Melodikrysset nummer 51 2014

20 december 2014 11:59 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Jul, jul, strålande jul” var budskapet i en känd sång, signerad Edvard Evers och Gustaf Nordqvist 1921, men en svår och efterhängsen förkylning gör, att jag för min del knappast ens har kunnat börja med julförberedelserna.

Jul för hela slanten var det också i dagens upplaga av Melodikrysset.

Det inleddes med en sång som brukar vara med i vartenda julkryss, ”Adams julsång” (”O helga natt”), sjungen av Jussi Björling.

I övrigt gav oss Anders Eldeman den vanliga blandningen av julanknutna sånger.

Ett par julpsalmer är då en given ingrediens.

Gläns över sjö och strand” – ”Betlehems stjärna” – skrevs 1891 av Viktor Rydberg och ingick i hans ”Vapensmeden”, och tonsättningen gjordes 1893 av Alice Tegnér.

Betydligt äldre är ”Det är en ros utsprungen”, i tyskt original ”Es ist ein Ros entsprungen”.

Lär sig barnen de här klassikerna numera i skolan? Jag är själv inte kristen, men jag tycker att de hör till det svenska kulturarvet.

Av mycket kända julsånger spelades i dag ”White Christmas”, dock inte med Bing Crosby utan med Dean Martin.

Huruvida några av de andra jullåtar som spelades kommer att nå den här kultstatusen återstår att se.

Bland jullåtarna med utländska artister fanns Mel Tormés och Robert Wells’ (nej, inte han!) ”The Christmas Song”, i dag exekverad av Céline Dion.

Och så ”All I Want For Christmas” med Mariah Carey.

På den svenska försökslistan fanns också några kandidater:

Malena Ernman med ”I decembertid”.

Peter Jöback (som vi såg i TV i går) med ”Varmt igen”.

Och så trion Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén med ”Another Winter Night”.

Fast själv håller jag mig gärna till ett par barnklassiker.

Den ena heter på svenska ”Rudolf med röda mulen”, i engelskspråkigt original ”Rudolph the Red Nosed Reindeer”. Vad jag förstod, frågade Eldeman efter färgen – ”ett beskrivande ord” – i titeln, men jag vet inte om han ville ha svaret på svenska eller på engelska, red eller röd. En av mina trogna kryssbloggläsare säger, att Eldeman frågade efter originaltiteln, så då ska ni nog skriva red i krysset.

I mål går vi i dag i en annan färg. Vi hörde ”When You Wish Upon a Star”, på svenska ”Ser du stjärnan i det blå”, ur Disney-klassikern Pinocchio.

Disneykavalkaden på julafton missar jag aldrig!

En hjärtans god jul tillönskar jag alla mina läsare.

16 kommentarer

 1. Eldeman frågade efter originaltiteln, så det bör vara ”red”. Jag hoppas du blir av med den efterhängsna förkylningen och får en God Jul och ett Gott Nytt År 2015!

  Comment by Hans W — 2014 12 20 12:22 #

 2. Till Hans Wikell: Tack – nu har jag gjort ett förtydligande.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 20 13:38 #

 3. Krya på dig! God Jul!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 12 20 16:17 #

 4. Till Stefan H: God jul själv – hur god min jul blir, får vi se. I dag har jag i alla fall varit upp till torget och tillsammans med hustrun köpt julgran och mistel.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 20 16:25 #

 5. Jämrans förkylning att vara segdragen, klart obra. Fresta inte på för mycket (=stanna helst inomhus och vila) och fortsätt ta det lugnt, även om jag kan förstå att en viss stresskänsla infinner sej när det nu snart är jul. Men hälsan är viktigast. GOD JUL och fortsätt krya på dej!

  Comment by Maggan — 2014 12 20 16:56 #

 6. Till Maggan: God jul – en bättre än min! – till dig, trogna läsare och kommentator!

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 20 17:05 #

 7. Vi inväntar julen och jag har gjort en pepparkaksborg till barnbarnen.
  4 st mellan 4-8 år och en liten 10 månaders, plus en i min sons fästmös mage. S å till sommaren har vi 5 st småttingar. Jag har lite svårt att se dessa som min frus barnbarn och inte mina för alla är födda i min och min frus äktenskap så jag tar dom till mig helt naturligt och det har inte heller deras farfar eller morfar som tidigare var min hustrus man. Låter lite knepigt kanske men vi har enkla förhållanden mellan våra repektives tidigare liv innan min hustru och jag träffades och sedan gifte oss. Vi umgås helt enkelt tvärs över och vi gillar varandra, för hur kunde det vara så att min hustrus man och jag skulle ha olika smak? Och hur skulle annars barn och barnbarn kunna fungera i en orolig värld om de inte kunde använda oss alla som har dem till barn eller andras barn men ändå ens egna……
  God Jul på Er alla och Enn Tack för en synnerligen aktivitet från en krasslig man som orkar hålla oss alla på gott mod.
  Du är sannerligen en förebild!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 20 18:31 #

 8. Till Urban Sjölander: Det har fan i mig inte blivit bättre i dag heller, men god jul i alla fall!

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 20 21:34 #

 9. Jag håller helt med dig,Enn,vg sångerna och kulturarv. Redan från småskolan fick man sjunga dem. Mina barn tror jag inte fick lära sig dem under 70- och 80-talen. Skall fråga dem.
  Också jag vill önska dig en riktigt GOD JUL, och önskar att dina krämpor försvinner. Själv fick jag erbjudande om ablation dagen före julafton så jag missar familjeträffen i år. Men man får vara tacksam för att sjukvården är så på alerten. :-)

  Comment by Lasse H — 2014 12 20 22:32 #

 10. God Jul, Enn och Birgitta! Dessa jämrans krämpor. Jag är utdömd vid knappa 59, men huvudet fungerar igen. Man får göra det bästa man kan av det. Jag har valt att ta kostillskott, och D-vitamin och omega 3 gör kroppen piggare. Kokosolja är bra för hjärnan, sägs det, så det tar jag också. Sköt om dig <3

  Comment by Ann Kristin — 2014 12 21 12:26 #

 11. Till Lasse Hallenfur: God jul själv, en bättre än min ser ut att bli. Förkylningen håller på att lägga sig, men smärtan i mellangärdet har inte försvunnit – och orken, var är den?

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 21 16:27 #

 12. Till Ann Kristin Sandlund: Vad roligt att få höra ifrån dig igen! Men jag förstår ju att du har haft det besvärligt. Jag tillönskar dig, liksom mig själv, en jul med så lite elände som möjligt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 21 16:33 #

 13. Hej Enn – jag önskar Er en riktigt GOD JUL och tackar samtidigt för kåserandet över Melodikrysset innevarande år. (Krya på Dig)

  Hälsar LO från ett snöfritt Göteborg (som vanligt)

  Comment by LO - Göteborg — 2014 12 22 10:59 #

 14. Till LO: I förmiddags hade vi ett lätt snöfall här i Uppsala. Det har upphört nu, men lite snö ligger det kvar på marken.

  God jul till dig och andra kryssvänner i Göteborg!

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 22 11:47 #

 15. God Jul önskar en trogen läsare som firar jul och nyår i Tokyo.

  Comment by Dan — 2014 12 24 3:29 #

 16. Till Dan: God jul tillbaka, på japanskt vis, hur det nu kan vara.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 24 13:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^