Norge: Arbeiderpartiet tillbaka på sin historiska nivå

5 december 2014 14:28 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiet når med 42,8 procent (+ 1,9) sin högsta nivå sedan 1985. Det är konklusionen av Norstats färska opinionsmätning för NRK. Jämfört med partiets resultat i valet 2013, 30,8 procent, är det här ett närmast sensationellt bra resultat.

Framgången är också av intresse för svensk socialdemokrati i det läge partiet och landet nu befinner sig. Arbeiderpartiets tar nämligen väljare från praktiskt taget alla andra partier, och partiet skulle bara behöva få fem mandat fler än dagens mätning ger för att uppnå egen majoritet i Stortinget.

Behovet av ett särskilt miljöparti, Miljøpartiet De Grønne, är uppenbart inte så stort i Norge: I den aktuella mätningen ökar MDG visserligen med marginella 0,2 procentenheter, men partiet ligger med 3,7 procent fortsatt under fyraprocentsspärren. I valet 2013 fick partiet ett lokalt mandat i Oslo men hamnade i riksgenomsnitt på 2,9 procent.

Konkurrenten om vänsterväljarna, den tidigare regeringspartnern Sosialistisk Venstreparti, som i valet 2013 fick stöd av 4,1 procent, backar i den aktuella mätningen med 0,4 procentenheter till 3,3 procent och skulle med ett sådant valresultat åka ur Stortinget. Jag kan inte se att det här skulle bero på några tabbar från partiets egen sida. Men de norska väljarna anser uppenbarligen att Arbeiderpartiet också står för en rimlig vänsterkurs.

Det ledande regeringspartiet Høyre, som i valet 2013 fick stöd av 26,8 procent, är nu nere på 21,3 procent, – 2,3 procentenheter sedan förra mätningen. Även Høyre måste rimligen ha tappat väljare till Arbeiderpartiet.

Detsamma gäller dess partner, missnöjespartiet Fremskrittspartiet, som i valet 2013 stöddes av 16,3 procent. Partiet ökar i den här mätningen visserligen med 1,3 procentenheter, men dagens resultat, 12,6 procent, är lika full långt under valresultatet.

Två av Stortingets småpartier är delar av den blå-blå regeringen parlamentariska underlag, även om de sprattlar i olika sakfrågor. Båda backar, även de.

Kristelig Folkeparti backar med 0,7 procentenheter till 5 procent, att jämföra med partiets valresultat 2013, 5,6 procent.

Och liberala Venstre backar med 1 procentenhet till 3,3 procent, ett resultat under spärren. I valet 2013 stöddes partiet av 5,2 procent. Märk att det här partiet har försökt profilera sig som ett borgerligt miljöparti.

Det enda mittenparti som ökar en aning, + 0,5 procentenheter till nu 5,4 procent, är Senterpartiet som samregerade med Arbeiderpartiet fram till förra valet. I den aktuella mätningen får SP alltså nästan samma stöd som i valet 2013, 5,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^