Senaste mätningen bekräftar opinionsläget i Danmark

21 september 2014 15:17 | Politik | Kommentering avstängd

Epinions senaste mätning bekräftar på viktiga punkter det opinionsläge också andra mätningar har visat.

Etta även i Epinions mätning ligger det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre med 24,5 procent – det viktade snittet i Berlingske Barometer för Venstre är 24,1 procent. Partiet närmar sig alltså åter sitt resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Tvåa, också i Epinion, ligger Socialdemokratiet med 21,7 procent mot 21,7 procent i Barometern. Alltså har partiet en bit kvar till resultatet i 2011 års val, 24,8 procent. Det fortsatta grälet med delar av fackföreningsrörelsen inger inget hopp om en fortsatt uppgång.

Och också i Epinion hamnar högerpopulistiska Dansk Folkeparti på tredje plats med 19,4 procent (19,0 i Barometern). Partiet, som i valet 2011 bara fick 12,3 procent, har lyckats erövra stöd från både tidigare borgerliga och tidigare socialdemokratiska väljare. Danska bedömare tror att DF visserligen efter ett regeringsskifte som skulle följa, om den här mätningen vore ett valresultat, skulle stödja tillkomsten av en Venstre-baserad regering men också i den situationen för att fortsatt kunna locka även vänsterväljare i Folketinget rösta för reformkrav som drivs av fackföreningsrörelsen.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, som nyligen fick släppa sin ledare till EU-kommissionen, får i den aktuella mätningen stöd av 7,6 procent, mot 8,0 procent i barometergenomsnittet. Båda resultaten ligger under valresultatet 2011, 9,5 procent.

Deras tidigare i år avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti får i Epinion 6,7 procent, nästan samma tal som i Barometern, 6,8 procent. Båda siffrorna ligger under partiets resultat i valet 2011, 9,2 procent.

På den senare nivån, närmare bestämt på 9,3 procent, ligger konkurrenten om vänsterrösterna, den rödgröna och feministiska Enhedslisen i både Epinion och Berlingske Barometer. Partiet ligger alltså på en högre nivå än i valet 2011, 6,7 procent.

Konservative Folkeparti ligger med 5,0 procent i den aktuella mätningen (5,2 procent i Barometern) kvar på sin låga nivå från valet 2011, 4,9 procent.

Och dess trätobroder och konkurrent Liberal Alliance får 5,5 procent (5,3 procent i Barometern), alltså föga mer än i valet 2011, 5,0 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^