Danmark: Konservative nere på extremt låg nivå – men skakigt också i toppen av partiligan

14 december 2014 16:55 | Politik | Kommentering avstängd

Valet av Søren Pape Poulsen till ny partiledare för Konservative Folkeparti har inte gett partiet det lyft man hoppades få. I dagens danska tidningar kan man läsa om en ny Voxmeter-mätning, där Konservative får rekordlåga 3,4 procent mot 4,9 procent i folketingsvalet 2011.

Till den undersökningen får vi återkomma, när den publiceras i Berlingske och fogas in i Berlingske Barometer.

Den senaste mätningen där är en från Gallup, och enligt den får Konservative Folkeparti 4,6 procent, vilket leder till att partiets barometergenomsnitt hamnar på 4,9 procent.

Det andra av de små borgerliga partierna, Liberal Alliance, får i Gallup 5,2 procent mot 5,8 procent i Barometern och 5,0 procent i folketingsvalet 2011.

Mer avvikande är toppen i gallupmätningen.

Störst även där är centerhögerpartiet Venstre med 22,4 procent, vilket är påfallande lägre än snittet i Baometern, 24,1 procent och givetvis också i valet 2011, 26,7 procent.

På delad andraplats i Gallup ligger högerpopulistiska Dansk Folkeparti med 21,4 procent, vilket är högre än barometersiffran 19,8 procent och givetvis valresultatet, 12,3 procent.

I Gallup är Socialdemokratiet, också med 21,4 procent, lika stort, i Barometern dock aningen större, 20,8 procent. Fortfarande tyder ingenting på att dansk socialdemokrati i nästa val kommer att klara ens sitt valresultat från 2011, 24,8 procent.

Partiets regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre ligger också under sitt valresultat från 2011, 9,5 procent. I gallupmätningen får partiet 7,0 procent, i Barometern 7,5 procent.

De här båda partiernas avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti, som i folketingsvalet 2011 fick 9,2 procent, står fortfarande och stampar på en lägre nivå, 6,2 procent i Gallup och 6,9 procent i Barometern.

Medan dess konkurrent om vänsterrösterna, rödgröna och feministiska Enhedslisten, som i valet 2011 fick 6,7 procent, har etablerat sig på en högre nivå: 10,7 procent i den aktuella mätningen och 9,9 procent i Barometern.

Också i ett traditionellt vänsterfäste som Aarhus märks Socialdemokratiets nedgång. Enligt en undersökning, gjord av Wilke för Jyllands-Posten, skulle partiet tappa två av sina mandat i byrådet och då hamna på 11 platser.

Ett av dessa förlorade mandat skulle dock gå till Socialistisk Folkeparti, som därmed skulle få 3 platser.

Enhedslisten och Radikale Venstre skulle fortsatt få 3 respektive 2 platser.

På den borgerliga sidan skulle Venstre öka med 1 plats till 7, medan Konservative Folkeparti skulle minska med 1 plats till 1, Dansk Folkeparti öka med 1 plats till 3 och Liberal Alliance oförändrat få 1 plats.

Men fortfarande skulle vänstersidan, med 19-12, få en stark majoritet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^