Melodikrysset nr 25 2009

20 juni 2009 11:42 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 20 kommentarer

I går var det både midsommarafton och min födelsedag, och då gick alla utom jag upp tidigt. De som uppvaktade mig då – Birgitta samt vår son Matti och hans sambo Karin – sov i stället längre i dag. Själv gick jag upp för att ha hunnit duscha, klä på mig och äta frukost, innan det var dags för Melodikrysset. Men när krysset väl kom i gång, var hela gänget uppe.

Jag klarade samtliga frågor utom en utan hjälp: Karin visste att den som sjöng ”All That I Can Say” heter Mary J (Jane) Blige. Hade hon inte gett mig svaret, hade jag väl googlat på titeln, som jag uppfattade.

Nu är det inte alls så att jag bara kan musik av typen ouvertyren till ”Läderlappen”, som 1874 skrevs av Johann Strauss den yngre.

Också i till exempel den äldre schlagerrepertoaren finns det förresten låtar som jag har förträngt – ”Norrtälje” är ett bra exempel. Sen hjälper det inte att den sjöngs av Åse Kleveland, som jag respekterar i alla hennes roller: sångerska, kulturminister (s) i Norge, chef för svenska Filminstitutet med flera.

Lena Andersson hade 1971 en megahit med ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”. Sen försvann hon, men henne kommer man i håg för den här enda låten. Den är dessutom ett bra exempel på att även svensktoppmusik tydligt kan tolka tidens politiska stämningar, i det här fallet den gryende gröna vågen.

Ett bra exempel på att gammal musik kan slå på nytt är snyftaren ”I en sal på lasarettet”, som förr hördes med Lapp-Lisa. I min ägo har jag Maritza Horns LP från 1978 mest med skillingtryck, ”Jämmer och elände”, genom vilken den här sången, nu kallad ”Lasarettvisa”, åter blev mycket populär.

Owe Thörnqvist, som jag känner från Uppsala, har själv gjort en rad sånger, bland dem ”Dagny”, som lever årtionde efter årtionden.

Jag kan ju ta fel, men jag är inte säker på att ”Kärleken är evig” av Per Gessle i Gyllene Tider kommer att höra till det här evergreenfacket.

Få är nog däremot av annan mening, när jag säger att Cornelis Vreeswijk hör till kategorin riktigt stora svenska trubadurer. Ett tecken på det är det faktum att nya generationer av artister fortsätter att spela in hans låtar. I dag hörde vi till exempel Brolle sjunga ”Felicia, adjö”.

Vi hörde också en instrumentalversion av ”Du är den ende”, som, välförtjänt, blev en stor hit med Lill Lindfors.

Krysset började i dag med en låt, ”The Wonder of You”, som sjöngs av Elvis Presley men som jag för egen del inte räknar till hans bästa.

Mycket mer förtjust var jag då i en annan amerikansk låt, ”Mockin’ Bird Hill” från 1949, som 1951 sjöngs in på svenska av Alice Babs och då kallades ”Adress Rosenhill”.

Amerikanskt motiv har också ”San Fransisco Bay Blues”, här dock med en av sonens gitarrhjältar, engelsmannen Eric Clapton. Jo, sonens farsa gillar också Clapton.

Och så avslutar vi väl USA-spåret och dagens kryss med svaret på filmfrågan. Vi hörde Marilyn Monroe i Cole Porters ”My Heart Belongs To Daddy”, som förekom i filmen ”Some Like It Hot” ”Let’s Make Love”, på svenska ”Låt oss älska”.

Ja, det sista är väl en lämplig uppmaning så här i midsommartider.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

20 kommentarer

  1. Idag lyckades jag sensationellt nog lösa melodikrysset helt på egen hand innan jag tittade in till dig. Det enda du behövde hjälpa mig med var att Owe stavades med dubbelt v.
    Hälsningar från en göteborgare som gillar om att läsa dina olika inlägg – inte bara om melodikrysset alltså….
    /Olof

    Comment by Olof Myrberg — 2009 06 20 12:01 #

  2. Tack för ännu en intressant och läsvärd läsning, som jag självklart länkar till från min blogg, bara en(n) kan vara bäst så det är onödigt att jag skriver som du.
    Tack också för att du hjälper många med ditt förslag, så också mig, man kan undra vem som hjälper dig? Men det lär vara Gustaf Google.
    I dag var det två med Halmstadsanknytning, först LENA Andersson som numera bor i USA
    http://hem.passagen.se/lenahub/
    hon bodde några år i Halmstad men är inte född här, det är däremot Per Håkan GESSLE, vars efternamn Anders von Bahr sökte.
    Fortsatt trevlig midsommarhelg från ett just nu regningt Halmstad, men det ska klarna upp längre fram på lördagen.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 20 12:28 #

  3. Den som skrev och framförde originalet till Lena A:s hit var ju Buffy Sainte-Marie. Titeln var ”I´m gonna be a country girl again”. Hon har skrivit många fina låtar t ex ”Now that the buffalo´s gone”, ”The piney wood hills” m fl. Sök på YouTube (och njut).

    Comment by lars-erik hallenfur — 2009 06 20 12:59 #

  4. Till Lars-Erik Hallenfur: Jo, jag har själv Buffy Sainte-Marie i min skivsamling.

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 20 13:02 #

  5. Nog är det väl i ”Let’s Make Love” som Marilyn Monroe sjunger My Heart Belongs To Daddy? Och filmtiteln var ju ovanligt direkt översatt till Låt oss älska. I hetaste laget är det svenska namnet på Some Like It Hot.

    Comment by Per Carlsson — 2009 06 20 13:19 #

  6. Till Per Carlsson: Du har förstås alldeles rätt! Jag gjorde den vanliga blundern att lita för mycket på det som först dök upp i minnet.

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 20 14:34 #

  7. Ett försenat grattis på födelsedagen då, Enn!
    Ännu ett roligt och innehållsrikt inlägg.

    Comment by Kvasthilda — 2009 06 20 16:50 #

  8. Till Eva, Lars-Gunnar och Kvasthilda: Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 20 16:56 #

  9. Till avdelningen för onödigt vetande kan jag upplysa om att orginalet till ”Norrtälje” heter ”The Bluest Sky You’ve Ever Seen, in Seattle”.
    Vilket nog inte är ett understatement, vid de tillfällen man verkligen ser himlen vill säga. Annars visar det mest berömda vykortet Seattle vid fyra årstider; höst, vinter, vår, sommar. Samma utsikt, samma regn.

    Comment by Per Wengström — 2009 06 20 20:55 #

  10. Till Per Wengström: Jag älskar den här sortens upplysningar!

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 20 22:44 #

  11. God kväll!
    Tack för din hjälp. Den behövdes som vanligt… ;)
    Skickar dig en Grattishälsning i efterskott!
    Vi anammar din uppmaning ”Låt oss älska” så här i midommartider ;)
    Kramar från oss.

    Comment by Carin & Kalle — 2009 06 20 23:57 #

  12. Jag står gärna till tjänst med en till Enn.
    Det finns en svensk version till av ”I´m Gonna be a Country Girl Again”. Vilken är betydligt mera texttrogen orginalet. Den heter ”Ja ska ble en feskarpôjk igen”, och finns inspelad med duon Plus & Minus.
    Ack, vem kan väl någonsin glömma Grundsunds Ros?!

    Comment by Per Wengström — 2009 06 21 11:19 #

  13. PS.Jag är portad på Kerstin Kokks resp. Bo Strömbergs bloggar, allt för att jag ville ha deras autografer,
    men Sånt är livet
    http://www.youtube.com/watch?v=FG98ijvo0cs
    Trevligt att jag får skriva här.DS.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 21 16:32 #

  14. Här är en bättre länk
    http://www.youtube.com/watch?v=A9eAKcE0Mnc

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 21 16:34 #

  15. Till Lars-Gunnar Blom: Men snälla Lars-Gunnar – vad de gör är deras sak, inte något som är ett ämne på den här bloggen.

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 21 17:37 #

  16. Eftersom du är ansvarig utgivare till den ena ville jag bara berätta det, dessutom har jag en ful journalistisk ovana att avsölja allt eller i varje fall det mesta. Dock inte allt, vissa saker håller jag för mig själv.
    Jag lovar att aldrig mer ”smutsa ned” dina kommentarer. Undskyld.
    Ha en fortsatt trevlig söndag.
    Vädret i Halmstad har ändrats från regning vår till somrig sommar, så med nybakade bullar
    http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=516318
    i en kasse blir det strax en cykeltur till en av mina kamrater.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 21 18:38 #

  17. Till Lars-Gunnar Blom: Jag är inte ansvarig utgivare i någon mening till de nämnda bloggarna. Jag delar domän med min dotter, och hennes man funkar i teknisk mening som webmaster åt oss båda, men vi har bloggar som i innehållsligt avseende är helt oberoende av varann.

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 21 18:59 #

  18. Jag formulerar mig så vanligt slarvigt, så här ska det vara,
    ansvarig utgivare till den ena (=Kerstin Kokk), ingenting annat menas.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 21 19:40 #

  19. Till Lars-Gunnar Blom: Du är fortfarande fel ute. Kerstins blogg fanns långt före min, och jag fick möjlighet att dela domän med henne. Jag är inte i någon mening ansvarig utgivare för hennes blogg.

    Comment by Enn Kokk — 2009 06 21 20:16 #

  20. Jag menar du är ansvarig utgivare (tillsammans med Birgitta Dahl) till din dotter Kersin Kokk eftersom du är hennes trevliga pappa.
    Det är så jag menar ingenting annat.
    ***************
    När det gäller bloggar är respektive bloggare ansvarig utgivare för sin blogg.
    ***************
    Nu har vi sommar i Halmstad.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 06 22 14:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^