Carlsberg blir stark nummer två i Grekland

18 november 2014 13:51 | Mat & dryck | 2 kommentarer

Danska Carlsberg-gruppen är ett av världens största bryggeriföretag. Dess egna varumärken, främst Carlsberg men även Tuborg finns snart sagt överallt i världen, men få tänker på att också till exempel svenska Pripps och Falcon nu sedan länge är carlsbergägda, således danska.

Carlsberg har sedan länge förvärvarat bryggerier och ölmärken över snart sagt hela världen. Det här har inte bara gett Carlsbergs danska öl spridning på all världens ölmarknader utan har också lett till att Carlsberg, till exempel här i Sverige, distribuerar mängder av kända ölmärken från andra länder.

En stor del av Carlsbergs världsomspännande expansion har under senare år ägt rum i Asien, framför allt i Kina.

Men då och då öppnar sig också möjligheter på närmare håll. Ett exempel är styckningen av bryggeriet Scottish & Newcastle, som gav Carlsberg nya ölmärken och marknadsandelar i olika europeiska länder.

Ett exempel är Grekland, där övertagandet innebar att man kom över ölmärket Mythos, som finns att köpa även på systembolagen i Sverige.

Nu förstärker Carlsberg ytterligare sin marknadsposition i Grekland: får efter att ha fusionerat sin hittillsvarande tillverkning med Olympic Brewery 29 procent av marknaden och blir då stark tvåa i landet. Olympic Brewery har ett starkt lokalt märke i Fix.

Carlsberg får 51 procent, alltså majoritet, i det nya sammanslagna bolaget och Olympic Brewerys tidigare ägare 49.

En intressant konstruktion med Carlsberg-bryggerierna är att de till minst 51 procent måste ägas av den allmännyttiga Carlsbergfonden.

2 kommentarer

  1. Fix drack jag faktiskt på grekisk restaurang i Göteborg nyligen. Annars brukar Mythos vara den som förekommer på restaurang i Sverige. Krögaren i Göteborg hävdade att Fix varit borta från marknaden men nu ”återuppstått”. Annars är mina grekiska ölminnen licensbryggd Amstel och Carlsberg (tror jag?) och grekisk Alpha. Underbart med dessa korn av ”värdelöst” men ack så trevligt vetande :-)

    Comment by Thomas Åkerblad — 2014 11 18 17:02 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Själv har jag inga som helst intressen i ölbranschen men tycker det är lite kul att ett nordiskt bryggeri har lyckats bli så stort på det här området.

    Jag googlade innan jag skrev svenska Carlsbergs hemsida och hittade där Mythos men av naturliga skäl inte nyförvärvet Fix – men Fix kommer naturligtvis nu så småningom också att här i Sverige distribueras av Carlsberg.

    Att jag hittade den här nyheten beror förstås på att jag dagligen kollar fyra danska tidningar på nätet.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 18 17:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^