Melodikrysset nummer 2 2015

10 januari 2015 12:18 | Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Eftersom jag lördag efter lördag lyckas lösa Melodikrysset är jag rädd för att ses som något slags allvetare, rent av besserwisser.

Men även jag har luckor i mitt musikkunnande, och jag är inte rädd att visa upp dem.

I dag förekom en fråga, vars svar ligger helt utanför mitt musikvetande. ”Idol” i TV har jag över huvud taget inte sett någon gång, och inte heller kan jag påminna mig om att jag har hört talas om Kevin Walker eller hört hans ”The Real Thing”. Och ännu mindre hade jag kläm på att den här killen spelar fotboll – men fotboll är ju heller inte något ämne som intresserar mig. (Fast lite senare dyker det upp ett dunkelt minne i bakhuvudet: Var inte den här killen med i ”Allsång på Skansen” vid något tillfälle?)

Mitt nuvarande fysiska tillstånd hindrar mig från att dansa, men det är inte därför mitt intresse är så svalt för dansband. Men tydligen finns det ett dansband som heter Fernandoz, och det var alltså dem vi hörde i ”En bättre man”.

Resten av krysset hade jag inga våldsamma svårigheter med, och jag tillstår gärna att jag mycket hellre hör på Pink Floyd – i dag i ”Money” – än på dansband.

Det här betyder inte att jag allmänt hyser förakt mot musik som gillas av många andra.

Ted Gärdestad gjorde till exempel mycket som var oerhört bra – i dag fick vi till exempel höra hans och brorsan Kenneths ”Sol, vind och vatten”.

Och ”The Worrying Kind” med Ola Salo, som vann Melodifestivalen 2009, har jag alltid tyckt var en suverän hitlåt – varför den hamnade först på plats 18 i Eurovision Song Contest är fullkomligt obegripligt för mig.

Jag har genom åren lyssnat väldigt mycket på musik som har legat på Svensktoppen, så Lill-Babs är en artist jag har lyssnat ganska mycket på. Den här mångåriga förtrogenheten med hennes repertoar gör, att jag omedelbart känner igen de två låtar som i dag spelades: ”En tuff brud i lyxförpackning” och ”It’s My Party”, i Stikkan Anderssons svenska version ”Leva livet”.

Ni som regelbundet läser min blogg vet, att jag gärna ser (och ofta skriver om) äldre filmer. Fast ”Aj, aj, aj, vilken röd liten ros”, signerad Jules Sylvain och Gösta Stevens och som i filmen ”Ombyte förnöjer” (1939) sjöngs av Tutta Rolf, minns jag också från forna tiders ångradio.

Jag är faktiskt tillräckligt gammal för att även minnas Jimmy Durante.

”Snobbar som jobbar” – snobbarna som jobbade var Roger Moore och Tony Curtis – minns jag från den lite senare TV-epoken.

Från film och TV kan vi väl sedan gå över till scenens värld.

En mycket slitstark musikal är ”Don’t Cry For Me, Argentina”, på svenska ”Gråt inte mer, Argentina” – för det i titeln nämnda landet skulle vi även kunna landkoden: AR.

Där var ju, på sin tid, även Evert Taube. Fast hans ”Sjösala vals” utspelar sig på närmare håll – kolla gärna texten ovan under Kulturspegeln, Sångtexter. I texten förekommer Orrberget, vilket – om man går över till djurlivet där – borde innebära, att det fanns en och annan orre där.

Men tiden går, och det är dags att avsluta, i dag med ”As Time Goes By”, sjungen av Monica Zetterlund och med svensk text av Hasse och Tage.

6 kommentarer

  1. Kevin Walker kände jag till lite just på grund av mitt fotbollsintresse. Har för mig att han fick lov att ta ledigt från sitt lag, där han är ordinarie, just för att delta i Idol-tävlingen.
    Och, smaken är som baken; för min del lyssnar jag mycket hellre på Fernandoz (även kallade Vikingarna II av somliga) än på Pink Floyd, en grupp som jag aldrig förstått storheten hos.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2015 01 10 12:58 #

  2. Till Gunnar Bergquist: Jag gör absolut inte anspråk på att vara något slags rikslikare för smak. Jag redovisar vad jag tycker men accepterar naturligtvis att andra har andra preferenser.

    Comment by Enn Kokk — 2015 01 10 13:34 #

  3. EN sak du är bättre på än mig…

    Comment by Fredrik — 2015 01 10 18:41 #

  4. Walker har lämnat Sundsvalls GIF för Djurgården i Storstan, Fjollträsk kallad av somliga eller Stockholm av andra. Inte för jag är någon fotbollsnörd, nej verkligen inte men ibland får man informationer som fastnar likt förbannat.
    Nu kom jag plötsligt ihåg Nicke Sjödins epos om Nisse ur Byssfolke;
    ”Lagledar va du.
    Bar väskern å läst´n å remnåla häri keps´n.
    Om vi låg önner vä 5-0 i halvtid sa du:
    Dä gå fint, pojka. Vi ta dom.
    Sen förlore vi vä 9-0 å kaste lerböxern å benskydda på däg å låva ti härms´n Aldri mer na fotboll…….”
    Resten får Ni leta upp själva för alla har väl Nickes böcker, det tillhör grunden för ett bibliotek! Det finns dock en strof som jag måste skriva och det är följande;
    ”Enda kritiken du hadde va då vi sköt för löst:
    Si hörr han skjut! Timotejen viks int.”
    Han kunde han, n´Nicke!!
    Å nu ädä pojken hans söm ha ole!!

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 11 14:02 #

  5. Och apropå Nicke Sjödin: Thorbjörn Fälldin har ju läst in hans två sista diktsamlingar som ljudböcker. 128 pix styck, som hittat:
    http://www.adlibris.com/se/bok/atabak-9789188672643

    Comment by HO — 2015 01 11 16:01 #

  6. Inte för att jag vill skryta men jag tror att det var undertecknad som fick Nicke att använda dialekt i diktningen. Jag hade hade fått ett hederspris av Beppe Wolgers och Chefredaktör Bo Strömstedt på Expressen i en dikttävling på just den tidningen och den lilla dikten, på mål som vi sa, visste Nicke om eftersom jag hade Nicke som svensklärare på Vallaskolan under den tiden…..kanske man tar på sig hedern utan orsak men likt förbenat skrev han efter den tiden sina böcker på mål som jag säger.
    Men som sagt å skrevet ”En skan´t ha nå….”

    Comment by Urban Sjölander — 2015 01 11 18:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^