Fars dag – mer kärlek än fars

9 november 2014 15:19 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 14 kommentarer

Dottern, Kerstin, kom just hem med en oerhört vacker, höstfärgad bukett på Fars dag. Jag har satt den i en lika vacker mörkblå glasvas.

Jo, vi firar Fars dag.

I morse gick Birgitta upp före mig och gjorde smörgåstårta med skaldjur, läcker och så stor att vi hade den även till lunch.

Och som vanligt uppvaktade hon mig med böcker och filmer, lite i taget inköpta genom Böckernas klubb.

Som vanligt fick jag den senast på svenska utgivna boken av Arto Paasilinna, ”De oanständiga profeterna i Tibet”.

Mer finskt: Jag fick också Agneta Rahikainens Edith Södergran-biografi, ”Kampen om Edith”. Jag har sedan gammalt Edith Södergrans samlade dikter och har läst dem.

Jag var ju bland mycket annat socialdemokratins egen IB-utredare, vilket resulterade i redovisningen ”Vitbok”, och har därför skaffat mig en del kunskaper även om den underrättelseverksamhet som föregick IB. Nu har jag i farsdagspresent fått Jan Bergmans bok om C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget, ”Sekreterarklubben”, som jag ser fram mot att läsa.

Den fjärde boken jag fick i farsdagspresent tilltalar det barnasinne jag också har kvar: ”Skor”, med verser av Lennart Hellsing illustrerade av Fibben Hald.

I den hittar jag genast perspektiv som också är mina, till exempel på de ganska många kungamiddagar jag deltog i under hustruns talmanstid:

Lättelunda ter sig livet vid banketterna,
man serverar elegant de tio rätterna.

Folk i farten, kungarikets grädda
kommer dit i högtidskläder klädda.

Sen de fraktats fram i egna Porschen
njuter de champagne ur Orreforsen.

Bland brokader, krås och sidendamast
tävlar de om vem som sitter stramast.

Här hålls noga reda på detaljerna,
ordensband, kraschaner och medaljerna.

Eldigt blixtrar det från diamanterna
som bärs upp av gubbarna och tanterna.

Men därnere, under festens bord, det runda,
lever deras lägre jag helt annorlunda.

På en persisk matta, i ett blomstervimmel
samlas skorna under sin mahognyhimmel.

Filmer fick jag också på Fars dag, att se tillsammans med givaren, hoppas jag.

Där fanns Wes AndersonsThe Grand Budapest Hotel”.

Och så ”Den stora hembiträdesboxen”, där sådana som bröderna Östermans huskors och Kristin kommenderar. Lite fars skadar ju inte heller på Fars dag.

* * *

Fram mot kvällen ringer också sonen Matti – själv far till lilla Ella, som i bakgrunden, ute i en lekpark, hojtar åt farfar, för att gratulera på Fars dag.

Och sent på kvällen hörs även Anna, som till funktionen ser också mig som pappa, av per telefon.

14 kommentarer

  1. Idag firar vi även den europeiska socialismens/kommunismens kollaps.

    Comment by Markus A. — 2014 11 09 15:46 #

  2. Till Markus A: Du gör dig skyldig till falsk sammanblandning. Själv kommer jag från en estnisk flyktingfamilj och är en stark motståndare till kommunismen, vilket jag också har gett uttryck för i egna böcker. Men jag betecknar mig som demokratisk socialist.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 09 16:17 #

  3. Socialismen i t.ex DDR var högst verklig.

    Comment by Markus A. — 2014 11 09 16:42 #

  4. Till Markus A: Men inte demokratisk. Dina poänger är för billiga.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 09 17:09 #

  5. Jag vet inte hur många gånger jag hört den här typen av jämförelser mellan östblocket och svensk socialdemokrati från borgerligt håll. Till och med från förre statsministern Reinfeldt. Samtidigt är det svårt att förstå att någon som förespråkar en form av socialdarwinistisk samhällsmodell med elitistiska inslag kan göra en så klenbegåvad och banal analys. Varje gång jag hör analogin så slår det mig hur högt i kurs obildningen står hos så pass många borgerliga väljare.

    Comment by Jan — 2014 11 09 21:57 #

  6. Till Enn K.
    Den ”odemokratiska socialismen” var som sagt verklig. Hur tyglar man då socialismens inbyggda strukturer så den kan hållas demokratisk ? Ingen har hittills lyckats med det reptricket.

    Till Jan.
    Vem har pratat om svensk socialdemokrati ? Förvisso finns det säkert renläriga socialister inom det partiet men som tur är så har de inte lyckats göra Sverige till en socialistisk stat.

    Comment by Markus A. — 2014 11 09 22:35 #

  7. Till Markus A: Jag har alltid benhårt hållit på att demokrati – fri åsiktsbildning, allmänna och fria val och så vidare – ska gälla. Till mina meriter i det politiska livet hör att jag var socialdemokratins främste kommunistbekämpare under den tid då det fortfarande fanns kvar några grupper av betydelse med kommunism i sitt program. Mitt verk i det stycket är känt – finns tillgängligt i böcker och en rad polemiska småskrifter. Och jag tror att jag vet mer om socialdemokratin än de flesta, eftersom jag bland annat har varit huvudsekreterare vid tillkomsten av två partiprogram (som för övrigt också innehåller skarp kritik av kommunismen). De här programmen pläderar för en demokratisk socialism. Dina inlägg är okunniga.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 09 23:25 #

  8. Till Enn K.

    Nej, mina inlägg är inte okunniga, de är baserade på verkligheten.

    Socialdemokratin hade ju svårt att hantera t.ex ditt hemland Estlands poliska status (det var ju tydligen inte ockuperat enligt ditt parti). Vad hade du själv för känslor inför detta ställningstagande ?

    Din kunskap om socialdemokratin är inte bestridd, du har spenderat ett mycket långt arbetsliv inom partiet och du befinner dig helt klart inom dess vänsterfraktion.

    Kärnfrågan är hur man kan skapa ett socialistiskt samhälle som är demokratiskt, jag tror inte det är möjligt, historien har tyvärr visat detta med ofattbara mänskliga lidanden som resultat.

    Jag uppfattar inte socialdemokratin som socialistisk, måhända var den i sina rötter det, partiet är numera ett socialliberalt parti (i behov av modernisering) som innehåller en socialistisk fraktion.

    Denna fraktion hör nog mer hemma i det parti som numera kallas V. Jag antar att du vill ha en annan inriktning på S men det är min förhoppning att så aldrig blir fallet.

    Att du kallar de som har en annan åsikt än dig för okunnig tyder på en viss oförskämdhet som kommer med en för fixerad tro på att man sitter inne med en slags sanning som andra inte kan förstå. Den sortens makthavare är farliga.

    PS – Wes Andersons film ”The Grand Budapest Hotel” är en underbar cinematografisk upplevelse.

    Comment by Markus A. — 2014 11 10 0:16 #

  9. Till Markus A: Om du hade läst min blogg under längre tid, skulle du inte behöva fråga om min inställning till hur jag har sett – och ser – på Sovjetunionens med våld genomförda annektering av mitt gamla hemland.

    Det du mot slutet av ditt senaste inlägg polemiserar mot handlar nog om att du, i motsats till mig, har fixa föreställningar om begrepp som socialism. Om man till exempel som jag – och socialdemokratin för inte så länge sen – anser att vård, skola och omsorg inte är några lämpliga fält för privat verksamhet, är detta exempel på demokratisk socialism, demokratisk även i meningen att en borgerlig majoritet vid nästa val kan tänkas – och har rätt att – ändra besluten.

    Sen undrar jag vad den här polemiken över huvud taget har att göra under en bloggtext som handlar om Fars dag.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 10 11:47 #

  10. Ja men Fars dag är ju en fars, som egentligen är påhittad av näringslivets styrande för att få sälja mer saker!

    Comment by Urban Sjölander — 2014 11 10 15:32 #

  11. Till Enn K.

    Då måste du haft mycket hårda meningsutbyten med dina S-kolleger som inte delade din syn på att Sovjetunionen ockuperade t.ex Estland antar jag.

    Denna våldtäkt på de baltiska folken och många andra östeuropeiska länder måste ju benämnas för vad de var. Tyvärr har ju Putin återväckt de gamla vidriga ryska sedvänjorna och riktar ånyo sin glupska blick på grannarna.

    Mina ”föreställningar om socialismen” baserar sig på enkla historiska fakta. Vi vet hur utvecklingen varit i de länder som valt det socialistiska statsstyret. Efter DDR och övriga öst kollaps återstår inte mycket, vi kan titta på Kuba, Vietnam och Venezuela om vi vill få se ännu levande implementationer av det socialistiska arvet.

    Sverige däremot är ett demokratiskt socialliberalt land och har aldrig varit socialistiskt. Vi har haft enstaka ingrepp och försök till långtgående socialiseringar (t.ex grundtanken med Meidnerfonderna) men som tur är har vi klarat oss från dessa excesser som skulle drivit Sverige till en mycket obehaglig position.

    Vård, skola och omsorg fungerar som det mesta drivet av människor bäst när det utsätts för konkurrens. Detta leder till utveckling, nya organisatoriska modeller, nya metoder, effektivare behandlingar, bättre lönebildning etc etc.

    Däremot måste all verksamhet monitoreras och utvärderas oavsett vem som är utföraren, detta har vi stora brister i, mentaliteten att ”bara det utförs av offentlig utförare så är allt Ok” är ödesdiger.

    Du med din socialistiska syn antar jag anser att all offentligt bekostad verksamhet ska drivas av det offentliga, dvs forskning/utveckling av läkemedel, medicinsk utrustning, byggnation av sjukhus, skolor et etc eller är du inte konsekvent i din socialistiska syn ?

    Eller är du kanske i själva verket mer socialliberal än socialist ?

    Vad hade då allt detta att göra med denna fars-dags blogg, jo det fanns ett oerhört mycket viktigare ämne att ta upp denna dag, nämligen att det gått 25 år sedan folket i öst kastade av sig sina socialistiska/kommunistiska kedjor.

    Comment by Markus A. — 2014 11 10 17:01 #

  12. Till Markus A: Jag har inte en så monolitisk syn som du på samhället och dess utveckling. Och så förstår du uppenbart inte innebörden av begreppet demokratisk socialism.

    Återstår då att än en gång konstatera, att min blogg inte är någon insändaravdelning för fritt valda ämnen. Kommentarer/repliker ska handla om den text de fästs vid.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 10 17:28 #

  13. Till Enn K.

    Att förstå innebörden av ”demokratisk socialism” ?
    Nu är vi där igen med den nedlåtande von-oben attityden mot oliktänkande.

    ”Demokratisk socialism” är ett begrepp som i realiteten alltid lett till något i allra högsta grad odemokratiskt.

    Jag noterade att du själv denna historiskt vikiga dag inte bloggade om en så extremt viktig världshändelse som firades … undrar varför…

    Comment by Markus A. — 2014 11 10 22:13 #

  14. Till Markus A: Den svenska socialdemokratin, som i sina program talar om demokratisk socialism, skulle alltså ha haft odemokratiska avsikter?

    Den avslutande, helt opåkallade insinuationen är ännu värre.

    Nu avslutar vi det här meningsutbytet – inga fler inlägg alltså.

    Comment by Enn Kokk — 2014 11 10 22:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^