Grønland: Dött lopp i valet

30 november 2014 15:49 | Politik | Kommentering avstängd

Partiledaren Aleqa Hammonds utnyttjande av pengar ur statskassan för privat bruk gjorde det på grund av detta utlösta valet till en rysare: Skulle nu hennes parti, socialdemokratiska Siumut (Framåt), trots att hon hade lämnat både partiledarposten och statsministerposten, fortsatt kunna upprätthålla platsen som Grønlands största parti?

Siumut, med Kim Kielsen som ny partiledare, fick 34,3 procent av rösterna (mot 42,8 procent i valet 2013) och klarade i och för sig det målet men med minsta möjliga marginal. Siumut förlorade tre av sina tidigare 14 mandat. Det här får ändå sägas vara ett hyggligt utfall för de grönländska socialdemokraterna, också med tanke på att valrörelsen har belyst alla de svårigheter det här nordliga örikets ekonomi står inför.

I antal mandat, 11, blev vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (Förenade inuiter), med 33,2 pocent mot 34,4 procent i valet 2013, lika stort.

Framåt gick de vänsterliberala Demokraterna, Kalaallit Nuuani Demokraatit, som fick 11,8 procent av rösterna mot 6,2 procent i valet 2013 och ökade från två till fyra mandat.

Fjärde största parti, med 11,6 procent och tre mandat, blev det i januari 2014 nystiftade partiet Parti Naleraq (Riktmärket). Det här partiet stiftades av en avhoppad, tidigare ledande socialdemokrat, den förre landsstyresordföranden Hans Eriksen.

Grønlands politiska karta är relativt vänsterorienterad, så först på femte plats hittar vi partiet Assatut (Samhörighet), vilket dock också kan ha att göra med att partiet, som namnet antyder, värnar om samhörigheten med Danmark. Det här partiet fick i det här valet stöd av 6,5 procent mot 8,1 procent i valet 2013. Det här gav två mandat.

Parti Inuit (Inuitpartiet), ett utbrytarparti ur vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit i 2013 års val, som då fick 6,4 procent är nu nere på 1,6 procent och tycks bli utan mandat.

Det här valresultatet gör inte regeringsbildningen lätt, men spekulationerna går i riktning en stor koalition mellan Siumut och vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^