Till Harry Martinson med dedikation från samtidens alla betydande författare

19 december 2014 16:20 | Politik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Tidigare i år fick jag ett brev från Harry Martinson-sällskapet med en förfrågan om att skriva en text till sällskapets årsbok, som till tema skulle ha gåvoböcker till Harry med dedikation från deras respektive författare. I mitt fall handlade det om första delen av Tage Erlanders memoarer, ”1901-1939”. ”Harry Martinson med tack för allt Du betytt för vår generation”, löd Tage Erlanders dedikation.

Och jag skrev gärna, om hur äldre tiders politiker – inte bara akademiker som Tage Erlander och Olof Palme utan också politiker med proletärt ursprung som Gunnar Sträng – var läsande människor, och om hur äldre tiders arbetarrörelse också var en bildningsrörelse.

Årsboken, ”Till Harry från… Dedikationer i Harry Martinsons bibliotek” (redaktörer Gunilla Aldén, Johnny Karlsson, Bertil Knoester och Åke Widfeldt, Martinson-sällskapet / Vekerum förlag, 2014), har just utkommit och visar sig vara inte bara en källa till Martinsons eget författarskap utan också till hans litterära samtid i mycket vid mening.

Att Martinson har fått böcker av andra nobelpristagare, utöver Eyvind Johnson som han delade pris med även Pär Lagerkvist och Ivo Andrić är närmast självklart, men trots att Martinson inte var någon hängiven deckarläsare, har han också fått ”Tiga är silver” från dess författare, Stieg Trenter. Bland dem som har skickat egna böcker med dedikation finns till exempel Karl Gerhard och Evert Taube.

Jag fylls av både värme och visst vemod när jag ser listan över de författare som alla har skickat egna böcker med personlig hälsning till Harry Martinson, sådana som Werner Aspenström, Tage Aurell, Gunnar Björling, Karin Boye, Rabbe Enckell, Carl-Emil Englund, Nils Ferlin, Per Anders Fogelström, Jan Fridegård, Elsa Grave, Hjalmar Gullberg, Lars Gyllensten, Lars Görling, Piet Hein – den här namnuppräkningen kunde göras mycket längre.

Samtidigt slås jag av att flera av de ovan nämnda och ännu fler av de onämnda författarna förmodligen är sorgligt okända för dagens bokläsande allmänhet, i vart fall den yngre delen av den. Förr fanns ett representativt urval böcker, skrivna av alla någorlunda betydande författare, tillgängligt i bokhandeln, ofta då i pocketutgåvor. I dag får man vara glad över att Modernista åter lyfter fram böcker ur av de stora förlagen försummade författarskap.

Ni som vill ha en introduktion till ett antal sådana författarskap rekommenderas att köpa Harry Martinson-sällskapets årsbok. Den kostar 262 kronor inklusive frakt. Boken kan beställas från Holje bok, Box 14, 293 21 Olofström, telefon 045491542, info@holjebok.se.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^