Ytterligare en norsk mätning bekräftar Arbeiderpartiets starka uppgång

17 oktober 2014 16:41 | Politik | Inga kommentarer

Den snabba och stora uppgången för norska Arbeiderpartiet till en rekordhög nivå jag rapporterade om i går tycks vara ett faktum. Ytterligare en mätning, utförd av Respons för Aftenposten, ger partiet så mycket som 38,4 procent, vilket är en ökning med hela 4,2 procentenheter jämfört med motsvarande mätning från september. I stortingsvalet 2013 fick AP stöd av 30,8 procent.

Också i den här mätningen ligger Sosialistisk Venstreparti med 3,4 procent (- 0,2 procentenheter) under fyraprocentsspärren. I valet 2013 hamnade SV med 4,1 procent strax över spärren.

Även de här båda partiernas tidigare partner i den regering som föll i 2013 års stortingsval, Senterpartiet, backar med 0,4 procentenheter till 5 procent mot 5,5 procent i det senaste valet.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,1 procentenheter till 1,3 procent, vilket är snäppet över partiets resultat i valet 2013, 1,1 procent.

För Kristelig Folkeparti, för närvarande en del av det parlamentariska underlaget för den blå-blå regeringen (Høyre + Fremskrittspartiet), är läget oförändrat (+ – 0): KrF får i den här mätningen 5,0 procent. I valet 2013 stöddes partiet av 5,6 procent. Arbeiderpartiet gör nu upprepade försök att få KrF att, liksom Senterpartiet, i stället stödja en arbeiderpartiledd regering.

Samtidigt är det intressant att Miljøpartiet De Grønne, som i Norge har deklarerat sig som blockneutralt, nu inte längre utesluter en regeringssamverkan med AP och KrF. MDG ökar i den här mätningen med 0,5 procentenheter till 3,7 procent, men detta är fortfarande under spärren, så kanske är den här öppningen främst ett led i partiets strävan att komma över den. I 2013 års val fick MDG 2,8 procent.

Det andra av regeringens stödpartier i Stortinget, liberala Venstre, får i den här mätningen 4,4 procent (+ – 0) mot 5,2 procent i 2013 års val.

Det ledande regeringspartiet Høyre minskar med 1,8 procentenheter till 24,6 procent, vilket är under partiets resultat i valet 2013, 26,8 procent.

Och dess koalitionspartner, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, minskar med hela 3 procentenheter till 12,8 procent mot 16,3 procent i 2013 års val.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^