Fotfolket linkar på – men är kanske snart på fötter igen

21 november 2014 19:10 | Ur dagboken | 6 kommentarer

Flera läkare på Vårdcentralen har lutat åt att mina akuta fotbesvär är en följd av artros. När jag i början av veckan gjorde akutbesök där – min vänsterfot var starkt svullen – fick jag en penicillinkur, som jag har följt till punkt och pricka utan att den har gett något synbart resultat – foten har varit blåröd och ständigt värkt, faktiskt känts värre.

När jag i dag var tillbaka på Vårdcentralen på återbesök, och visade upp det här, blev även läkaren bekymrad: skickade prov till Akademiska och rådgjorde med någon där. Men han trodde då fortfarande på penicillinkuren, dock att den kunde behöva förstärkas med spruta.

Alltså skickades jag i väg till en lämplig del av Infektionskliniken, där jag först undersöktes av sköterska, sen läkare. Läkaren hade kläm på att Hjärtkliniken, där jag nyligen låg inlagd för pacemakerbyte, i samband med röntgen hade kommit fram till att det jag hade lidit av tidigare, då i högra foten, i själva verket kunde vara gikt.

Läkaren i dag, Petter Alvenstedt, en ung och intellektuellt resonerande medicinare, kollade mina båda fötter noga och smärttestade också den just nu akut svullna vänsterfoten. Han gjorde på intet sätt någon ansats till att vilja knäppa kollegorna på min vårdcentral på näsan – tvärt om betonade han att det finns en viss osäkerhet i den här typen av bedömningar – men kom fram till att det jag verkar ha drabbats av är giktanfall.

För det har jag nu fått kortison enligt ett noggrant dagfördelat doseringsschema.

Hjälper det här, kommer jag att mot framtida anfall få den av stora delar av min läsekrets rekommenderade Allupurinol. Jag har snart tid bokad hos min ordinarie husläkare.

6 kommentarer

 1. Varför i allsinadar skrev inte den duktige läkaren ut Allopurinol då????
  Senast förra månaden på akuten skrev man ut en blodtrycksmedicin utan att be mig kontakta någon husläkare och skall inte en läkare skriva ut den medicin man behöver utan att man måste börja om i stafetten igen???? Bevare mig för denna sjukhus-akademiska och långrandiga historia!!
  Husläkarsystemet är helt kaputt och borde avsakaffas!! Har du försökt komma fram dit per dator? Går inte om du inte har en e-leg och knappt då heller. De har en sådan eländig förstasida att ingen fattar den!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 11 22 18:15 #

 2. Till Urban Sjölander: Han gjorde det som akut behövde göras, startade en cortisonbehandling.

  Jag hade själv berättat för honom att jag ganska snart skulle träffa min husläkare, och eftersom hon och Vårdcentralen kommer att få del både av hans bedömning och akuta åtgärd, förutsatte han väl att jag den vanliga vägen nu skulle komma att få Allupurinol.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 22 18:31 #

 3. Bra så!!
  Man kan aldrig sluta med att ”hjälpa” till med hugg och slag!!
  Sköt nu om Dig och ta Dina kommande Allopurinol, själv tar jag 2 st varje morgon och det har jag gjort de senaste 8 åren och får sällan den
  svullna ,fullständigt onda foten som man inte ens kan ha ett tunt lakan på utan att man tror att man både brutit och krossat foten!!
  Och kom ihåg det har inget med alkohol att göra, det är urinämnen som spökar i kroppen.
  LYCKA TILL!!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 11 23 19:26 #

 4. Till Urban Sjölander: Att det skulle ha med alkoholbruk att göra har jag inte ett ögonblick trott på. Jag har, fast av helt andra skäl, som bekant slutat dricka alkohol för nu rätt länge sen.

  Man kan resonera med människor, också med läkare.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 23 20:18 #

 5. Enn, du har kanske sett att Sverker Sörlin, idéprofessorn från Åsele, har kommit med en ”tänkebok” som kretsar kring hans gikt. Ja, vi är många som har den smärtsamma åkomman. Men tack och lov finns ju Allopurinol.
  http://mobil.dn.se/dnbok/bokrecensioner/allt-som-ryms-inom-en-manniska/

  Comment by HO — 2014 11 23 23:26 #

 6. Till Hans O Alfredsson: Jo, jag har själv redan läst hans artikel.

  Comment by Enn Kokk — 2014 11 23 23:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^