En hörvärd svensk Woody Guthrie-CD

1 december 2014 15:55 | Barnkultur, Musik, Politik | Kommentering avstängd

2013 kom CDn ”Sounds of Woody” (Nusikcentrum Väst, MCV 015), inte bara en hyllning till Woody Guthrie utan också såld till förmån för barn och unga med Huntingtons sjukdom, på engelska Huntington’s Chorea, den sjukdom som den amerikanske folksånglegendaren Guthrie själv föll offer för. Enklaste sättet att få tag på den – och den är värd att få tag på – är att gå in på www.woodyguthrie.se.

Den har en västsvensk slagsida, markerad av att den bland sponsorerna har ABF Göteborg och Göteborgs stad Social resursförvaltning, vilket inte meddelas som en varning – den förtjänar riksspridning. Köp den!

Några av de medverkande artisterna är rikskända, bland dem Mikael Wiehe som ju har gjort en mycket spridd version av Guthrie’s alternativa nationalsång, ”This Land Is Your Land”, i Wiehes tappning en hyllning till Sverige, ”Det här är ditt land”. Här hör vi en rockigare version än den Wiehe ursprungligen sjöng in, vilket inte nödvändigtvis gör den bättre.

Den enda låt vi därutöver får höra på svenska är ”Rätt dialekt”, det vill säga Guthrie*s ”Do Re Mi”, och den görs alldeles förbannat bra, med göteborgidiom och allt, av Majornas 3dje rote.

En mer känd göteborgare, Ulf Dageby, gör med den äran ”Deportee”, även känd som ”Plane Wreck At Los Gatos”.

Annat som har tilltalat mina öron är ”Going Down the Road Feeling Bad” i rockig tolkning av Lukas Stark och Gunnar KällströmsI Ain’t Got No Home”.

Till det som också gör den här skivan hörvärd är ibland ovanliga sättningar (”Gypsy Davy” med Ida & Louise) och snygga körpartier (”Bed On the Floor” med Jenny Almsenius).

Inte bara Woody’s politiska sidor (Dust Bowl Ballads och vänsterradikalism) täcks in utan också det han skrev för barn, egna, och åtminstone en låt får ett stänk av blues.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^