Norge: Arbeiderpartiet på rekordhög nivå

16 oktober 2014 21:47 | Politik | Kommentering avstängd

Norsk socialdemokrati är näst intill tillbaka på sin historiskt höga nivå – åtminstone om man får tro den opinionsmätning Opinion har gjort för Avisenes Nyhetsbyrå, ANB. Partiet ökar med 4,2 procentenheter till 39 procent, vilket är dess bästa resultat på 15 år. Så sent som i stortingsvalet 2013, då den arbeiderpartiledda koalitionsregeringen förlorade regeringsmakten, var partiet nere i 30,8 procent.

Ett problem med det här är att uppgången till viss del sker på bekostnad av partnern i den förra regeringen, Sosialistisk Venstreparti. SV är i den här mätningen nere på 2,7 procent, alltså långt under fyraprocentsspärren. SVs problem är dock inget nytt: I valet 2013 kom man med 4,1 procent strax ovanför spärren.

Bättre går det för den tredje partnern i den fallna regeringen, Senterpartiet, som i den aktuella oktobermätningen får 4,6 procent. Men i valet 2013 fick partiet stöd av 5,5 procent.

Kristelig Folkeparti, som utgör parlamentariskt stödparti åt den sittande blå-blå regeringen men som Arbeiderpartiet försöker få att byta sida, får 4,4 procent mot 5,6 procent i valet 2013.

Det tredje mittenpartiet, liberala Venstre, som också är parlamentariskt stöd åt högerregeringen, får i den aktuella mätningen 4,5 procent, också under resultatet i 2013 års val, 5,2 procent.

Att som Miljøpartiet De Grønne ställa sig utanför blockpolitiken ger inte heller bättre resultat. MDG stöds i den här mätningen av 3 procent.

Hur det går för det lilla yttervänsterpartiet Rødt vet jag inte, eftersom detta inte redovisas i den artikel från NTB jag har tillgång till.

Återstår då de två partier som tillsammans bildar den blå-blå regeringen.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar med 1,6 procentenheter till 25,9 procent, ett resultat under vad partiet fick i stortingsvalet 2013, 26,8 procent.

Och dess högerpopulistiska partner Fremskrittspartiet backar med 0,5 procentenheter till 13,8 procent, vilket är långt under det resultat partiet fick i valet 2013, 16,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^