Är förvandlingen av Aftonbladet Kryss & Quiz en anpassning till den förväntade kunskapsnivån i samhället?

2 januari 2015 16:41 | Media | 22 kommentarer

Avpolletteringen av Anna Hagberg som kryssmakare i Aftonbladet Kryss & Quiz skulle ju kunna ha varit ett tillfälligt missgrepp, men i nummer 1 2015 har även hennes efterträdare Mats Olsén försvunnit.

Jag har i och för sig haft synpunkter på hans kryss, men de här anmärkningarna har inte gått ut på att hans kryss skulle ha varit för lätta, och nu ser jag plötsligt ett mönster i förändringarna: Kryss som fordrar intelligens och associationsförmåga får stryka på foten, kultur får stryka på foten för masspridd populärkultur (musik, TV) och så vidare.

Ut ur spalterna åker i det senaste numret ytterligare tre av de kryssmakare, som har bidragit till att jag trots ökande kritiska synpunkter har fortsatt att köpa Aftonbladet Kryss & Quiz. Den utmärkta konstruktören av Resekrysset, Eva Ohlin-Särman har ersatts av Helene Gustavsson, vars enkla kunskapsfrågor har åsatts trepoängsnivån. Sarah Kinman, vars associationsbanor det alltid var ett nöje att (till slut) knäcka, har ersatts av Mikael Robertsson, vars debut i genren Tvetydigt är en ren förolämpning mot oss som förleddes tro, att det här fortfarande var ett kryss på fyrapoängsnivå. Och Gunilla Hultström, som verkligen levde upp till benämningen på sitt kryss, Kluriga korsordet, har ersatts av Johan Engström, vars kryss det tar en bråkdel av tiden för föregångarens kryss att lösa, detta trots att hans kryss är dubbelt så stort som hennes.

Ett tips till redaktionen: Fortfarande finns det ett par medarbetare kvar att likvidera, om nu ambitionen är att anpassa kunskapsnivån på kryssen till redaktionens. Några idioter kan ju bli stötta när de inte klarar av att lösa Bertil Johanssons Svåra krysset och Anders Bengtssons båda krypton, särskilt då det hjälpbokstavslösa Mer kryptiskt.

22 kommentarer

 1. Jag är ingen korsordslösare men jag gillar andan i din kommentar. Det är ju klart att om korsorden är för svåra blir ju en massa människor kränkta.

  Comment by Bengt O. — 2015 01 02 18:16 #

 2. Bra rutet, Enn! Och roligt därtill!

  Comment by Dorothea — 2015 01 03 12:06 #

 3. Oj… illa! Tack för varningen

  Anna lämnade kryssbilagan när AB kryssverksamheten övergick till extern samverkanspartner och ersättningen för konstruktörerna sänktes drastiskt. Men Anna-kryss i Aftonbladet varannan fredag.

  Jag har köpt bilagan varje vecka tack vare kryssen av Sarah Kinman, Gunilla Hultström och Eva Ohlin-Särman. Ligger lite efter med krysslösandet och hade inte upptäckt att favoritkonstruktörena saknas i senaste Kryss & Ouiz. Aldrig mer den bilagan.

  Comment by Rookie — 2015 01 03 16:23 #

 4. Fy, korsord på arbetarklassens nivå.
  Det kan inte en champis-sosse tåla…
  Du är allt en riktig snobb!

  Comment by Fredrik — 2015 01 03 21:15 #

 5. Till Fredrik Sjölin: Märk att Aftonbladet Kryss & Quiz själva svårighetsmärker sina kryss på skalan 1-5 och att jag aldrig har anmärkt på att den här bilagan innehåller en rad lätta kryss. Däremot på att man nu byter ut kryss som innehåller moment av intellektuell utmaning mot enklare varianter.

  Antagandet att det senare skulle ske av omtanke om arbetarklassen är en spegling av dina egna klassfördomar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 03 22:18 #

 6. Köp Expressens bilaga istället! Där finns Lena Roswall som är en fantastisk konstruktör. Alltid fräscha nyckelord. Aldrig egennamn av typen franska bifloder och schlagerstjärnor och en massa småord. Därför inget lexikonslagande och googlande utan skarpsinne räcker. Och det bästa kriteriet på ett bra korsord: man behöver aldrig tvivla på om man löst rätt när man väl har gjort det! Då blir det nämligen solklart. Tre eller fyra Lenakorsord varje vecka.

  Comment by Bert Hoflund — 2015 01 04 14:14 #

 7. SvDs små ¨gammaldags¨ korsord på fredagar och söndagar har de kvaliteter du efterlyser.

  Comment by Åke F — 2015 01 04 15:14 #

 8. Här kommer en liten rapport från konstruktörshåll.

  Krysskonstruktörernas tillvaro är för närvarande mycket skör. Expressen, som Hoflund nämner, har för bara nån vecka sen sagt upp alla sina nuvarande konstruktörer. För att använda sig av en (förmodat) billigare extern leverantör. Som då, kan man också förmoda, lär erbjuda ett sämre arvode till konstruktör.

  Vidare, tidningen Året Runts nr11 var första numret där samma leverantör som till ABs bilaga gör entré. Erbjudandet till de gamla ÅR-trotjänarna var runt 30% lägre än innan. De allra flesta tackade nej till generositeten. ÅRs redaktör skriver i början av bilagan att det har bytts lite layout men att kryssen är desamma som förr. Men om man tittar på konstruktörsnamnen är det 9 för ÅR helt nya konstruktörer. På 16 kryss. Och då gör en av de gamla 3 av kryssen. 5 konstruktörer är alltså kvar efter bytet av de ca 20 som florerade i bilagan tidigare. ”Men kryssen är desamma”. Jo tack.

  Vissa av tidningarna och förlagen (och jag skriver vissa, för det finns även såna som förstår att premiera det som gör att folk vill köpa det dom producerar) går på offensiven och skär kraftiga hål i plånboken på dem som gör att produkten ska bli så bra som möjligt för lösarna.

  Ett kryss tar en viss tid att göra. Man blir väl snabbare med åren men det är som med världsrekordet på 100 meter. Det finns en gräns för hur snabbt man kan springa. Arvoden stryps men timmarna på dygnet för att skapa korsord blir tyvärr inte fler.

  Utvecklingen just nu gör att yrket krysskonstruktör riskerar att försvinna. Som yrke. Detta för att ingen kommer att kunna livnära sig på att skapa kryss om arvodessänkningarna fortgår. Och då slutar det med återpubliceringar och kryss som skapas på hobbynivå. Och hobbykryss kommer nog varken falla lösare av svåra eller lätta kryss i smaken.

  Det finns runt 130 konstruktörer av kryss i Sverige idag. Av dessa säger sig ca 30 st göra det ”på heltid” medan någon i andra änden av skalan kanske gör ett kryss i månaden. Vi i branschen är mycket oroade av utvecklingen och tänker att detta måste komma fram till lösarna. Hur det ligger till och vad som riskerar att ske.

  Jag gick igång lite här märker jag då det inte riktigt framgick i tidigare svar hur det ligger till. Varför ni ser andra namn i era kryssbilagor idag än för några år sen.

  Så, hur ser vi till så att det finns kvalitativa kryss att lösa om 10-20 år?

  Mats Hedlund
  En av Sveriges mest anlitade konstruktörer

  Comment by Konstruktören — 2015 03 04 12:12 #

 9. Till Mats Hedlund: Jag tycker det du berättar är alarmerande. Självklart bör krysskonstruktörer få anständiga arvoden. Vi som gillar kryss vill ha sådana som vittnar om konstruktörens beläsenhet och professionalism.

  För egen del har jag, trots att flera av mina gamla favoriter alltså har försvunnit, fortsatt att köpa och lösa kryssen i Aftonbladet Kryss & Quiz, men där finns snart bara Bertil Johansson kvar av dem vars kryss det tidigare var kul att lösa.

  Det sker gradvis en förflackning, som väl avses fånga ”bredare” skikt av krysslösare. Det innebär att många kryss med musik, film och TV som tema ägnas sådant som vi kryssbitna inte skulle komma på tanken att ägna vår tid åt. Och så detta slarv: Veckans Litteraturkrysset ägnas inte bara åt en av den svenska skönlitteraturens giganter, Lottie Knutson – fotot av henne har också bildtexten ”Känner du till författaren och något av hans verk?”.

  Den största katastrofen i Aftonbladet Kryss & Quiz heter i dag Mikael Robertsson, som gör ett missfoster som heter ”Tretydigt”, som ersätter Sarah Kinmans mycket trevliga och saknade ”Tvetydigt”. Det händer att jag, en mycket rutinerad korsordslösare, inte förstår hans nycklar och snedvridna associationsbanor, ens när jag kollar lösningen när den publiceras.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 04 17:11 #

 10. Enn!
  Håller fullständigt med dig om ”Tretydigt” av Mikel Robertsson. Rena katastrofen. Det är inte roligt längre att lösa detta kryss. Man blir bara ”flygandes förbannad”.

  Comment by Per-Anders Strömberg — 2015 03 11 15:59 #

 11. Jag håller också med! Det är inte alls roligt att lösa längre!

  Comment by Susanne Massi — 2015 03 12 8:42 #

 12. PS. Helt plötsligt såg jag denna vecka att TVEtydigt bytt namn till TREtydigt! DS.

  Comment by Susanne Massi — 2015 03 12 8:48 #

 13. Vi har alltid haft Tvetydigt som vårt nöje varje söndagsfrukost. Vad ska vi göra nu? Tretydigt gör även oss sura. Var är poängen. Svåra krysset? Nä, går på en svinblink.
  Var hittar vi Saras och Annas korsord? De måste ju finnas någonstans. Vill ha tillbaka våra mysiga söndagsmornar!

  Comment by Tina Lundberg — 2015 03 29 10:47 #

 14. Till Tina Lundberg: Annas kryss finns fortfarande i Aftonbladet, fast i stort format i huvudtidningen. Var man kan hitta Sarah Kinman vet jag inte. Men jag upprörs fortfarande av att Aftonbladet Kryss & Quiz gör sig av med en så uppenbart både kreativ och roande kryssmakare.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 29 11:01 #

 15. Ännu en sänkning av krysskvaliten i AB: Jag ser alltid fram emot de extra innehållsrika krysstidningarna som kommer några gånger om året, nu senast Kryss Vår, eftersom där finns en del annorlunda tankenötter. En av dem, som visserligen inte varit jättesvår, men ändå krävt en del tankemöda är K-Doku. Nu har detta reducerats från att innehålla 7 till 6 siffror, med resultat att det i stort sett bara är att fylla i rakt av – en gäspning!

  Comment by Marianne Persson — 2015 04 04 17:57 #

 16. Allt mer läggs ut på underleverantörer, vars mål är att tjäna bra med pengar snarare än att informera eller stimulera. De kräver betalning via mobil och app och ställer utan egna kunskaper samman frågor genom att slå i Wikipedia – precis som slumpartade ”Vem vet mest?”.
  Både AB och Expressen har frånträtt den folkbildande roll de tidigare haft.

  Comment by Tege Tornvall — 2017 10 02 10:38 #

 17. Lena Roswall Expressens korsordsbilaga är helt underbar. Vore det inte för henne skulle jag inte köps korsordsbilagan. När man kommer på vad det ska bli kan man fnissa ibland och kanske stöna en annan gång, men tråkigt har man inte!

  Comment by Barbro Björk — 2018 01 01 22:50 #

 18. Till Barbro Björk: Kvar på Aftonbladet Kryss & Quiz finns fortfarande Bertil Blues Johansson, som för inte så länge sen vann 150.000 kronor i TVs ”Smartare än en femteklassare”. Och Sarah Kinman är tillbaka där – jag hoppas inte beroende på att hon har tvingats acceptera ett lägre arvode.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 01 23:27 #

 19. Hej. Jag har inte varit så mycket lösare av Aftonbladets kryss. Nej mina kryss har varit i DN. Vad tycker ni om dessa?

  Comment by Uffe Borgenheim — 2018 01 02 8:50 #

 20. Till Uffe Bergenhem: Anna Hagberg gör kryss även för DN.

  Hon arbetar mest för Aftonbladet men inte längre för den varje vecka utkommande Aftonbladet Kryss & Quiz utan för dels huvudtidningen, dels den kryssbilaga som ingår i den, Kryssbladet.

  Comment by Enn Kokk — 2018 01 02 12:36 #

 21. Yes, Expressens korsordsbilaga, framför allt för Lena Roswall

  Comment by Wåge Andersson — 2019 04 16 19:03 #

 22. Till Wåge Andersson: Bra korsord är alltid roliga att pröva, var de än finns. Men just nu är jag hälsomässigt helt under isen.

  Comment by Enn Kokk — 2019 04 17 0:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^