Litauen: Regeringspartierna backar något, och några mindre partier verkar inte klara spärren

12 november 2014 16:12 | Politik | Kommentering avstängd

Litauen – på litauiska Lietuva – hade val till sitt parlament, seimas, år 2012. Valet gav som resultat en av Socialdemokraterna ledd koalitionsregering. Parlamentsvalet i Litauen är ett tvåstegsval, vilket gör det mer meningsfullt att redovisa slutresultatet i mandat, inte procentandelar.

Socialdemokraterna själva, Lietuvos socialdemokratų partija, fick i valet 2013 38 mandat (+ 13 jämfört med valet 2009). Det gick också bra för dem i EU-valet i maj, men en undersökning gjord av Vilmorus för tidningen Lietuvos Rytas i början av oktober , där partisympatierna redovisas i procenttal, tyder på en viss tillbakagång: 18,8 procent skulle nu stödja partiet mot 21 procent i september.

I regeringen ingår ytterligare tre partier, bland dem centristiska och populistiska Darbo partija (Arbetspartiet) med 29 mandat (+ 19), som i den aktuella undersökningen får 8,5 procent.

Näst största parti i den här undersökningen, som jag har hittat ett ofullständigt referat av, är det nationalkonservativa och populistiska Tvarka ir teisingumas (Ordning och lag), som också ingår i regeringskoalitionen. Det får enligt den här undersökningen 11,2 procent. TT fick i valet 2012 11 mandat (= – 4).

I regeringsunderlaget ingår också den polska minoritetens i Litauen eget parti, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (Polackernas i Litauen valaktion), som i valet 2012 fick 8 mandat (= + 5). I den nätartikel jag refererar anges ingen aktuell stödsiffra för det här partiet.

33 mandat (= – 12) fick i valet 2012 det kristdemokratiska och konservativa oppositionspartiet Tevynes sajunga – Lietuvos Krikščionys demokratai (Fosterlandsunionen – Litauens kristdemokrater). Det stöds i den aktuella undersökningen av 8,6 procent.

Liberala, och även det populistiska Liberalų sajūdis (Liberala rörelsen) fick i valet 2012 10 mandat (= – 1). Det här partiet får i den aktuella undersökningen 5,9 procent.

Litauen har femprocentsspärr, och det kan vara skälet till att inga siffror redovisas för några av partierna som kom in i seimas 2012: det då nya antikorruptionspartiet Drḁsos kelias (Modets väg), som fick 7 mandat och ett av de äldre partierna, Lietuvos valstičių ir žaliųjų sajunga (Litauens union av bönder och gröna), som i det här valet bara fick 1 mandat (= – 2).

Det kan också vara förklaringen till att ingen aktuell opinionssiffra redovisas för det polska partiet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^