Finland: Regeringen tappar i popularitet

11 december 2014 12:37 | Politik | Kommentering avstängd

Helsingin Sanomat har låtit TNS Gallup göra en relativt omfattande undersökning av hur finländarna ser på sin nuvarande regering.

Nästan hälften är besvikna. 13 procent är mycket missnöjda med den nuvarande regeringen, ledd av samlingspartisten Alexander Stubb – 8 procent var mycket missnöjda när regeringen leddes av Jyrki Katainen från samma parti. Andelen som ger ett gott betyg åt regeringen har sjunkit från 38 till 13 procent.

Det här missnöjet speglas också i de sjunkande opinionssiffrorna för det ledande regeringspartiet, det borgerliga högerpartiet Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) och motsvarande ökning för det ledande oppositionspartiet Suomen Keskusta (Centern), som jag tidigare har redovisat. Även det historiskt låga stödet för Sosialidemokraattinen Puolue, Socialdemokraterna, har samma bakgrund – (S) sitter ju i regeringen.

Också det faktum att två av de ursprungliga koalitionspartierna i den här regeringen, Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) och Vihreä Liitto (Gröna förbundet), har gått i opposition har säkert påverkat inställningen till regeringens politik i negativ riktning.

Självklart sätter också den ekonomiska krisen i Finland gränser för vad regeringen har råd att göra.

Därmed naturligtvis inte sagt att den alltid gör rätt avvägningar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^