Melodikrysset nummer 4 2015

24 januari 2015 12:40 | Media, Musik, Serier, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag har inte velat plåga läsarna med ytterligare rapporter om mitt hälsotillstånd, men den senaste veckan har faktiskt varit mycket plågsam. Jag har knappt klarat att gå, och det här blev ännu svårare att klara av, när jag – utan att få någon påtaglig hjälp – hade varit på Vårdcentralen och visat upp min onda fot. Gikt, som jag nyss har fått medicin mot, kunde det ju inte vara, och inte heller var det rosfeber, som läkaren också tog prov för.

Jag berättade själv att jag på väg hem från just Vårdcentralen i fredags föregående vecka hade halkat omkull i snömodden men blev inte skickad till Röntgen, men eftersom plågorna nu äntligen har lagt sig, tror jag faktiskt att jag kan ha fått någon skada i foten, som utlöste allt det här.

Hustrun har varit en vårdande och hjälpande ängel – handlat, lagat mat, diskat, gjort allt det som även jag normalt gör min andel av – och dottern, Kerstin, har lagat vardagsmiddagarna.

Tack! Tack vare hustrun och dottern tar jag nu nya tag ”Och går en stund (till) på jorden”, för att citera dagens första låt i Melodikrysset, signerad Ulf Lundell. Ni läser väl förresten hans blogg? Länk finns här intill.

Beatles‘ ”All You Need Is Love” känns också passande att citera. Men jag har ju ingen att ropa ”Hey Jude” till.

Dagens kryss tyckte jag var lätt. Dansband är ju i och för sig inte mitt gebit, så inte heller ”Deja vu” signerad Thorleif Thorstensson från Thorleifs. Men ett f i slutet på namnet räckte för att jag skulle komma på det.

Från f till f: Betydligt mer förtrogen är jag med Rune Mobergs skapelse för radio och film Lilla Fridolf. En när det gäller könsroller och skämt mycket femtiotalistisk skapelse. En passant kan jag berätta, att när jag på sextiotalet hade skrivit en debattartikel mot biblar på sjukhus och i hotellrum, fick jag en skopa ovett från Rune i en ledare i Se, rubricerad ”Enn Kokk för mycket”.

Nå, jag hade ju heller inte väntat att Rune Moberg skulle spela Edgar Elgars ”Pomp And Circumstance” för mig.

Femtiotalet var ju annars en period, då åtminstone jag läste mycket Pär Rådström. Rådström var det också som skrev den svenska texten till ”Minns du den sommar”, som Gunnar Wiklund fick en hit med.

Pursvensk var Peter Himmelstrands ”Det börjar likna kärlek, banne mej”, som Claes-Göran Hederström kom femma med i Eurovision Song Contest 1968.

Så också Uno Svenningssons betydligt senare ”Vilken dag det kommer bli”.

Och, trots titeln, ”Touch Me”, med Weeping Willows.

För egen del tycker jag, annars en ivrig lyssnare till ”Dagens eko”, ekot, att det också är roligt, när Anders Eldeman slår broar till det förflutna.

Så jag tycker att det var roligt att i dag få höra ”Nu ska vi skörda linet i dag”, där det sökta ordet ur växtriket således skulle bli lin.

Och jag hyser en evig kärlek till gamla svenska schlager som ”Konvaljens avsked” – den inleder för övrigt Fritz Gustaf Sundelöfs ”Svenska schlager”, som kom ut på Prisma 1968. (Jag kom senare att samarbeta med Fritz Gustaf om en arbetarrörelsesångbok på samma förlag.) ”Konvaljens avsked” är förresten en svensk bostonvals från 1905 och blev en mycket känd och älskad schlager. I textens första rad finns, i lite annan form, det ord Eldeman sökte i dag, susar.

Ack om det blåste en ljuv susande mild sunnanvind där ute!

6 kommentarer

 1. Bäste Enn,
  Från djupet av mitt hjärta; tack för hjälpen med ”ekot”! Jag har blivit småknottrig här över vilket hunnans VÄDERFENOMEN Eldeman sökte. Litet missvisande ledtråd, men så får man inte tänka i kryssammanhang…
  Hoppas dina krämpor ger med sig och att vårvindar snart får susa i din närhet.

  Snöiga hälsningar,
  Martin Olauzon, amatörkryssare

  Comment by Martin Olauzon — 2015 01 24 14:06 #

 2. Till Martin Olauzon: Tack! Fast vem av oss alla melodikrysslösare är inte i grunden amatörkryssare?

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 24 15:42 #

 3. Elände med ond fot, men nu verkar det äntligen lätta för dej på den fronten. Säkert stukade du till den när du halkade för en dryg vecka sedan, det kan göra gruvligt ont. Om det hade varit en fraktur, så hade du sannolikt fortfarande haft smärta. Hoppas det blir bättre på alla fronter å det snaraste. En mild sunnanvind känns dessvärre tämligen långt bort, nu i detta snölandskap. Men det finns hopp; ljuset återvänder – klockan är nu snart 16 och det är inte mörkt än. Hurra!

  Comment by Maggan — 2015 01 24 15:54 #

 4. Till Maggan: Eftersom snart sagt alla kroppsdelar har jävlats det senaste året, ska det nog snart komma någon ny krämpa.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 24 17:10 #

 5. Jag hoppas att du tror fel… Du har haft tillräckligt med besvär senaste månaderna, så nu hoppas vi på bättring på alla plan.

  Comment by Maggan — 2015 01 24 18:57 #

 6. Apoteket har riktigt bra broddar med tanke på akrobatiken senast!

  Comment by Urban Sjölander — 2015 01 25 12:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^