Arbeiderpartiet får 41,4 procent i ny norsk mätning

23 november 2014 16:12 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiet ligger åter på klassisk nivå, över 40 procent, i en ny mätning, gjord av Ipsos MMI för Dagbladet. I den aktuella mätningen får partiet stöd av 41,4 procent, vilket jämfört med föregående mätning i samma serie är en uppgång med 4 procentenheter. Ännu större är uppgången om man jämför med partiets resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Arbeiderpartiet tar väljare från alla håll, men några av de nytillkomna kommer säkert från partnern i den förra röd-gröna regeringen Sosialistisk Venstre, som trots en ökning med 0,5 procentenheter med 3,8 procent hamnar strax under fyraprocentsspärren. I valet låg SV med 4,1 procent strax ovanför spärren.

Nykomlingen Miljøpartiet De Grønne, som i valet 2013 fick ett mandat i Oslo men i landsgenomsnitt bara 2,8 procent, backar i den här mätningen med 0,9 procentenheter till 2,9 procent.

Och yttervänsterpartiet Rødt, som i samma val fick 1,1 procent, stöds den här gången av 0,9 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter jämfört med föregående mättillfälle.

Det borgerliga parti som deltog i den röd-gröna koalition som föll i fjol, Senterpartiet, backar i den aktuella mätningen med 0,5 procentenheter till 5,1 procent. Partiets valresultat 2013 var 5,5 procent.

De båda koalitionsparternas vacklande stöd verkar ha gjort Arbeiderpartiet mer intresserat av att inför framtiden försöka knyta ytterligare ett mittenparti till sig. De här inviterna har närmast riktats till Kristelig Folkeparti, som i valet förra året fick 5,6 procent. Efter en mindre nedtur ökar nu KrF med 0,4 procentenheter till 4,9 procent.

Det tredje mittenpartiet, liberala Venstre, backar med 1 procentenhet till 4,4 procent, mot 5,2 procent i valet 2013.

Kvar att redovisa är då resultaten för de båda partier, som formellt ingår i den blå-blå norska regeringen.

I den här mätningen ökar det illa tilltygade högerpopulistiska Fremskrittspartiet med 0,8 procentenheter till 13 procent, vilket fortfarande är långt under partiets valresultat förra hösten, 16,3 procent.

Och det ledande regeringspartiet Høyre åker på en smäll: minskar 2,9 procentenheter och hamnar då på 23 procent mot 26,8 procent i valet förra hösten.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^