Melodikrysset nummer 41 2014

11 oktober 2014 12:25 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

I dag hotade Anders Eldeman med att Melodikrysset skulle vara knepigt. Det kan det ju ha varit för andra, men själv hade jag – kanske för att det här krysset innehöll ganska många äldre låtar och artister – inga större svårigheter med att lösa det. Googla har jag bara behövt göra för att kunna komplettera med korrekta faktauppgifter som årtal.

Vi kan ju börja med de filmanknutna frågorna.

Jag har ”Pilsnerboxen” och har skrivit – se Kulturspegeln, Film – om ”Pensionat Paradiset” med Thor Modéen i huvudrollen. Ur den hade ljudillustrationen, ”En äkta mexikanare” med Modéen, hämtats.

Ännu äldre, både som låt (1929) och som filmmelodi (1930), är Irving Berlings ”Puttin’ On the Ritz”. Många minns den säkert i insjungning av Fred Astaire (1946), men det finns också senare, hörvärda versioner.

Jag har sett Jönsson-ligan-filmer, däremot aldrig den danska varianten där den har fått namn efter Olsen.

Chuck Berry gjorde sin ”School Days” (”Ring Ring Goes the Bell”) 1957, när jag gick i gymnasiet – jag kommer snart att skriva om ett 3 CD-set med Chuck Berry-låtar. Men i dag fick vi höra den med en annan mycket långlivad skivhjälte, Cliff Richard.

När Paul Anka sjöng in ”Diana” (1957), var jag alltså själv gymnasist, och när jag efter studentexamen 1958-1959 gjorde lumpen i Sollefteå, sjöngs den fortfarande av en av mina lumparkompisar vid en kompaniafton.

Jo, vi lyssnade på rockmusik på den där tiden också – temat de äldre och deras musiksmak är mig välbekant från mina egna yngre år. Britta Borg slog för övrigt redan 1948 en brygga tvärs över generationsgränserna, med ”Jag ska ta morfar med mig ut i kväll”.

Till svunna tider, fast bara till 1966, förde oss i dag också Tom Jones tillbaka med ”Green, Green Grass At Home”, i Stikkan Anderssons svenska översättning ”En sång en gång för länge sen”.

Cornelis Vreeswijk har min hustru valturnerat med, men det är inte därför jag har alla hans skivor. Cornelis hade ett mycket brett musikaliskt register men gjorde också många politiska texter, till exempel ”Jag hade en gång en båt”, i original ”Sloop John B”. Också den här cornelistexten hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter – där finns också skivtips.

I politiska sammanhang – på valturné med Olof Palme – har jag också mött Monica Nielsen, som vi i dag hörde i ”Ulla Winblad i Fiskartorpet” med Pierre Ström som upphovsman. Pierre träffade jag senast i samband med en releasekonsert för en ny skiva med Jan Hammarlund; jag har skrivit om det här här på bloggen.

Däremot känner jag inte Thorsten Flinck, vilket inte har att göra med att hans kompband i Melodifestivalen 2012 hette Revolutionsorkestern. Det hindrar inte att jag tyckte, att hans melodifestivalbidrag, ”Jag reser mig igen”, signerat bland andra Ted Ström, var utmärkt.

Ska man klara Melodikrysset, måste man varje år se Melodifestivalen, inklusive alla deltävlingarna. Annars kan man inte klara att det var Elin Lanto som 2010 tävlade med ”Doctor, Doctor”.

Men ska jag vara helt ärlig, tilltalas jag mer av den musik som nu återstår att redovisa, skriven av Jacques Offenbach och hämtad ur ”Orfeus i underjorden”, 1858.

6 kommentarer

 1. I dag lördag och Melodikrysset. I morgon söndag och då framträder vad jag förstår Birgitta på en tillställning å¨ABF-huset i Stockholm. Kommer du också vara på plats där?

  Comment by Anders Thunberg — 2014 10 11 18:44 #

 2. Till Anders Thunberg: Tyvärr inte. Min fysiska ork är begränsad, och jag gör bara det jag måste. Jag kommer alldeles snart att bli intagen på Ackis.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 11 22:26 #

 3. Hej Enn! TACK för X!

  I dagens st.nu:

  För två år sedan lade kommunen ner Nylands skola. Nu planerar Thorengruppen att starta upp den gamla byskolan igen.

  http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/nylands-skola-kan-oppnas-igen-om-ett-ar

  Comment by Krister Nylund — 2014 10 12 23:58 #

 4. e-posta mig om du vill läsa hela artikeln

  Comment by Krister Nylund — 2014 10 13 1:04 #

 5. Krister Nylund,

  e-posta gärna hela artikeln. Jag har hört att Jonas Sjöstedt följer bloggen.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 10 13 5:54 #

 6. Om Thorengruppen vet jag just ingenting – men nu har jag i alla fall googlat.

  Själv har jag aldrig begripit varför man la ned en så fin och för yngre barn så välbelägen skola. Miljöer som Nylands skola skapar hemkänsla och harmonisk utveckling.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 13 7:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^