Melodikrysset nummer 40 2014

4 oktober 2014 12:29 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag har aldrig begripit varför KF-ägda Rabén & Sjögren aldrig har återutgett en av de svenska barnklassiker som ursprungligen utkom på det av Socialdemokraterna ägda och sedan till KF sålda Tidens förlag, Thomas Funcks berättelser om Kalle Stropp och Grodan Boll. De här figurerna har också filmats flera gånger och dess förinnan förekommit i radio. Jag har själv sett Thomas Funck uppträda med sina figurer på en midsommarfest i min gamla hemby utanför Sundsvall, Juniskär. Alla rollerna, bland dem den som Grodan Boll, gjordes av Funck själv.

Det leder oss ganska osökt över till en annan stor barnklassiker, ”Trollkarlen från Oz” – läs mer ovan under Barnkultur. Den är mer känd som film med Judy Garland än som bokoriginal, skriven av L Frank Baum. Men den har också gjorts på scen. I dag hörde vi en sång ur den med Tommy Körberg och Lisa Nilsson.

Sagoaktig i handlingen är också Pjotr Tjajkovskijs ”Svansjön”. Jag har sett den på Operan.

Utgår vi från den suveräna filmversionen av ”Trollkarlen från Oz”, finns det fler filmer att redovisa ur dagens kryss.

Hasse & Tage gjorde ”Mannen som slutade röka” ur vilken vi hörde Glucks ”Dans på de saligas ängder”. Den som där försöker bli rökfri är Gösta Ekman.

”Love Story” har jag faktiskt aldrig sett, men musiken, skriven av Francis Lai, kände jag igen.

En ännu svårare fråga, inte bara för mig antar jag, var det att komma på vem som hade skrivit musiken till TV-serien ”Par i brott”, i original ”Moonlighting”. Så småningom fick jag båda bokstäverna i det efterlysta förnamnet på den som hade gjort titelmelodin och kunde sen via Google hitta hela namnet, Al Jarreau.

Betydligt lättare, åtminstone för oss som har sett Edvard Persson-filmer både på bio och i TV, var det att känna igen Lasse Dahlqvist-klassikern ”Lite grann från ovan”, som förekom i ”Kalle på Spången”.

Åtminstone ena halvan av en av dagens dubbelfrågor hade också anknytning till filmvärlden. ”Moon River” förekom i ”Frukost på Tiffanys”. Moon utgjorde bryggan till första halvan av den här frågan: ”Högt över havet”, som sjöngs av Arja Saijonmaa, skrevs av Lasse Holm, som också dolde sig bakom namnet Larry Moon.

Krysset började i dag med Queen-klassikern ”We Are the Champions” och fortsatte sen med Stevie Wonder och ”I Just Called To Say I Love You”.

En av de stora på den svenska skivmarknaden och scenen, Björn Skifs, fick bidra med en låt, lämplig att spela i början av oktober, ”Solglasögon & sommarbil”.

Och samma typ av besvärjelse låg det väl i Anders Eldemans val av Taube-låt, ”Sommarnatt”, också känd under titlarna ”Rose-Marie” och ”Kom i min famn”. Texten kan du hitta ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Till allra sist har jag sparat Kim Larsen. Jag har honom och Gasolin i mina skivhyllor. ”Where Do We Go Now, Mon Ami” gillar jag dock bäst i original på danska, ”Hva gør vi nu lille du”.

Ställer ni frågan till mig och min hustru, blir svaret att vi packar för höstflytten in till Uppsala.

Men vi kommer tillbaka till Öregrund ett antal helger redan i höst.

8 kommentarer

  1. Jag instämmer med dig om Kim Larsens låt. Den gör sig bäst på danska. Jag var och lyssnade och såg honom sjunga den live på Viskans folkets park, i början av 80-talet. Viskan, som ligger en bit väster om Sundsvall, du vet. Önskar er en fortsatt fin höst!

    Comment by Susanne Norman — 2014 10 04 14:42 #

  2. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning bor i de tre storstäderna med förorter, men hur många av dessa vinner i melodikrysset? Kanske 15 procent. Något att fundera på. Måste man vara ¨lantis¨ för att gilla melodikrysset?

    Comment by Åke F — 2014 10 04 14:52 #

  3. Tack,

    än en gång. Lai satt inte hos mig, och kul att få reda på att Lasse Holm kallat sig Larry Moon, ha ha ha …
    Å

    Comment by Leif Åman — 2014 10 04 16:36 #

  4. Till Susanne Norman: Jo, jag kan Sundsvall med omgivningar sen mina yngre dar. Men jag har faktiskt aldrig varit på Viskans Folkets park – det blev Parken inne i Sundsvall och också lilla Värstaparken i mitt forna Njurunda. Och så hade vi fantastiska midsommar- och fiskarfester på Sågplan i min gamla hemby Juniskär. Dit kom alla femtitalets kända svenska artister, också en del turnerande amerikanska.

    Comment by Enn Kokk — 2014 10 04 18:01 #

  5. Till Åke F: Själv har jag aldrig skickat in svar. Men jag har faktiskt ändå vunnit förstapris en gång – en av mina melodikryssläsare hade skickat in svar i mitt namn.

    Comment by Enn Kokk — 2014 10 04 18:03 #

  6. Till Leif Åman: Jag kan ju inte heller vartenda svar med det samma. Men med hjälp av ledbokstäver och ledtrådar och sen kontroll brukar det ändå gå.

    Comment by Enn Kokk — 2014 10 04 18:06 #

  7. Till Enn: Jo jag vet det. Det ger inget svar på frågan om varför så få från storstäderna verkar intresserade av att lösa, eller åtminstone skicka in sina svar.

    Comment by Åke F — 2014 10 04 18:45 #

  8. Da capo på p4, faktiskt just nu på söndagskvällen mellan 21-22, har Eldeman spelat just Grodan Boll som jag kommer så väl ihåg från -5o talets ångradio.
    Borde kunna repriseras i radion!!
    Kan också meddela att det Ångermanländska vädret är hyfsat med ca 13-15 grader varmt under dagen.
    Inte alla år man måste klippa gräsmattan här i oktober men det gjordes igår. Sedan kom grävlingen och sket vid vägen, jäkla typtag. Har dock inte hjärta att skjuta den fast jag har bössorna framme. På nåt sätt gör han mer nytta än skada tror jag?
    Sedan är de riktigt vackra på håll men lite närmare kan man känna en viss lukt eller odör så för mig får han vara. Ibland undrar man varför man inte bor här på heltid men så kommer tanken på barnbarnen fram och de vill man ju helst ha närmare än de 43 mil vi har från Uppsala hit upp. De 700 meter vi har i Uppsala är mer bekvämt….. men med tanke på fattigpensionen man får nästa år kanske man måste flytta. Min fattigpension räcker inte ens till hyran i Uppsala. Kanske man får konkurrera med de som tigger utanför Ica på Torbjörnstorg….den dagen den sorgen!

    Comment by Urban — 2014 10 05 21:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^