner den till Uppsala när vi åker norrut igen senare i vår, så kan Du låna och lyssna, den är riktigt bra.

  Comment by Urban Sjölander — 2015 01 30 11:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^