Arbeiderpartiet uppe på gammal nordisk (S)-nivå. Fremskrittspartiet rasar

4 november 2014 14:28 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en norsk mätning, den här gången från TNS Gallup för TV 2, bekräftar Arbeiderpartiets anmärkningsvärda ökning. Partiet är, med 39,8 procent i den aktuella mätningen, vilket innebär en ökning på 3,3 procent, åter uppe på den skandinaviska socialdemokratins historiska nivå. Vore det här ett valutslag, skulle partiet få 75 mandat i Stortinget, att jämföra med de 30,8 procent och 55 mandat partiet fick i stortingsvalet 2013.

Vore det här ett valresultat, skulle det bli regeringsskifte i Norge.

Sosialistisk Venstreparti backar visserligen med 0,3 procentenheter till 4,4 procent men befinner sig enligt den här undersökningen över spärren. I valet 2013 fick SV 4,1 procent av rösterna.

Och tredje parten i den förra regeringen, Senterpartiet, får i den aktuella mätningen 5,4 procent, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter. Därmed är SP i stort sett åter uppe på sitt resultat i valet 2013, 5,5 procent.

Intressant, mot bakgrund av svenska Miljöpartiets framgångar, är att norska Miljøpartiet De Grønne, som i valet 2013 fick 2,8 procent, enligt den här undersökningen minskar med 0,9 procentenheter till 3,6 procent, vilket är under spärren. Svenska (S) borde kanske kolla med sitt norska systerparti vad detta gör för att hålla kvar de förment mest gröna på den här låga nivån.

Lilla yttervänsterpartiet Rødt, som i valet 2013 stöddes av 1,1 procent, ökar däremot med 0,4 procentenheter till 2,0 procent.

Kristelig Folkeparti, som Arbeiderpartiet försöker locka att göra som mittenkollegan Senterpartiet, får också ökat stöd, 1,7 procentenheter, och hamnar då på 5,4 procent mot 5,6 procent i 2013 års val.

Liberala Venstre, som däremot inte visar några tecken på att vilja byta sida, minskar med 0,3 procentenheter till 4,9 procent mot 5,2 procent i stortingsvalet 2013.

Båda de sist nämnda mittenpartierna jäklas dock med den blå-blå regeringen, till vars parlamentariska underlag de hör. Framför allt hindrar de högerpopulistiska Fremskrittspartiet att få fullt genomslag för sina hjärtefrågor.

Fremskrittspartiet, som nu i många väljares (även fremskrittspartiväljares) ögon framstår som odugligt när det gäller att få gehör för sina hjärtefrågor, tappar stort, sensationellt stort, i den aktuella mätningen. FrP backar i den här mätningen med hela 4,3 procentenheter och är därmed nere på 9,5 procent, att jämföra med valresultatet 2013, 16,3 procent.

Också det ledande regeringspartiet, Høyre, backar, med 1,9 procentenheter till 23,4 procent. I stortingsvalet 2013 stöddes partiet av 26,8 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^