Födelsedag och familjeträff

15 juni 2009 10:33 | Deckare, Film, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Barnen blir äldre och äldre. I går fyllde Anna 48. Det skulle förstås firas, så vi tog bussen in till Uppsala; kalaset skulle hållas i lägenheten på Idrottsgatan. Birgitta hade plockat några fina födelsedagsbuketter i trädgården i Öregrund, också handlat en del av ingredienserna till middagen på Konsum där. Sen var jag uppe på Konsum vid Torbjörnstorg och kompletteringshandlade bland annat läsk till den obligatoriska födelsedagsbålen med skivor av gurka, apelsin och citron.

Birgitta lagade, efter Annas önskemål, Biff Rydberg till hela gänget, tio den här gången. Du kan se bilder av huvudrätten – vi fick också avocado med räkor – samt av vårt Arabia-porslin (Valencia) och inte minst Birgittas nybroderade duk här. Till kaffet fick vi sen äppelkaka och whiskykaka, som Inger Grandell hade bakat och hade med sig.

Inger är Bengts fru; Bengt är pappa till Anna, som heter Kettner efter honom. Fast när Anna föddes, hette också Birgitta Kettner – efter skilsmässan återtog hon sitt flicknamn, Dahl.

Ända sedan Anna var liten har vi umgåtts på det här viset. När Anna fortfarande var barn kom alltid Bengt och Inger till oss på julaftnarna, och genom åren har vi haft många gemensamma födelsedagskalas. För resten har vi äldre i den här storfamiljen också umgåtts utan våra numera vuxna barn; då och då har vi till exempel ätit middag hos varandra. Jag vet ju hur trassliga och såriga förhållandena mellan frånskilda parter kan vara, men det här har vi varit lyckligt förskonade från. Och jag tror nog att Anna i yngre år mådde väl av att hennes båda familjer inte låg i luven på varann.

Anna hade med sig dottern Sara, snart 17. De andra två döttrarna var på kollo.

Och så hade hon med sig hunden, Sudden, som verkligen gör skäl för sitt namn. Kerstins och Bos barn, Viggo och Klara, började efter lite inledande tvekan gulla med den här i deras ögon väldiga hunden.

Matti och Karin kunde tyvärr inte vara med den här gången – tid och plats bestämdes mycket sent.

Före maten hade vi klarat av födelsedagsuppvaktningen. Av mig fick Anna böcker och en försvarlig bunt deckarfilmer.

I det väder som nu råder kan de komma till pass ute i sommarstugan vid Ekoln.

5 kommentarer

 1. Trivsam familjeberättelse, kompletterad med din dotters bilder. Det är svårt att leva och fungera med andra, både i nära relationer och andra, men desto roligare att höra att det faktiskt går.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2009 06 15 12:02 #

 2. Det skulle ju kunna bli som i ”Tomten är far till alla barn” :-) Jag lyckas också med det där. Mina föräldrar gjorde det aldrig, kanske därför det blev så viktigt för mig. Man sätter barnen i centrum på ett bra sätt när man lyckas tycker jag.
  hur var det fyller inte du år nu… samma som jag, eller rör jag ihop det nu…

  Comment by Simone Olofsson — 2009 06 15 13:33 #

 3. Till Simone Olofsson: Jag fyller 72 den 19 juni, vilket i år är på midsommarafton.

  Comment by Enn Kokk — 2009 06 15 17:03 #

 4. DÅ minndes jag rätt. Jag blir 46 samma dag.

  Comment by Simone Olofsson — 2009 06 15 17:54 #

 5. Det är fint att kunna hålla ihop sin familj och inte låta hat och bitterhet äta sig in i relationerna. Jag älskar min storfamilj med barn som kanske är min fd svägerskas barn om man ska vara petig men vaddå – jag är deras moster och de kallar mig det. Nya och gamla män, fäder, mödrar svägerskor vad gör det. Vi är familj. Jag önskar alla sådana utvidgade kärleksfulla familjer. Som min kompis från Sydafrika som presenterade bror efter bror för oss. Till slut undrade vi. Han ryckte bara på axlarna och sa: Well cousinbrother då … inte var det så noga! Leve den utvidgade kärleksfulla familjen!

  Comment by Eva Swedenmark — 2009 06 17 10:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^