Nej, det kan man inte!

17 september 2014 16:17 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Petter Lidbecks (text) och Lisen Adbåges (bild) ”Kan man…?” (En bok för alla, 2014, i originalutgåva på BonnierCarlsen 2004) startar med frågan ”Undrar om man kan klättra i träd utan att hålla i sig?”. Sen ser man den undrande flickan ramla ner från ett träd, och på nästa sida ser vi henne med gipsat ben och dito arm med bildtexten ”Nej, det kan man inte.”

Jag har själv erfarenhet av att barn kan vilja pröva saker som de inte riktigt klarar av eller inser konsekvenserna av: En gång när jag var ensam ute på landet (Öregrund) med Anna och jag för ett ögonblick hade släppt henne ur sikte, upptäckte jag att hon hade klättrat upp i en hög tall längst ner på tomten och plötsligt tappade taget och föll. Medan jag med hjärtat i halsgropen sprang bort mot talldungen, såg jag henne studsa från gren till gren, vilket väl bidrog till att rädda henne från att få någon allvarligare skada.

Hela den här boken är en exempelsamling på när det inte går så bra. Dels på vad som kan hända om man åker skateboard utför trappan, går ut i trafiken utan att se sig för eller cyklar i full fart nerför ett berg och släpper styret. Dels om man simmar med pirayor, försöker lära en tiger vacker tass eller försöker använda en giftig orm som halsduk.

De sista exempel (och några liknande) är ju relativt osannolika, och just det gör att jag blir ganska osäker på den här bokens effekt på unga läsare med lust att pröva sina egna vingar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^