Kjelle och Bettan i Indien

17 september 2014 20:44 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Jag har tidigare med uppskattning – se ovan under Kulturspegeln, Barnkultur – läst och recenserat ”Kjelle börjar på hunddagis” av Kajsa Gordan (text) och Mia Maria Güettler (bild).

Samma författare och samma illustratör har tillsammans också gjort ”Kjelle åker till Indien” (En bok för alla, 2014, tidigare utgiven av Berghs förlag 2011).

Güettlers bilder är lika detaljrika och, beroende på ämnet, ännu mer färgsprakande i den här boken.

Däremot tycker jag Gordans berättelse i det här fallet är mer skruvad och mer svårbegriplig för mottagare i bilderboksåldern.

Unga matte Bettan lyssnar, i en ställning upp och ner, på konstig musik och förklarar för sina hund att de ska åka på yogakurs i Indien, detta utan att det finns någon tillstymmelse till förklaring av vad yoga är för något. I Indien fortsätter de här inte bara för hunden konstiga övningarna nere på en sandstrand vid havet.

Och Kjelle får inte bara smaka på kryddstark mat och träffa herre- och halsbadnslösa hundar utan möter också, utan närmare förklaringar, en helig ko och en ormtjusare, ja även en eldslukare.

Själv försöker han berätta för de indiska hundarna om snö och is. De indiska hundarna vill då, eftersom det är dags för Kjelle och Bettan att åka hem till Sverige, att Kjelle ska skicka ett kuvert snö till dem.

”Jag tror den smälter då”, säger Kjelle, ”men jag kan ju alltid försöka”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^