Melodikrysset nummer 49 2014

6 december 2014 11:55 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 5 kommentarer

Trots allt fler krämpor och av tilltagande ålder ökande bekymmer har jag ett ganska omväxlande liv. I går var hustrun och jag till exempel på Uppsala stadsteater och såg familjeföreställningen ”Robin Hoods hjärta”. Sen hann vi också se större delen av ”På spåret” och därefter ”Skavlan” med bland andra Stefan Löfven och John Cleese. Avslutningen med en överlevande från den amerikanska atombombningen i Japan var hemsk, djupt gripande.

I morse upp igen för dagens Melodikrysset.

Anders Eldeman antydde att det var ganska svårt, men för egen del fann jag bara en fråga svår, den med Zero Zero och deras märkliga låt ”Trampa i min mammas rabatt”. Det tog en bra stund innan jag kom på att det vi hörde var deras variant av ”Blue Suede Shoes”, vilket senare skulle ge oss svarsordet sko.

Och för ordningens skull: Jag fick också fundera en stund innan jag kunde identifiera det Lennart Palm spelade som Magnus Ugglas ”Dansa aldrig nykter”, vilket skulle ge oss svarsordet dans.

Resten var hyggligt lätt, för mig åtminstone.

Jag kände till exempel omedelbart igen Doug Seegers, när jag hörde ”Going Down To the River”.

Molly Sandén finns i och för sig inte i mina skivhyllor, men jag minns henne och hennes ”Why Am I Crying” från Melodifesivalen 2012.

Och för att fortsätta på den någorlunda nutida linjen: ”I dag kommer aldrig mer” sjöngs av Hagsätra sport, det vill säga Andreas Johnson och Niklas Strömstedt.

Dagens Björn & Benny, ”Guldet blev till sand”, var hämtad ur ”Kristina från Duvemåla” och sjöngs av Peter Jöback, PJ.

Evert Taube förekom för säkerhets skull två gånger.

Dels hörde vi hans ”Eldarevalsen”, som skulle ge oss yrket/befattningen eldare.

Dels fick vi höra hans ”Flickan i Peru” i en version med Cave Stompers.

Relativt tidigt i krysset fick vi också höra en Lasse Dahlquist-låt, om Jolly Bob från Aberdeen.

Old Macdonald var väl inte heller svensk, men i Sverige fick han heta Per Olsson och här hade han en bonnagård.

Inte heller behövde jag sända ut något SOS för att känna igen ”Är det så här att vara kär när man är liten”, vars text författades av Gösta Rybrant och som vi minns med Sven-Olof Sandberg.

Och då återstår bara en låt signerad Jerome Kern och exekverad av Rod Stewart, ”The Way You Look Tonight”.

Själv vet jag hur hon kommer att se ut i kväll – en långklänning i blå nyanser hänger framme i väntan på omklädningen inför ODs konsert och därefter middag på Uppsala slott. Birgitta är moster i OD, och jag får hänga med.

Så gott jag kan. Som alla herrar på ODs middagar kommer jag att vara klädd i frack, men lackskorna får jag i mitt nuvarande tillstånd inte på mig. Så det blir ett par rejält stor dojor och knappast någon dans för min del i kväll.

5 kommentarer

 1. Hej Enn – för ordningens skull: ”Fetstila” gärna ordet sand.
  Ha nu en riktigt trevlig kväll!

  Hälsn LO från ett soligt!! Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2014 12 06 12:55 #

 2. Till LO: Tack för påpekandet – det är gjort nu.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 06 13:09 #

 3. Tänk Er att Doug Seegers spelade på parkeringsplatsen i det lilla , en gång stora Nyland utanför Kramfors i somras.
  Stående på några Icapallar spelade han några sånger till gitarr, en gitarr som hela tiden trilskades och strängarna bara small av.
  Jag var där, men blev väl inte så ”starstrackt” men det blir jag sällan. Har aldrig blivit det egentligen någon gång. Vet inte varför men kanske jag ser att det är ju bara människor som gått olika vägar, vare sig det är Bob Dylan, Stefan Sundström eller Peter Sellers som jag träffat. OBS! Ingen inbördes gradering!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 12 06 20:16 #

 4. En petitess bara: Jag har just lyssnat på Sven Olof Sandbergs inspelning från 1937. Han sjunger ”Är det så här när man är kär när man är liten”, inte ”att vara kär”. Hoppas att ni hade det trevligt igår kväll.

  Comment by Hans W — 2014 12 07 15:37 #

 5. Till Hans W: Du har nog rätt. Jag har ibland en tendens att ibland lita för mycket på det som dyker upp i minnet. Fast här påverkade det ju inte svaret.

  Comment by Enn Kokk — 2014 12 07 16:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^