Estland: Avhoppad centerpartist kandiderar på socialdemokratisk lista

5 december 2014 13:23 | Politik | Kommentering avstängd

Jag skrev nyligen om Olga Sõtnik, avhoppad riksdagsledamot från estniska Centerpartiet, Keskerakond. Hon är av ukrainsk börd och kände stark frustration över centerledaren Edgar Savisaars vänskapliga förbindelser med maktpartiet i Ryssland.

Nu kommer det besked många har väntat sig: I valet till Riigikogu (Riksdagen) kandiderar hon för Socialdemokraterna. Formellt sker det som fristående kandidat, men Sõtnik säger själv, att det här steget kan följas av att hon också formellt ansluter sig till det socialdemokratiska partiet.

Valet äger rum den 1 mars.

Hon ska kandidera i Mustamäe och Nõmme. Mustamäe är en av Tallinns mest ryssbefolkade betongförstäder, och det ska bli intressant att se, hur väljarna där, många av dem alltså med rysk bakgrund, lägger sina röster. Normalt skulle Sõtnik där ha setts som ”en av de våra” – men nu kan ju ryssarna se henne som en antagonist mot deras ursprungsland.

Å andra sidan finns det i dag ryssar i Estland, vilka ser Estland, inte Ryssland, som det land de identifierar sig med.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^