Norska Arbeiderpartiets uppgång bekräftas i ytterligare en mätning

10 november 2014 18:26 | Politik | 1 kommentar

Arbeiderpartiet får i ytterligare en mätning, Nordstats för Nationen och Klassekampen, ett stöd som påminner om fornstora dar, 38,2 procent (= + 3,2). I det senaste stortingsvalet (2013), då partiet förlorade regeringsmakten, fick de norska socialdemokraterna bara 30,8 procent.

Dess partner Sosialistisk Venstreparti, som efter valet, då det fick 4,1 procent, har levt ett skakigt liv, i många mätningar legat under fyraprocentsspärren, ökar i den här mätningen med 0,9 procentenheter och får då åter 4,1 procent.

Det tredje partiet i den 2013 fallna röd-gröna regeringen, Senterpartiet, backar med 1,7 procentenheter till 4,8 procent, att jämföra med 5,5 procent i valet.

I Norge finns nu en diskussion om att Kristelig Folkeparti, som utan att formellt ingå i den blå-blå regering som blev följden av valet nu utgör en del av dennas parlamentariska underlag, skulle kunna tänkas byta sida och i stället, åtminstone efter nästa val, regera ihop med främst Arbeiderpartiet och Senterpartiet. KrF ökar i den aktuella mätningen med 1,0 procentenheter och får då 6,6 procent, vilket är en ökning jämfört med partiets valresultat 2013, 5,6 procent.

Liberala Venstre, som – om än inte villkorslöst – stöder den blå-blå regeringen ökar å andra sidan också (med 1,6 procentenheter) i den här mätningen och får då 6,0 procent mot 5,2 procent i valet 2013.

De båda partier som formellt ingår i den borgerliga regeringen backar båda.

Høyre backar med 2,3 procentenheter till 23,4 procent, ett resultat märkbart under partiets resultat i valet 2013, 26,8 procent.

Och högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar med 2,0 procentenheter till 11,3 procent, också det långt under det partiet fick i stortingsvalet 2013, 16,3 procent.

Det är uppenbart Arbeiderpartiet som av de norska väljarna ses som alternativet till den sittande regeringen.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt backar i den här mätningen med 0,3 procentenheter och får då 1,4 procent, vilket ändå är lite högre än det partiet fick i valet 2013, 1,1 procent.

Och framgången för nykomlingen Miljøpartiet De Grønne tycks ha kommit av sig. I valet 2013 fick partiet 2,8 procent, men efter att ha varit uppe och nosat på fyraprocentsspärren backar partiet i den här mätningen med 0,6 procentenheter och landar då på ganska mediokra 2,9 procent.

1 kommentar

  1. Det är ju helt klart att norska Arbeiderpartiet måste lära sig av de svenska Socialdemokraterna hur man blir ett lagom stort parti. Det är skämmigt för sossar i hela Skandinavien att Arbeiderpartiet nu börjar närma sig 40 procent. Ett stort dominerande parti för ju tankarna till Socialistiche Enheitspartei i DDR.

    Arbeiderpartiet måste lova ministerposter till Miljøpartiet De Grønne så att detta parti klarar 4-procentspärren. Då säkerställs också att Arbeiderpartiet inte får över 35 procent i valet. Det var mycket klokt av de svenska Socialdemokraterna att fastställa målet till just 35 procent. Det var ju med förklaringen att slippa besvikelsen över att målet inte uppnåddes.

    Som bekant ökade Socialdemokraterna med 0,35 procentenheter jämfört med förra valet till 31,01 pprocent. Om målet i stället hade satts till 40 procent kunde valresultatet ha blivt 36,01 procent. Hu så hemskt. De besvikna f.d. moderater, som gick till SD, kunde ju ha gått till S i stället. Vilken skam för alla finsossar som numera finns.

    Var det inte en av dessa finsossar, vill minnas att han var minister i Göran Perssons regering, som sa att Norge är den sista sovjetrepubliken. Nu behövs en ”normalisering” även i Norge, så att inget parti blir för stort!

    Comment by Lars Flemström — 2014 11 11 13:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^