Förändringar i den estniska septembermätningen

2 oktober 2014 14:17 | Politik | Kommentering avstängd

Det svenska valet plus det faktum att opinionsmätningarna i Estland görs för en TV-kanal och inte alltid ges stort utrymme i de ledande tidningarna har bidragit till att jag inte har uppmärksammat den estniska partisympatimätningen för september.

Det är fortfarande bara fyra partier som klarar den estniska femprocentsspärren, men den inbördes ordningen och partiernas storlek i opinionen har i viss mån rubbats.

Ett en smula oväntat språng framåt gör det socialkonservativa, kristna och estnationella oppositionspartiet Isamaa ja Res Publika Liit (Förundet Fäderneslandet och Res Publika). IRL ökar med 3 procentenheter till 18 procent. Det är alltid svårt att veta, vad sådana här ändringar beror på, men partiet har haft en kongress som har lyft fram frågor som ökat stöd till barnfamiljerna och skattelättnader för lågavlönade. IRL är dock fortfarande en bit under sitt valresultat 2011, 20,5 procent.

Det parti som backar mest, med 3 procentenheter till 23 procent, är Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Socialdemokraterna, som ersatte IRL i koalitionen med Reformpartiet. Det här för ner partiet på tredje plats i den estniska partiligan. Men SDE ligger fortsatt en bra bit över sitt valresultat 2011, 17,1 procent.

Ohotad etta är Socialdemokraternas i vissa avseenden nyliberala regeringspartner Reformierakond (Reformpartiet). Partiet backar också det med 2 procentenheter men hamnar då på 27 procent. I valet 2011 fick partiet 28,6 procent.

Och upp på andra plats kliver i den här undersökningen det lätt vänsterpopulistiska, av de flesta ryssar valda Keskerakond (Centerpartiet), som ökar med 1 procentenhet till 26 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^