En bonddotter från Småland med hjärtat till vänster
28 december 2014 22:37 | Barnkultur, Media, Politik | 6 kommentarerAstrid Lindgren var bonddotter från Småland och kom från en centerpartistisk familj. Men hennes egen erfarenhet av samhället gjorde henne i ganska unga år till socialdemokrat. Det här kan man se av de värderingar som präglar flera av hennes böcker, och hon har själv bekräftat att hon betraktade sig som socialdemokrat och att Socialdemokraterna fick hennes röst i valen.
Det här, det faktum att hon var så folkkär och hennes förmåga till frätande formuleringar gjorde, att hennes artikel om Pomperipossa i Monismanien, publicerad i Expressen, slog ner som en bomb i valrörelsen 1976. Den här socialdemokratiska författarens poäng var att skattesystemet var så konstruerat, att personer som hon riskerade att betala mer än 100 procent i skatt plus sociala avgifter. Märk alltså att hon ingalunda var mot höga skatter som användes för nödvändiga gemensamma ändamål men tyckte att ett skattesystem som fungerade på det här sättet fungerade orimligt.
Finansminister Gunnar Sträng (s), som jag normalt betraktade som en förnuftig karl, valde av för mig helt obegripliga skäl att bemöta det här inlägget på ett korkat och lätt nedlåtande sätt.
Att Astrid Lindgren med sin artikel bidrog till att fälla den socialdemokratiska regeringen torde vara obestridligt. Men till det här valresultatet bidrog också finansministerns (s) reaktion.
Jag skriver det här, eftersom jag i kväll har sett det andra programmet i TV-serien om Astrid Lindgren.
Det här är ett utmärkt och inträngande författarporträtt, som också belyser de mörka sidorna i Astrids liv: hur det var att bli med utomäktenskapligt barn i den tidens Sverige och sedan leva i ett äktenskap som långt ifrån var någon idyll.
Men för att återvända till 1976: Själv fortsatte jag att hålla Astrid Lindgren högt, skrev i partiorganet Aktuellt i politiken (s) mycket uppskattande om de böcker hon publicerade.
Själv förblev hon socialdemokrat, skrev bland annat uppmuntrande brev till Ingvar Carlsson efter ett val som inte hade gått så bra.
6 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Tycks minnas att just Ingvar Karlsson på besök i Sovjet fick många frågor om han var Karlsson på Taket eller liknande.
Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 12 29 12:28 #
Programmen om Astrid är jättebra. Så välgjorda, och så intressanta – och därtill en massa fina bilder från Sthlm från förritiden, sånt gillar jag. Men visst är det intressant att få höra lite mer detaljerat om hennes liv, både från när hon var mycket ung och även framöver. Ser fram emot 3:e avsnittet.
God fortsättning förresten, och skönt att höra att du äntligen känner dej lite piggare. Det var nog influensan du åkte på, eftersom du kände dej så beige under så pass lång tid. Flunsor kan vara envisa.
Comment by Maggan — 2014 12 29 19:56 #
Mona Sahlin myntade, att det är häftigt att betala skatt. Astrid Lindgren föregick henne med att det kan vara väl häftigt.
Och visst kan det tyckas märkligt att det skulle krävas en saga för att det verkliga ska gå upp för finansministern, att 82 plus 20 blir mer än 100 procent.
Comment by Hans G Eriksson — 2014 12 30 5:59 #
Var inte Gunnar Sträng född korkad?
Comment by Bengt Eliasson — 2015 01 01 18:20 #
Vad jag menar är om inte Gunnar Strängs uppträdande i slutet av sin tid som finansminister, då särskilt hans köp av s k stenhus i Gamla stan, skadade i djupet bilden av den svenska socialdemokratin, lika djupt som Göran Perssons köp av en herrgård gjorde långt senare.
Comment by Bengt Eliasson — 2015 01 01 18:37 #
…Ove Rainers skatteplanering, Toblerone…
S-politiker blir inte ifrågasatta främst för sin ideologi eller politiska värv. Det handlar i stor utsträckning om symbolpolitik.
Comment by Hans G Eriksson — 2015 01 02 5:09 #