Harry Kullman, ungdomsboksförfattare

17 augusti 2006 16:39 | Barnkultur, Serier | 6 kommentarer

Harry Kullman (1919-1982) är en ungdomsboksförfattare, en av våra bättre, som jag läste både som ung och senare, när jag var recensent. Den allra första boken av honom som jag läste var nog ”Med hemlig order” (utgiven 1952 i Folket i Bilds, LTs och Rabén & Sjögrens serie FiBs ungdomsböcker), en spännande och välskriven bok..

1953 utkom i samma serie hans ”Buffalo Bill” (omslag och illustrationer Hans Arnold), som jag däremot inte läste när den kom ut. Men nu har jag gjort det; jag har köpt boken på Tradera.

Av en händelse får jag samtidigt, också genom traderaköp, tillgång till Folket i Bild nummer 42 1953. Där skriver bibliotekarien och barnbokkännaren Elsa Olenius – läs till exempel hennes folksagosagosamling ”Sagans skepp” (Rabén & Sjögren, 1951, återutgiven 1979) uppskattande om FiBs serie med ungdomsböcker, bland annat följande:

”För att återigen tala om spänning och äventyr, så minns man väl särskilt gärna från barndomens läsning pojkhjälten Buffalo Bill. Om honom kommer i år en bok i serien av den utmärkte ungdomsförfattaren Harry Kullman. Han skriver därom med verklig sakkunskap men har med sin vanliga psykologiska skarpblick lyckats ge den konventionelle Wild West-hjälten mänskliga drag. Det är en kort men mycket spännande period i Buffalo Bills liv som här skildras: Kampen mot siouxindianerna. Genom Harry Kullmans skildring får man ett klart intryck av att Vilda Västern är en sak att ta på allvar och inte bara en äventyrlig lek.”

För mig själv ter sig två jämförelser naturliga.

För det första läste jag på den tiden då jag läste ungdomsböcker också mängder av serietidningar. Som serie fanns Buffalo Bill i flera, ofta varann ganska olika, varianter; de publicerades också i olika serietidningar. Jag minns ingen av de här serievarianterna som spännande på det där briljanta sättet – då fanns det andra mycket mer spännande västernserier, ofta italienska, till exempel Giovanni Luigi Bonellis Tex Ritter i Seriemagasinet och Giovanni Sartoris Kapten Miki i Vilda Västern.

För det andra läste jag i yngre dar mängder av andra indianböcker, till exempel Edward S Ellis´ böcker om Hjortfot. (Det jag har skrivit om ett par av de senare kan du hitta ovan under Kulturspegeln.)

Jag kan inte finna annat än att Harry Kullmans ”Buffalo Bill” är överlägsen inte bara de halvdana serieversionerna utan faktiskt också de Edward S Ellis-bearbetningar jag läste.

För det första är Kullmans bok spännande och rappt berättad. De händelser hans Buffalo Bill råkar in i får en att läsa vidare: Hur ska det gå?

För det andra finns där en en mycket mustigare miljöskildring (något som för all del barn i slukaråldern ibland till och med hoppar över).

För det tredje är Kullmans berättelse mer realistisk: Människorna skildras på ett mer nyanserat sätt (även med mindre ädla sidor). Och framför allt finns där en intressant skildring av indianernas, i det här fallet siouxernas, liv; Kullman måste ha läst på bra för att kunna åstadkomma det här. Jag noterar för övrigt, att historien om den buffelslaktande ryske fursten finns med i den här boken; jag har senare sett den filmatiserad i Familjen Maccahan i TV.

Slutligen finns här (historien ovan är bara ett exempel), i motsats till i Ellis´ böcker, en insikt om de levnadsvillkor de vitas intrång medför för indianerna och om de förödmjukelser de utsätts för – detta bildar fond för det hat med vilket den unge hövdingen Gall bekämpar de vita intränglingarna.

Inte ens Buffalo Bill skildras endimensionellt av Kullman. Bill dödar till slut Gall och får, genom att töja på sanningen, siouxerna att acceptera status quo. Men han är också medveten om vad det är han har gjort sig skyldig till; enligt bokens själva slutrader kände han en djup saknad ”- inte för att Gall var död, inte för att hans uppdrag var slutfört, inte för att han bestämt sig för att dra österut – utan för att han sett en stolt och tapper indianstams slutgiltiga nederlag”.

Detta är föga förvånande – Harry Kullman är en politiskt medveten ungdomsboksförfattare; i hans böcker i svensk miljö finns ett uttalat klassperspektiv.

I julnumret av Aktuellt i politiken (s) 1977 (20, 8 december) har jag som vanligt en stor krönika över årets barn- och ungdomsboksutgivning, ”Här är julens barnböcker”. Där skriver jag bland annat: ”Harry Kullmans `Stridshästen´ (Rabén & Sjögren) är mer spännande än de flesta äventyrsromaner för vuxna. Ändå blottlägger den klasskillnader i trettitalets Sverige.”

I motsvarande översikt i julnumret av Aktuellt i politiken (s) 1979 (21, 6 december) finns Harry Kullman också med: ”Spänning i form av mer vanligt svenskt våld finns i Harry Kullmans ”Den tomma staden” (Rabén & Sjögren). Den kom ut 1951, och när jag läste den som tonåring tyckte jag att det var en fantastiskt fin tonårsskildring. Jag har läst om den med entusiasm. Vad tycker dagens ungdomar om sin föräldragenerations ungdomsår?”

Värt att nämna är att Harry Kullman fick Nils Holgersson-plaketten 1955, Astrid Lindgren-priset 1969 och Litteraturfrämjandets stora barnpris 1978.

6 kommentarer

  1. Harry Kullmans ”Gårdarnas krig” skapade en stadig grundval för mitt eget mycket tidiga politiska ställningstagande. Boken utkommen -59. Jag själv född -49. Fick antagligen boken i händerna i början på 60-talet. Hans Västernskildringar är mig obekanta. Det är däremot Fattigmangatan som fortfarande bär.

    Comment by Cecilia Littorin — 2007 05 05 1:42 #

  2. Med tanke på att det sitter en viss Littorin som fattigmansdirigent i regeringen vill jag, som en helt annan typ av Littorin tillfoga till min tidigare till din Harry Kullman-text knutna kommentar, att Harry Kullmans Fattigmansgata inte bara bär idag. Den kommer också att resultera!

    Comment by Cecilia Littorin — 2007 05 05 1:54 #

  3. Till Cecilia Littorin: Också jag har läst ”Gårdarnas krig”, även om jag inte har recenserat den. Jag är en hängiven beundrare av Harry Kullmans ungdomsböcker om klassmotsättningarna på Söder, ännu mer hängiven än som framgår av de kortrecensioner – egentligen boköversikter – jag återger ovan.

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 05 9:30 #

  4. Skönt att höra/läsa att det tycks ha gått bra! Har hållit tummarna för dig, i andanom.

    Comment by Mats Rosin — 2007 05 05 10:48 #

  5. Alltid då jag på loppis och antikvariat gjort nya, mer eller mindre impulsmässiga förvärv av gamla böcker och skivor skyndar jag att med Googles hjälp ta reda på vad som kan ha skrivits om produkterna i fråga. Vid sidan av KB:s databas brukar Enns blogg vara en av de vanligaste träffarna på såna sökningar. Väga huvitav!

    Idag kom jag hem med bland annat en gammal Harry Kullman-bok i kassen. ”På jakt efter Vilda Västern” är från 1958, en kombination av populärhistoria och resereportage. En rolig och välskriven bok, ett minst lika gediget verk som Jolos alster i samma genre. Kullman reser runt i Colorado, Wyoming och Montana, intervjuar gamlingar om livet i forna tider, och ondgör sej över hur oförblommerat turistnäringen exploaterar myterna om Västerns erövring. Ack ja, de plastindianer och annat krimskrams han fryner på näsan åt skulle säkert mången 50-talsfantast betala en vacker slant för idag.

    Häromveckan kom jag också över Rune Andersson- LP:n ”Vad gör du då, så lång dagen är?” samt Åke Holmbergs ”Skuggornas hus” i FiB-utgåva från 1952. Då det inte gick att kommentera de blogginlägg där Enn behandlar dessa verk, så gör jag det här …

    Comment by Mikael Schulman — 2013 03 22 23:01 #

  6. Till Mikael Schulman: Kul att du och andra har nytta av det jag lägger upp under Kulturspegeln.

    Men ett tips: Under Kulturspegeln har jag mycket riktigt blockerat kommentarsfunktionen, men det gör jag för att slippa kommentarer om samma sak på två håll. Alla texter under Kulturspegeln är nämligen ursprungligen publicerde på bloggen och liger kvar även där, på bloggen med kommentarsfunktionen fortsatt i gång. Om du i stället söker en bok eller en skiva du vill skriva en kommentar till via bloggens sökfunktion, får du upp både bloggtexten och kulturspegelsversionen.

    Comment by Enn Kokk — 2013 03 23 7:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^