Påhoppet på estniska Socialdemokraternas ryske minister har ändrat partisympatierna

25 november 2014 14:08 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare berättat om en redan i sig pikant strid mellan två av ministrarna i den udda tvåpartikoalition som regerar i Estland, det i vissa avseenden nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) och Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet). Bakgrunden till det här är att Soialdemokraterna till en av sina ministrar – till posten som utbildnings- och forskningsminister – hade utsett en ung ryss, Jevegeni Ossinovski, vad jag förstår en mycket kompetent person, men att hans kollega Jürgen Ligi, finansminister från Reformpartiet, i ett facebokmeddelande kallade sin kollega för son till en invandrare, utan rötter och medlem i ett rosa parti.

För att rädda koalitionen blev den reformpartistiske statsminstern tvungen att byta ut sin finansminister – officiellt valde denne förstås själv att träda tillbaka.

En intressant fråga har därefter varit hur väljarna skulle reagera på det här.

Svaret kan anas i TNS Emors novembermätning för ERR.

Socialdemokraterna går upp, men långt ifrån så mycket som man kunde ha förväntat sig, ökar från 19 procent i oktobermätningen till nu 22 procent. Det här är ju hyggligt över partiets valresultat 2011, 17,1 procent, men SDE har sedan dess också legat ännu högre, faktiskt i enstaka tidigare mätningar varit största parti. Men till exempel partiets ställningstagande för samkönade äktenskap har inte varit populärt bland väljarna.

Men att något mer intressant ändå har hänt med partiets väljarstöd förstår man av analysen av hur ryssarna i Estland har reagerat på den här historien. Socialdemokraternas stöd bland väljare med ryskt ursprung har gått upp till 13 procent (+ 2), medan det parti som en mycket stor del av ryssarna i Estland normalt stöder, Keskerakond (Centerpartiet) har tappat 5 procent av sina väljare, som i det här fallet i extremt hög grad är ryssar. Partiet dyker i den aktuella mätningen från 27 procent i oktober till nu 22 procent, dock relativt obetydligt under partiets resultat 2011, 23,3 procent.

Jag kan tillägga att alla kommentatorer i estniska media, även partiernas företrädare, ser de här förändringarna i det perspektiv jag ovan har anlagt.

Soialdemokraternas koalitionspartner Reformierakond, vars förre finansminister alltså satte stenen i rullning, klarar sig helskinnat, ökar till och med med en procentenhet till nu 28 procent. I valet 2011 fick Reformpartiet 28,6 procent.

Föga förvånande mot bakgrund av vad den aktuella turbulensen handlar om ökar det socialkonservativa, kristna och estnationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) med två procentenheter till 18 procent. I valet 2011 fick dock partiet stöd av hela 20,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^