Ingen kommer undan politiken

23 november 2014 13:26 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

I natt förflyttades jag i drömmen till mitt gamla värv som politisk discjockey: befann mig som så många gånger då åter på Bommersvik, dock i en sal som jag aldrig har sett där i verkligheten. Den var fylld av folk, och jag startade med att spela en georgisk låt – ingen jag har i min väldiga politiska skivsamling men till melodin vagt bekant – med en text jag inte begrep ett dugg av. Publiken applåderade ändå entusiastiskt innan jag ens hade fått börja berätta något om sångens bakgrund, vilken den nu var.

Den enda rationella förklaring till den här drömmen jag kan komma på är att Birgitta strax innan jag somnade kom hem från en middag med gamla politiska tjänstemän på energi- och miljödepartementen, där hon ju en gång i världen var chef, och att jag då entusiastiskt berättade om kvällens ”Moraeus med mera”, som jag med stigande entusiasm hade sett i TV.

Lasse Åberg, som jag med tiden har lärt känna en smula, eftersom han likt min hustru är hedersupplänning, framträdde med en ny, jämlikhetsinriktad (även för bananer) sång och ett manifest med kraven
§1 Bananens rätt i samhället
§2 Arbeta för en bättre bananomsorg
§3 Mindre banangrupper
§4 Banankonventionen ska följas
§5 Uppdatera AP-fonderna

Och så framträdde Marie Bergman med sin hit från 1976, ”Ingen kommer undan politiken”. Hon var väl som sångerska ännu bättre i yngre dar, men vilket sväng och vilket lyft den här låten fick genom att alla kvällens artister, bland dem Electric Banana Band, och stora delar av publiken sjöng med. Banarne genomförde en pardans med en av damerna i publiken.

Ingen kommer undan politiken

Svensk text: Ola Magnell, 1976.
Fransk-kanadensisk originaltext: Anna McGarrigle 1975 (”Complainte pour Ste-Catherine”)
Musik: Phillippe Tartartcheff, 1975

Trötta mamma, vagga lilla Lina,
dumma mamma, du får inte gå,
sjung en vals om blommorna och bina,
städa, mamma, damma och stå på

inte ger man fan i politiken,
för att man är konventionell

Byta blöja, läsa gammal saga,
Askungen får sin rike prins.
Kvinnan skulle vinnas och behaga,
nog är dom rara, men de finns

även om de jobbar i fabriken,
och ser fram emot en ledig kväll

Det tar tid för seden att försvinna,
vila, Lina, du som ännu kan,
när du vuxit upp och blivit kvinna,
lever du kanske som en man

som kan ägna tid åt politiken,
utan att störas av något gnäll

Busa Lina, snusa Tummeliten,
snart är det kärlek eller tji,
när du slitit färdigt för profiten,
är du inte längre attraktiv

ingen kommer undan politiken
för att man är servil och snäll
inte ger man fan i polemiken
fast man är trött varenda kväll

Ursprungligen utgiven på ”Kate & Anna McGarrigle” (Polydor, 1975), 1981 även på ”Entre la jeunesse et la sagesse (Kébes-Disc KD-990, 1981)

Marie Bergman spelade in den svenska versionen på albumet ”Närma mig” (1976) och fick en stor hit med den.

5 kommentarer

 1. Kate McGarrigle, som tyvärr avled i cancer för några år sedan, har ju varit gift med Loudon Wainwright. Var inte du med att lansera honom på Aftonsbladets innerspalt en gång i tiden. Jag har också för mig att denna spalt också lanserade Judy Collins och Phil Ochs.

  Comment by Lars Jansson — 2014 11 23 14:37 #

 2. Till Lars Jansson: Loudon Wainwright känner jag förstås till, även hans band till Kate McGarrigle, men jag har inte skrivit om honom i Innerspalten.

  Däremot har jag i Aftonbladet skrivit om både Judy Collins och Phil Ochs. Om Phil Ochs skrev jag, faktiskt på begäran från redaktionen, en lång och med bilder uppbackad hel kultursidesartikel.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 23 15:13 #

 3. Tack för svaret. Jag kan sakna Innerspalten, en spalt som skrev intressant och småroligt om kultur och politik och jag undrade ofta vem som var författare.
  Var det inte där som centerriksdagsmannen Torsten Bengtsson alltid fick epitetet f d distriktsmästare i
  kulstötning. Idag är rikspolitiken ganska tråkig. Jag minns att när högern bytte namn till Moderata samlingspartiet så retade Gunnar Sträng gallfeber på Gösta Boman genom att kalla dem för ”modesta samlingspartiet” i en riksdagsdebatt. Idag är alla politiker mediatränade och allt blir utslätat och tråkigt, tyvärr.

  Comment by Lars Jansson — 2014 11 24 11:37 #

 4. Till Lars Jansson; Mycket i Innerspalten skrevs förstås av kulturredaktionens fasta medarbetare, fast anonymt i de här fallen, men också en strömedarbetare på Aftonbladets kultursidor som jag bereddes plats, förutsatt att man hade fallenhet för den här kortformen. Eftersom jag hade pejl på den nya radikala musiken i flera anda länder, inte minst USA, gjorde jag en del introduktionsinsatser där.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 24 13:00 #

 5. Håller med dig om att det var ett höjdarprogram med Åbergsgängets ”Bananrepublik” och Bergmans ”Ingen hommer undan politiken” som toppar. Visste inte att Ola Magnell skrivit svenska texten till den sistnämnda. Han stiger i min aktning. Har gjort mycket annat bra också.

  Comment by Lasse H — 2014 11 24 14:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^