Melodikrysset nummer 38 2014

20 september 2014 12:17 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Vi ska ha stort familjekalas senare i dag – se nedan under nästa rubrik – men Melodikrysset vill man ju ändå inte missa.

Det senare bjöd på ganska blandad kost, en del av det rätt knepig sådan.

Vi kan ta barnfrågan som exempel. ”Ryska posten” med handtag, famntag, klapp eller kyss förknippar nog många melodikrysslösare med barnkalas. Men av Astrid Lindgrens många barnvisor hör väl inte ”Mors lilla lathund” – den som skulle ge oss ordet lat – till de vanligaste.

Jag ser, som väl framgår av bloggen, ganska mycket film men numera oftast på DVD, vilket medför, att jag inte så ofta som förr ser reklamfilm. (Och reklamavbrotten i TV utnyttjar man ju ofta till annat.) Så melodierna som skulle leda oss till det sökta ordet hade jag problem med, detta trots att jag känner till Izabella Scorupco och har ett antal plattor med The Real Group.

I ett par fall sökte Anders Eldeman svar som inte var omedelbart givna.

Som gammal radiot minns jag väl ”Jorden runt” / ”Around the World”, men svarsordet tullar var inte det första jag kom att tänka på.

Att ”Man ska ha HD” som förlaga hade After Shaves / Galenskaparnas ”Man ska ha husvagn” var ju ganska lätt att komma på. Men nu skulle svaret bli det som husvagnar ibland står på, campingar.

Andra kan ha haft det kämpigt med Kjell Höglund, som jag själv har mängder av skivor med. På skivan ”Kryptonit” finns låten ”Renässans”, där han sjunger om bland andra Botticelli.

Eric Gadd är en hygglig artist som man inte i första hand förknippar med Melodifestivalen, men 2013 tävlade han i den med ”Vi kommer aldrig att förlora”.

Själv har jag, trots min otro, ett stort förråd av psalmtexter i huvudet, men svensk psalm nummer 248, ”Tryggare kan ingen vara” – ”ingen” är som synes ord nummer tre i ordningen – hör väl till de psalmer nästan alla kan.

Och eftersom jag har läst Erik Axel Karlfeldt både i femtiotalets latingymnasium och senare (och dessutom har ett öra för tonsatt poesi), hade jag inga svårigheter att komma i håg heller ”Dina ögon äro eldar”.

Från mina yngre års ångradio minns jag också Sven Arefeldt och hans uppmaning ”Res med mig Stina, i en roddbåt till Kina”, i original ”Slow Boat to China”. Kineserna dricker te – men från ett besök i Kina minns jag också en starkare dryck som heter Maotai.

Dricker man den, förleds man både till att anamma Povel Ramels maning ”Ta av dig skorna” och sen förlusta sig på sätt som jag inte ska gå in på här.

Det senare är inget för en sjungande nunna som Jeanine Deckers, som vi i dag hörde i ”Dominique”.

Och när vi nu är inne på ämnet damer, kan vi väl ta också ”Drömmen om Elin”, i dagens kryss dock exekverad på finska.

Dagens sista fråga bör ha varit hyggligt lätt för er som såg TV sent i går kväll. Då var det nämligen ett program med Doug Seegers. Det var han som fick avsluta dagens kryss med ”Going Down the River”.

8 kommentarer

 1. Det var 2013 som Eric Gadd var med i melodifestivalen

  Comment by YVONNE — 2014 09 20 14:10 #

 2. Till Yvonne: Så står det i min kladd också, men jag hade väl lite för bråttom när jag skrev in svaren och hade allt mindre tid kvar före födelsedagskalaset.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 20 14:21 #

 3. Hej.Jag undrar vad du fick till väg 6? Jag tyckte han frågade vad det var för djur, men jag är inte säker.

  Comment by Gunnar Hörnström — 2014 09 21 11:43 #

 4. Doug Seegers såg vi på torget i Nyland där han gav en lite extra gratis konsert, stående på ett par Ica backar från affären, sjungande några av sina slagdängor om man nu kan säga så om hans låtar.
  Lite kul av en ”kändis” att bara sådär dra mer folk till torget i Nyland sedan 1931.
  Kanske visar mer hans egendomliga tacksamhet att få turnera i Sverige. Jag skriver egendomliga därför varför ska han på något sätt ses som någon sämre artist än många andra från staterna importerade falsksjungare?

  Comment by Urban Sjölander — 2014 09 21 12:50 #

 5. Till Gunnar Hörnström: Jag såg att jag hade glömt att feta det svaret, Kina – Eldeman hade nämligen där ett resonemang i två led, dels vart färden (i roddbåt) gick, nämligen till Kina, dels om en typisk dryck för landet i fråga, te.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 21 14:21 #

 6. Till Urban Sjölander: För egen del har jag verkligen inga fördomar mot nyupptäckta, ibland återupptäckta artister av hans sort.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 21 14:27 #

 7. Tack för hjälpen med TULLAR och SEEGERS; där gick vi bet igår minsann. Tur att din trevliga blogg finns, som man sedan kan kolla. Hoppas födelsekalaset var trevligt igår :)

  Comment by Maggan — 2014 09 21 14:27 #

 8. Till Maggan: Ja, också jag tyckte att tullar var aningen långsökt.

  Och födelsedagskalaset var mycket trevligt.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 21 14:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^