Melodikrysset nummer 42 2014

18 oktober 2014 12:34 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Som så ofta innehöll dagens kryss ett antal filmfrågor, flera av dem säkert knepiga för lyssnarna/krysslösarna.

Det är ju till exempel inte alldeles självklart att de yngre som löser Melodikrysset själva har sett ”Räkna de lyckliga stunderna blott” från 1944, den som Jules Sylvain gjorde titelmelodin till.

Per Åhlins och Beppe Wolgers’ ”Dunderklumpen” från 1974 är en underbar film, men man måste kanske ha haft barn i rätt ålder eller själv ha varit barn då för att känna igen jätten Jorms sång.

Allting som man har personliga referenser till är ju lätt att känna till. Själv har jag haft en Bette Midler-period, så jag har mycket med henne, även ”The Rose”, på skiva – i dag skulle vi översätta den till svenska, Rosen. Jag nämner den här, eftersom den också ingår i en film med samma namn.

Och när vi nu ändå är inne på det här ämnet, kan vi väl ta ytterligare en i samma krets: ”Alpens ros” skulle ge oss kryssordet alp.

Som vanligt hade Anders Eldeman också med några frågor med anknytning till Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Clas-Göran Hederström vann Melodifestivalen 1968 med Peter Himmelstrands ”Det börjar likna kärlek banne mej”. I Eurovision Song Contest kom Hederström på femte plats.

Och Martin Stenmarck sjöng ”När änglarna går hem” så sent som i Melodifestivalen 2014.

Stenmarck kan väl vara OK, men själv föredrar jag vida Håkan Hellström, som vi i dag hörde i ”Äntligen på väg”.

”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini” finns i många insjungningar på olika språk, och frågan är om jag själv inte sätter den med M A Numminen allra främst. Men Lill-Babs, med efternamnet Svensson, har sjungit in den på svenska också, och då sjöng hon: ”Det är en itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini, en prickig baddräkt där midjan är bar.”

Från förr minns jag också Owe Thörnqvists ”Ett litet rött paket med vita snören”. Den blev ju sen en stor hit med Sven Ingvars, i och för sig vida bättre än den version vi i dag hörde med The Spacemen – men själv föredrar jag Owes original. Långt senare har jag för övrigt också lärt känna Owe personligen, liksom min hustru utnämnd till hedersupplänning.

Men jag delar mina musikaliska gracer. Det är klart att Ebba Grön och deras ”800 grader” också finns i min skivsamling.

Det senare gäller också både Lill Lindfors och Bo Kaspers orkester, alltså var för sig. I dag hörde vi den förra sjunga den senares ”Hon är så söt när han sover”. Fast när Lill sjunger den, sjunger hon ”Han är så söt när han sover”.

Och tro det eller inte: Även Rufus Wainwright finns i mina skivhyllor (liksom andra delar av hans musikaliska familj). I dag hörde vi honom i ”Out of the Game”.

Och sen var det bara ABBA kvar, passande nog med ”So Long”.

Min egen hälsa är för övrigt nära So Long. Jag klarar bara att gå kortare sträckor – sen måste jag stanna och vila – och just nu har jag på nytt ont i och kring höger stortå. I natt gjorde det så ont att jag fick ta två värktabletter.

I går var jag på diabeteskontroll på Vårdcentralen och hade hyggliga värden, men hjärt-lungkomplexet är det sannolikt något fel på. I slutet av kommande vecka kommer jag att bli inlagd på Akademiska för analys och förhoppningsvis åtgärd, så jag kanske reser mig igen, för att citera en känd låt.

Men om jag är kvar på Ackis nästa lördag, lär det inte bli något melodikryssande då för min del.

12 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Klart att man fixar till Dig på Ackis, hoppas dock Du slipper akuten som jag har vid två tillfällen förra månaden fick spendera 31 timmar på. Råkade ha bilen med vid ett, som jag trodde, var en hörselkontroll men som avslutades på akuten, varför? Parkeringavgiften kostade lika mycket som akutkostnaden det dygnet. Egentligen skulle jag be att få dem att betala detta då jag blev ombedd av en läkare på Öron att gå till en läkare på akuten för en kontroll men blev inskriven av någon outgrundlig anledning och blev sittande där från kl 14.30 till 05.00 nästa morgon!!! Akuten är ingen akut det är en förvaring!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 10 18 16:30 #

 2. Det där med stortån låter som gikt. Gör förfärligt ont men är lätt fixat med Allopurinol, små vita tabletter.

  Comment by Björn — 2014 10 18 18:48 #

 3. Hoppas du snart piggnar till!

  Comment by Dorothea — 2014 10 18 20:47 #

 4. Ja, hjärtat kan ställa till det för en. Ena ögonblicket kan det fungera bra för att i nästa t ex börja flimra/fladdra så att man blir nästan svimfärdig och helt orkeslös. Om man då missar att åka till akuten och få elkonvertering inom 48 tim, måste man börja en Warankur där det kan ta månader innan man justerat in rätt dosering. Detta hände mig början av juni och jag är fortf inte elkonverterad pga att jag befinner mig 50 mil från ”mitt” landsting. Inför sjukvård i statlig regi! Jag hoppas ditt hjärta får ny styrka! Kan trösta dig med att man inte är vaccinerad mot hjärtproblem även om man idrottat intensivt, som jag gjort hela mitt liv.

  Comment by Lasse H — 2014 10 18 22:16 #

 5. Hej Enn, hoppas att det går bra på Ackis, för vad vore lördagarna utan Ditt Melodikrysskåserande.

  Hälsn LO från ett blött Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2014 10 19 14:56 #

 6. Jag sällar mej till skaran av ‘krya-på-dej’-personer, och hoppas också att dom får ordning på pumpen din. Det blir säkert bättre snart.

  Comment by Maggan — 2014 10 19 15:42 #

 7. Tack allihop för vänlig omtanke!

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 19 18:03 #

 8. Hej Enn!

  Jag tillskriver dig för en tid sedan åkte jag på en riktig hemsk magågkomna (Campylobacter, jag kom av en händelse in på din blogg och blev väldigt imponerad av dina kunskaper speciellt politiken och musiken! Du ska krya på dig.

  Med vänliga hälsningar
  Anders Blomster

  Comment by Anders Blomster — 2014 10 21 1:11 #

 9. Kan bara instämma med LO från Göteborg – Krya på dig! Anki & Janne i Sävedalen.

  Comment by Anki & janne — 2014 10 22 22:39 #

 10. Idag fick även jag, liksom Enn häromdagen, uppleva en euforisk dag när hjärtat mha elkonvertering hoppat in i rätt gångart efter fem mån med fladder. Vilopulsen är åter nere i gamla värden,50-60. Utlovades även ablation om några månader. Tur att man lever i läkekonstens tidevarv!

  Comment by Lasse H — 2014 10 29 20:59 #

 11. Till Lasse H: Själv tycker jag det är helt fantastiskt att åter kunna gå på stan och handla utan att efter bara korta stunder behöva stanna och vila.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 30 8:27 #

 12. Welcome to Life!!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 10 30 18:19 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^