Finlands Gröna lämnar regeringen på torsdag

16 september 2014 17:27 | Politik | Kommentering avstängd

Gröna förbundet (Vihreä Liitto) lämnar med största sannolikhet regeringen i Finland på torsdag. Orsaken är att regeringen då ska fatta beslut om Fennovoimas begäran om tillstånd för kärnkraftverket i Pyhäjoki och att näringsdepartementets förslag är att säga ja. Ryska Rosatom står för reaktorleveransen och ska också ta över en tredjedel av aktierna i det finska kärnkraftverket.

Ville Niinistö, för övrigt tidigare gift med Maria Wetterstrand med vilken han har gemensamma barn och som är miljöminister i den finländska regeringen, anser att det som gör det här tillståndet extra prekärt är att det ökar Finlands beroende av rysk energi.

Också ett par av de övriga partierna i den finländska koalitionsregeringen är kluvna.

Svenska Folkpartiets är sedan gammalt delat i fråga om kärnkraften, och partiet kan komma att dela sina röster. Enligt Hufvudstadsbladet kommer partiordföranden, Carl Haglund, att rösta för tillstånd, medan justitieminister Anna-Maja Henriksson röstar emot.

Även två av de tre socialdemokratiska ministrarna väntas motsätta sig kärnkraftstillståndet.

Detta har ändå stabil majoritet i regeringen.

Hur som helst får det här en intressant effekt. Vänsterförbundet (Vasemistoliitto) har tidigare lämnat regeringen, och om Gröna förbundet nu också gör det, blir Socialdemokraterna (Sosialidemokraattinen Puolue) ensamt kvar som icke borgerligt parti i den finländska regeringen

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^