Strauss och Mozart

3 oktober 2014 23:29 | Mat & dryck, Musik | 5 kommentarer

Torsdagskvällens konsert med Uppsala kammarorkester skilde sig en smula från de vanliga i abonnemangsserien. Som dirigent agerade den här gången Stefan Klingele. Och, väl främst för att det i år är 150 år sedan Richard Strauss (1864-1949) föddes, ägnades första halvan av konserten åt hans sånger, och de sjöngs av sopranen Gisela Stille.

Före det låg ett straussverk från mycket tidig ålder, ”Serenad” för 13 blåsare, värd att fortfarande uppföra fastän den här serenaden skrevs 1881, när Strauss fortfarande bara var sjuttonårig skolpojke.

Men sedan följde en rad mer bekanta sångverk, till exempel den mycket kända ”Ständchen” från 1886 och den avslutande allhelgonasången ”Allerseelen”, som sångerskan förklarade sig ha en särskild kärlek till.

Efter pausen stod i stället Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) på programmet, och även här medverkade sångerskan, men bara i det första numret, hämtat ur operan ”Don Giovanni” (1787).

Avslutningen blev ett orkesterverk, Mozarts ”Symfoni nummer 40 i G-moll”, i det senare stycket ovanlig för kompositören. Vi har den sedan mycket länge på skiva, men inget framförande är ju det andra exakt likt, och både jag och Birgitta gillade också den här varianten.

* * *

Före föreställningen var vi ute och åt middag på Saffran Polo med Anna samt hennes pappa Bengt och hans fru Inger, som alla numera även de har abonnemang på konsertserien med kammarorkestern. Vi åt chenjeh, lammspett med grillad paprika, lök och peperoni plus ris och sås.

Saffran Polo är en persisk restaurang på Vaksalagatan, ett par kvarter öster om Vaksala torg. Synd att få i konserthuspubliken inte verkar hitta dit utan bara väljer restaurangerna alldeles i närheten.

5 kommentarer

 1. Tack för många intressanta bloggar som jag med mycken glädje läser. En liten rättelse beträffande Mozarts levnadsår. Född 1756 – Död 1791.
  Med vänlig hälsning M Morin

  Comment by Monica Morin — 2014 10 05 23:36 #

 2. Till Monica Morin: Det är klart att inte heller jag tror att Mozart levde på 1500-talet – här har fingrarna snubblat på tangenterna. Vad jag själv förvånas över är att jag själv inte har sett det här förrän du påpekade det.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 06 7:49 #

 3. En fyndig Mozartkommentar! (Kanske en Freudeanare?)

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 10 06 8:26 #

 4. Hej igen,

  Det kan gå troll i en text och jag vill inte vara oförskämd, men nu blev födelseåret 1761 i stället för 1756.

  Hösthälsningar
  Monica Morin

  Comment by Monica Morin — 2014 10 06 20:47 #

 5. Till Monica Morin: Och jag undrar om jag håller på att bli galen. Men nu hoppas jag det blev rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 10 06 22:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^