Efter De Grönas avhopp har den finska regeringen fortfarande en knapp parlamentarisk majoritet – men inte i opinionen

25 september 2014 21:04 | Politik | Kommentering avstängd

Den sittande regeringen i Finland bildades som en bred, blocköverskridande koalitionsregering, men av partierna i den har tidigare Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) och nu även, på grund av frågan om ett nytt kärnkraftverk, Vihreä Liitto (Gröna förbundet) hoppat av.

Det senare har gett två av regeringens kvarvarande koalitionspartier var sin ny ministerpost. Sanni Grahn-Laasonen från Kansallinen Kokooomus (Samlingspartiet) blir ny miljöminister efter De Grönas Ville Niinistö. Och Sirpa Paatero från Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna) efterträder Pekka Haavisto som utvecklingsminister.

Riksdagen i Finland, Eduskunta, har 200 platser, så de platser, sammanlagt 101, de kvarvarande regeringspartierna har, är minsta möjliga majoritet.

Och ska man döma efter läget i den senaste opinionsundersökningen i Finland, TNS Gallups för Helsingin Sanomat, har oppositionspartierna nu stöd av nästan 54 procent, medan stödet för regeringspartierna ligger under 45 procent.

Regeringens kvarvarande fyra partier får i den här undersökningen följande stöd:

Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som leds av statsminister Alexander Stubb, får 21,2 procent, vilket jämfört med mätningen i förra månaden i samma serie är en minskning med 0,9 procentenheter. Men det här resultatet ligger fortfarande över partiets resultat i riksdagsvalet 2011, 20,4 procent.

Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokraterna), med Antti Rinne som ny partiledare, ligger med 15,9 procent – en ökning med 1 procentenhet – fortfarande kvar på fjärde plats i storleksligan. I valet 2011 fick partiet 19,1 procent.

Svenska Folkpartiet får i den här mätningen stöd av 4,1 procent (- 0,4 procentenheter) mot 4,3 procent i valet 2011.

Och Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna) stöds av 3,5 procent (- 0,1 procentenheter) mot 4,0 procent i 2011 års val.

I opposition finns nu följande partier:

På andra plats i partiernas storleksliga ligger Suomen Keskusta, som ökar med 0,1 procentenheter till 20,0 procent. I valet 2011 åkte partiet på en smäll och fick bara 15,8 procent.

På tredje plats hamnar populistpartiet Perussuomalaiset (Sannfinländarna) med 16,9 procent, en ökning med 1 procentenhet. Men det är fortfarande under valresultatet 2011, 17,1 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), numera alltså i opposition, minskar med 0,6 procentenheter till 8,7 procent, vilket fortfarande är över partiets resultat i valet 2011, 8,1 procent.

Och Vihreä Liitto (Gröna Förbundet), som just har lämnat regeringen (så nyligen att det inte kan ha påverkat den här mätningen), backar med 0,4 procentenheter till 8,3 procent, vilket ändå är 1 procentenhet över partiets resultat 2011, 7,3 procent.

I den här undersökningen har 2.300 personer tillfrågats om sin partisympati.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^