Hoola Bandoola Band i backspegeln

17 december 2014 17:25 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

Björn Afzelius, som jag nyligen porträtterade med hjälp av recensioner jag har publicerat genom åren, ingick också i det av Mikael Wiehe bildade och ledda Hoola Bandoola Band.

I Aktuellt i politiken (s) nummer 12 1981 (2 juli) recenserade jag en samlingsplatta med dem:

Hoola Bandoola

Hoola Bandoola Band är vid det här laget ett stycke svensk rockhistoria; deras betydelse för proggrocken kan inte nog understrykas. Nu finns ett urval om tio av deras låtar på samlings-LPn ”Hoola Bandoola Band 1971-76” (MNW 106 P, SAM-distribution). En av låtarna, ”LTO-tango”, är av Björn Afzelius, men framför allt är det en Mikael Wiehe-LP. Och flera av hans (här åtta) låtar står sig mycket gott: ”Jakten på Dalai Lama”, ”Victor Jara”, ”Herkules”, ”Keops pyramid” framför allt. Men den största överraskningen på den här LPn står faktiskt Thomas Wiehe för, som text- och musikförfattare. LPns första sida avslutas med hans ”Dansmelodi”, inspelad live i Pildammsparken i Malmö 1976. I den låten – vild, medryckande, härlig – medverkar dessutom Göran Skytte på dragspel. Den här dansmelodin är så pass bra att även de som har samtliga plattor med Hoola Bandoola har skäl att skaffa samlingsplattan.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^