Ur en gubbjävels liv

16 januari 2015 16:46 | Ur dagboken | 16 kommentarer

I går, när jag var på Apoteket, fick jag klart för mig, att recepten hade gått ut för flera av de mediciner jag hade tänkt köpa – bland dem en som tar slut om ett par dar.

Så i förmiddags gick jag igenom hela lakanet med utfärdade recept och fann att ytterligare ett par gick ut efter årsskiftet.

Författade därefter ett brev till min husläkare, där jag bad om förnyade recept, gick själv över till receptionen i den relativt närbelägna Vårdcentralen och lämnade där brevet till husläkaren i receptionen.

När det var klart, gjorde jag en extra runda ner till OK-macken på Svartbäcksgatan lite längre ner mot centrum och köpte dagens Aftonbladet.

Jag var klädd i ytterrock och keps och halsduk och grova skor, men vädret var ändå sådant att jag frös som en hund. Näsan rann, och jag fick stanna och snyta mig, allt medan jag försökte hitta bästa vägen mellan iskanor och vattenpölar.

Jag klarade mig också nästan ända hem.

Inne på Idrottsgatan, strax nedanför vårt hus, tappade jag fotfästet och föll handlöst i gatan. Förutom att det gjorde ont, hade jag också på gammelmansvis svårt att ta mig upp. Som tur var kom det en ung man med barnvagn i andra riktningen och hjälpte mig upp på benen. Jag tackade förstås men fick också en förmaning om att använda broddar.

Sen linkade jag in.

Som tur var blev det inga allvarligare men, men runt vänstra knäet, under vilket jag hade fått ett litet skrubbsår, sved det länge.

16 kommentarer

  1. Nog är snigelbrev bra men du kan beställa på nätet likväl hos din husläkare på Svartbäckens husläkar/Vårdcentral.
    Vad Du behöver är en e-läggemittation(som det kallade i min ungdom i Sollefteå) så att du kan söka på lul.se/svartbäckens vårdcentral.
    Du kan även läsa dina journaler efter dina senaste besök på olika Landstingsinrättningar om det är viktigt, internet är bra så du inte ska behöva bryta benen eller andra viktiga delar av kroppen på Dina turer utanför huset.
    Det är halt förbannat halt.
    Dock har nattens och dagens väder gjort att många trottoarer är fria från is, men oftast är det husägarna/borättsföreningarna som inte fattar att det är de som är ansvariga för sandningen på trottoarer.
    Dock har jag broddar vid de tillfällen jag ser att det är halt och som vanligt dåligt sandat.
    Köp ett par om du skall ut och promenera, ett livsviktigt gott råd!!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 16 17:51 #

  2. Sicket elände med din vurpa! Men ack så lätt gjort i dessa tider, när vädret är hitådit och det är isiga trottoarer i stort sett överallt. Halkskydd rekommenderar jag dej också; själv har jag en variant som är som liknande sandpapper, alltså inga piggar. Dom ger hyggligt skydd när det är så här attans halt. Enda nackdelen med dom, är att det är lite för lätt att dom glider av. Den modell jag har har ett gummiband rund hälen, och sen är det även gummiband som man trär över framdelen av skon, och den ’öglan’ är lite trög att få på dojjan ordentligt – och det är även där som den lite för lätt glider av skon. Det är nog kanske bättre med någon form av halkskydd som man knäpper på lite mer ”ordentligt”, så att säga. Apoteket, och även skoaffärer, har i regel flera olika sorts modeller. Hoppas knäet mår bättre nu. Natti natti.

    Comment by Maggan — 2015 01 16 22:55 #

  3. Skönt att det i alla fall finns några som bryr sig om mitt väl och ve!

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 17 9:09 #

  4. Ja sicket elände, håller med. Men hur är det med gikten, länge sen du skrev om den. Har den försvunnit tack vare allopurinolen?

    Comment by berit — 2015 01 17 22:55 #

  5. Till Berit: Ja, gikten håller sig i schack.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 18 11:09 #

  6. ALLOPURINOL FOR EVER!!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 18 12:20 #

  7. Till Urban Sjölander: Jo, det är ju bra när mediciner funkar. Men det där for ever gör mig en smula betryckt.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 18 12:55 #

  8. Det går över…finns säkert en tablett för det också.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 18 16:58 #

  9. Bra att du gjorde dig av med husläkaren och skaffade en ny. Det var ju för hemskt att behöva gå och lida flera månader alldeles i onödan när det var alldeles tydligt att du hade fått gikt och skulle ha Allopurinol. Såna läkare är inge vidare.

    Comment by Gunnar PT — 2015 01 19 15:01 #

  10. Till Gunnar PT: Nja, jag hade en period utan särskild husläkare: träffade den ena nya läkaren efter den andra, personer som aldrig hade sett mig förut och inget visste om mina tidigare krämpor.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 19 15:32 #

  11. Husläkarsystemet bygger INTE på personliga läkare som många tror. Om en läkare slutar på en vårdcentral ligger man kvar i systemet som en annan guppi (stimfisk i akvarium) och får den läkare som har tid på vårdcentralen man är registrerad på.
    Tyvärr, för de som inte gillar privata mottagningar, är det ofta inte så på de privata mottagningarna som bygger på delägarskap bland de läkare som driver dem och som då inte fungerar som hoppjerkor i systemen.
    Ganska ovanligt att man tappar sin valda husläkare i den privata sektorn.
    Det är ofta ST-läkare som får tjänster på de olika vårdcentraler som drivs av Landstingen innan de samlar ihop sig för att starta eget.
    Dock finns flera äldre läkare som stannar kvar på Landstingens vårdinrättningar men de är fulltecknade.
    Husläkarsystemet är helt och hållet uppbyggt för att fungera på/i den privata sektorn och fungerar inte i den Landstingsvärld många tror är den allenarådande.
    Inte för att jag vill ha det så och personligen har Enn och jag samma vårdcentral men hur skall man tolka själva systemet när det egentligen inte fungerar. Enda sättet att ha en riktig husläkare är att skaffa barn eller barnbarn som utbildat sig till läkare som man kan använda.
    Likadant med jurister och revisorer, bättre att ha dem i familjen än utanför.

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 19 21:21 #

  12. Måste påpeka att KD gjort likadant med apoteken som fungerade utmärkt tidigare men som saknar service man fick förr.
    Ju förr desto bättre som man säger!!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 19 21:23 #

  13. Till Urban Sjölander: Jag och min hustru hade tidigare på Svartbäckens vårdcentral en läkare som verkligen uppträdde som vår husläkare: Hon kunde ringa hem till mig för att kolla något och förhörde sig då också om hustruns väl och ve. Hon slutade för att hon tyckte att vården på den här vårdcentralen blev för löpandebandsartad och sökte sig till någon mindre enhet med bättre kontakt med patienterna.

    Därefter har jag farit runt i kvarnen och hoppas på bättring genom att själv ha valt en husläkare, som jag har fått rekommenderad åt mig. Men jag har redan erfarenhet av att hon inte alltid är den som har tid att ta emot just mig, när jag har behov av det.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 19 22:09 #

  14. Oavsett om du fick träffa samma läkare så borde vilken någorlunda kompetent läkare som helst ha misstänkt/konstaterat genast att du hade gikt och inte gissat på andra saker, så hade du sluppit ha ont flera månader. Men man måste vara påstridig.

    Comment by Rolf — 2015 01 20 18:34 #

  15. Är ditt eget parti helt utan skuld till de många problemen inom sjukvårdssystemet?
    Om du ändock anser systemet vara bra, varför opererade sig Göran Persson och Lars Ohly privat? Jag vet att det följde på något försäkringsavtal för riksdagsledamöter. Men då är vi åter vid frågan varför det allmänna inte fungerar?

    Comment by Nils Lindberg — 2015 01 25 17:49 #

  16. Till Nils Lindberg: Förmodligen rörde det sig om ett avtal. Jag vet inte hur det är nu, men åtminstone förr hade åtminstone regeringsledamöter avtal med speciella läkare, som vid akuta behov efter eget huvud skickade dessa sina patienter till specialister på vad de tyckte lämpliga vårdenheter.

    Märk att jag själv här över huvud taget inte har diskuterat huvudmannafrågan. Jag har diskuterat problem jag har upplevt inom vården, och den vårdapparat man i dag kommer i kontakt med är ömsom samhällelig, ömsom privat.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 25 18:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^