Den svårflirtade Per Edvin Sköld

27 november 2014 11:42 | Politikerhistorier | 5 kommentarer

Dagens Nyheters Namn och Nytt-sida har nu under ganska lång tid publicerat Gunnar Sträng-historier, många av dem välkända för oss som hade nöjet att ha en del att göra med honom under han kraft dagar. Inte minst under långa biltransporter kunde han roa sina medpassagerare med till exempel berättelser om sin egen bildningsgång med hjälp av böcker från soptippen i Lövsta, något som Erik Eriksson berättar om i dagens DN.

Bredvid denna Sträng-historia hittar man en annan insänd historia om en annan gammal socialdemokrat, Per Edvin Sköld. Den stämmer till punkt och pricka med den bild jag har fått av honom också genom andra:

Skölds besök

På NoN har Strängs kärvhet belysts flera gånger. Även hans företrädare kunde uppvisa detta. Per Edvin Sköld var inbjuden att hålla ett anförande hos Arbetarekommunen i Ängelholm i början av 1950-talet, då han var finansminister. Sköld bodde i N:a Rörum, cirka sex mil från Ängelholm. Han kom dock med allmänna kommunikationer och möttes av murarmästare Söderström och landstingsmannen Gusti Gustavsson från Arbetarekommunen.

Välkomstkommittén föreslog att få visa Ängelholm varvid Sköld replikerade: ”Jag har varit här många gånger så det behövs ingen förevisning.” ”Jamen då ska vi be att få bjuda på lunch på Klitterhus, där vi beställt bord.” På denna inbjudan svarade Sköld: ”Jag har redan ätit!”

Murarmästare Söderström var lite lomhörd vilket gjorde att han talade högt även när han trodde sig viska. Han vände sig till Gusti Gustavsson och sa, i tron att han viskade, ”Ta du hand om den djäveln. Jag har aldrig gillat den fan!”

Berättat för min far av Gusti Gustavsson

Froste i Sin

PS. Den som önskar se en bild på Per Edvin Sköld kan ta en enkrona med Gustav VI Adolfs siluett på, vända den upp och ned så att G VI A:s huvud är nedåt, hålla för G VI A:s hår och vips har man siluetten av Per Edvin Sköld.

5 kommentarer

 1. Heder åt Sköld! Under hans tid var Sverige
  fortfarande ett normalskatteland.

  Comment by Anders Nilsson — 2014 11 27 17:04 #

 2. Till Anders Nilsson: Fast det tycker jag är en reducerande kommentar. Som andra socialdemokratiska finansministrar under efterkrigsåren – en Wigforss, en Sträng – såg han till att statskassan fick in det den då aktuella (S)-politiken krävde.

  Att vidga statens ansvar till nya ändamål och grupper kan ju aldrig vara gratis – men det kan för den skull vara fråga om nödvändiga och behjärtansvärda uppgifter.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 27 17:35 #

 3. Till Pyttan: Också jag minns det där draget hos honom. En gång när vi stötte ihop i bokhandeln och han fick syn på ett ställ där det fanns romantiska romaner om läkare, föreslog han, att man kunde ge ut ett verk av Doktor Hegel (tror jag det var), och boken skulle nog sälja, om den bars slog på Doktor och hade ett omslag där det syntes läkare och sköterskor iförda vit rock.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 27 17:46 #

 4. Hej Enn! Jag vill bara upplysa om jag också har fått ett kåseri publicerat på DN:s Namn&Nytt sidan, cirka 3 veckor – sedan om mina och farfars minnen om Gunnar Sträng. Farfar stötte på Sträng redan 1917-1918 i Hässelby.

  Comment by Rustan Rydman — 2014 11 27 20:55 #

 5. Till Rustan Rydman: Jo, jag läste det, tack! Fast här fick ju Sträng-minnena bara utgöra en bakgrund till texten om Sköld.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 27 20:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^