Kylan sprider sig i kroppen

21 oktober 2014 21:27 | Ur dagboken | 9 kommentarer

I går följde jag för första gången på länge inte med Birgitta till arbetarekommunens möte. Orsaken är inte politisk utan fysisk. Jag mår allt sämre.

Möjligen är jag samtidigt drabbad av olika saker, men kroppen är ju en enhet, där det ena ofta är beroende av det andra.

Men vi kan ändå spalta upp det.

Höger fot har åter svullnat upp så att jag har svårt att få på skon, också att gå. Jag har fått olika råd av två olika läkare. Den första föreslog stödstrumpor, den andra att det kunde vara artros, som man kan mota med en viss typ av hårdsulade skor – men dem jag köpte kan jag nu på grund av svullnaden över huvud taget inte få på mig. Läsare av min blogg föreslår gikt, men då måste man få en läkare att skriva ut medicin, Allupurinol.

De återkommande fotproblemen sätter förstås också ner min kondis.

Men sannolikt har jag också något problem med hjärt/lungkomplexet. Även när jag går korta sträckor, måste jag med ganska korta mellanrum stanna till och vila – det känns lite grann som att jag tappar andan. Det här händer ideligen när jag, numera utrustad med ”tantvagn” för varorna, går den ganska korta biten till Konsum i Öregrund för att handla. Och i dag, när jag var på Vårdcentralen i Svartbäcken, helt nära vår bostad i Uppsala, för att ta Waran-prov, var jag tvungen att ta buss dit och hem (två hållplatser).

Jag har varit på två hjärtkontroller sen i våras, och hjärtat går – fast numera med hjälp av pacemaker. Men min läkare, en lyssnande och uppmärksam man, tar nu – på torsdag – in mig på Akademiska för att bland annat undersöka, om det till exempel finns ett läckage som kan orsaka mina besvär.

Men kanske finns problemen även i lungfunktionen? Jag har under senare tid också drabbats av hosta, särskilt när jag går till sängs och då intar ryggläge. Jag har försökt mota detta genom att ta receptfri hostmedicin (Bromhexin Apofri) plus Ibuprofen Apofri 400 mg (mot smärta, feber och inflammation) strax före läggdags, vilket har gjort livet lite lättare för hustrun – men mitt lungproblem har det här inte botat.

Vidare: Jag har nu under lång tid besvärats av jättekalla fötter och händer. I förmiddags när jag var på Vårdcentralen för att ta Waran-prov, fick sköterskan först värma upp mina fingrar med en värmekudde för att få ut blod i mina vita och kalla fingertoppar.

Och ännu värre: Den här iskylan har nu en tendens att också sprida sig till resten av kroppen, till exempel överkroppen fastän jag har långärmad skjorta på mig. Jag fryser en stor del av dagen.

* * *

I natt – natten till onsdag – vaknade jag på morgonsidan, som vanligt av att jag var kissnödig. Dessutom kände jag mig, ovanligt nog, varm. Tog mig sen så småningom ut på toaletten där jag förblev sittande i något slags halvsovande tillstånd. När jag till slut lyckades ta mig upp igen, var jag törstig: Gick ut i köket och tog ett glas Ramlösa. Plötsligt kände jag mig också hungrig, troligen på grund av blodsockerfall, så jag skar mig en skiva påläggskorv. Sen gick jag och la mig igen, men det dröjde innan jag somnade om.

9 kommentarer

 1. Hej, Enn. Jag är inne på din blogg då och då och tar del av dina intressanta tankar och läsvärda berättelser. Jag lämnar sällan en kommentar, men vill ta tillfället i akt att önska dig varma krya på dig-hälsningar med önskan om snabb förbättring.

  Torbjörn Karlsson, Karlstad

  Comment by Torbjörn Karlsson — 2014 10 21 22:33 #

 2. Till Torbjörn Karlsson: Tack!

  Du är ganska representativ för min mycket stora läsekrets: Många läser men få kommenterar, de flesta aldrig. Men besöksstatistiken vittnar ju om att bloggen blir läst, vilket är huvudsaken.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 22 7:23 #

 3. Krya på dej på alla vis. Bra att dom på Ackis snart ska kolla igenom dej lite mer grundligt. Det ordnar sej, hoppas vi.

  Comment by Maggan — 2014 10 22 19:50 #

 4. Hej Enn! Varma ’kryapådej’-hälsningar också från mig! Och samtidigt passar jag på och talar om här, att jag just kopierat din flykthistoria härifrån bloggen och publicerat i min egen blogg. Detta hoppas jag är OK för dig!

  Comment by viiu riis — 2014 10 22 21:39 #

 5. Till Maggan: Ja, i morgon blir jag intagen. Hoppas jag sen kommer ut i lite bättre skick.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 22 22:14 #

 6. Till Viiu Riis: Nej, varför skulle jag ha något mot det. Det är ju ett ordagrant återgivande av mitt eget referat av vad jag berättade i Missionskyrkan i Östhammar.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 22 22:23 #

 7. Ja, så får ditt föredrag ännu lite mera spridning – och din blogg också!
  TACK för denna skrivhjälp, som jag fått på detta sätt. Jag måste näml. korta av mitt eget skrivande f n, för jag lider (nu och av och till) av en svår ’musarm’ = nervinflammation i höger armbåge, arm, axel etc. Men så tycker jag att jag har ett visst ansvar att dokumentera våra självupplevda minnen från kriget, speciellt nu när det i höst är 70 år sedan….

  Comment by viiu riis — 2014 10 23 10:55 #

 8. Hoppas att besöket på Akademiska ger en förklaring till dina hälsoproblem!

  Krya på dig önskar en trogen bloggläsare sedan flera år!

  Comment by Dan — 2014 10 23 11:47 #

 9. All bättring hoppas även jag, trots ettrigt åsiktsmotstånd i somligt. Inte lätt bli ”gammal”, säger jag av erfarenhet. Bra att du får en genomgående undersökning. Man får heller inte bortse från effekter från diabetes vad gäller känsla i händer och fötter. Lycka till!

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 10 23 13:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^