Som alltid har jag röstat på Socialdemokraterna

14 september 2014 16:07 | Politik, Ur dagboken | 17 kommentarer

Jag blev i mycket unga år socialdemokrat, och när jag fick rösträtt, röstade jag självklart på Socialdemokraterna.

Det sista har jag fortsatt med allt sedan dess: Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna i riksdags-, landstings- och kommunvalen, och mitt parti har även fått min röst i EU-valen, där jag står för en mycket mer skeptisk hållning än den mitt parti så småningom kom att inta.

I EU-valen har jag därför personröstat på socialdemokratiska antifederalister.

Också i valen till riksdag, landsting och kommun har jag markerat min personliga hållning. Alla på valsedeln tillhör visserligen samma parti, men särskilt i ett stort parti som det socialdemokratiska kan man välja mellan kandidater som ligger lite olika på höger-vänsterskalan och som betonar speciella frågor olika mycket. Och eftersom jag själv tillhör vänsterflygeln i mitt parti, har jag förstås markerat detta genom att kryssa kandidater, inte nödvändigtvis med åsikter identiska med mina men ändå värderingsmässigt närstående och med en bra hållning i frågor jag tycker är viktiga.

I dag får vi se hur det går, både för det parti som är mitt och för de kandidater jag har kryssat.

I kväll ska jag och Birgitta delta i partiets centrala valvaka i Stockholm. Hur det än går, ser jag fram mot att få träffa gamla vänner.

17 kommentarer

 1. Det blir alltså minoritetsregering med SD som vågmästare. Att (v) kan ingå i regeringen skrämmer också. Sverige har beundrats för hur landet klarade ekonomin under världskrisen. Får se vad det blir nu. (Njet till Sjöstedt i ministerpost…)

  Att Stefan Löfvén växte upp kring mitt Ö-vik och bl.a. jobbade på Hägglunds känns roligt men det vill till att han håller extremisterna stången för att få mitt gillande. Vi får se om den regering han kan bilda håller i längden. Somliga talar om eventuellt nyval.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 09 15 15:33 #

 2. Bra att Löfvén säger njet till V vg regeringsposter. Detsamma borde gälla Mp. Vad har Mp i en regering att göra när de inte har en chans att få igenom sina extrema idéer om t ex kärnkraft och försvar för att inte tala om klimat. Bättre då att han söker sig högerut även om det kanske inte är möjligt att nå ända till M. Önsketänkande?

  Comment by Lasse H — 2014 09 15 18:26 #

 3. Till Ann-Katrin Roth: Din rädsla för Vänsterpartiet i regeringsställning är i sak obefogad – partiet är inte längre ett gammaldags kommunistparti av det slag du minns från din tid i Sverige. Men i dag har Stefan Löfven meddelat att han inte tänker ta med (V) i regeringen, så din oro är en smula inaktuell.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 15 18:28 #

 4. Till Lasse H: Löfven har ju själv pekat ut FP och C som tänkbara koalitionspartners. Själv är jag inte lika entusiastisk som du över en sån utveckling.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 15 18:31 #

 5. A-K Roth, Stefan Löfven tar med sig in i regeringen en dokumenterad vilja och förmåga att nå samförståndslösningar.

  Med tanke på hur långt han var beredd att gå i Saabaffären kan man misstänka att han ytterst är beredd att erbjuda Folkpartiet och Centern ministerposter i någon hjärtefråga för dem. Okej för Jonas Sjöstedt som person, men han är omgiven av alltför många, alltför tongivande virrhjärnor. En fördel för V är att de – i motsats till ett annat parti i parlamentet – slipper ständiga referenser till sina rötter.

  Frågan är hur långt allianspartierna kommer att markera mot Socialdemokraternas uppmärksammade budgetobstruktion. Kan Löfven tala om ansvar, om Alliansen behandlar S-budgeten i höst som deras budget behandlades av S?

  Inte kan väl den spektakulära situationen uppstå att ett förestående budgetbråk väcker frågan om nyval?

  Båda blockens klart uttalade beslutsamhet att stoppa SD från inflytande är det tydligaste exemplet på just detta: SD:s stora inflytande.

  Hur länge ska alla anpassningar, justeringar och passivitet i de traditionella partiernas politik beskrivas som uttryck för SD:s maktlöshet? Den största paradoxen i svensk inrikespolitik.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 15 18:59 #

 6. På tal om S-valvakan: TV2:s Agenda visade just bilden Enn Kokk-Birgitta Dahl, hårt zoomad från valvakan.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 15 20:19 #

 7. Enn: Kul att se dig och Birgitta inzoomade på valvakan :)

  Hur ser du på att Löfvén hellre bildar en borgerlig regering än en vänsterregering?

  Comment by Anders — 2014 09 15 21:50 #

 8. Till Anders: Se svar till Lasse H ovan.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 15 22:03 #

 9. Enn, ja, jag såg det senare. Tycker det visar en del mod. Jag är inte så säker på att alla ränder har gått ur. Jag har nog sett en del ställningstaganden som varit otrevliga nog även på senare år, inte bara hos (v) utan bland de radikalare inom (s). Något säger mig dock att det inte tjänar något till att specifiera. :)

  Hans G.: Jonas Sjöstedt kan nog vara lika trevlig som andra men trevlig och smart räcker inte. Somliga av hans ställningstaganden och uttalanden i utrikespolitiska frågor har varit okunniga, alternativt lögnaktiga och i slutändan oacceptabla för en som vill sitta i regeringsställning.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 09 15 22:43 #

 10. A-K Roth, Du har naturligtvis – i vart fall i huvudsak – rätt i det du säger. Men i jämförelse med vissa andra företrädare för V tycker jag att Sjöstedt är bra. Genuina personligheter i partiet, som poeten Bengt Berg, ger positiva vibbar. Men det finns för många som verkar smittade av hatbaciller.

  För övrigt tycker jag att den berättigade kritiken mot V har en benägenhet att skymma de uppenbara fördelarna. I vilka andra partier är det möjligt att förmå riksdagsledamöterna att göra personliga uppoffringar som att betala en hög ”internskatt” till partiet? Föra att nu ta ETT exempel.

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 15 22:58 #

 11. Känns väldigt bra att foliehattarna FI inte kom in men snodde goda 3 procent från vänstern främst

  Comment by Gunnar Bergquist — 2014 09 15 23:45 #

 12. Hans G.: Det är ju mycket jag inte känner till i svensk inrikespolitik. Personliga uppoffringar borde alla representanter i riksdagen räkna med att göra. De är trots allt public servants, har valt att tjäna folket. Nu låter jag kanske som Sjöstedt? Låt mig tala me’n, så kan jag leda honom rätt i utrikespolitiken så han inte ser så vilseledd ut. :)

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 09 16 1:39 #

 13. Han ser ju verkligt förbannad ut, Sjöstedt, i nätpressen. Det spekuleras i om han ska ge igen – i Expressen. Och så är vi då där med personliga vendettas och stora egon i politiken. Hell hath no fury like a party scorned. Hoppas Löfvén står på sig. Mona tvingades ge sig.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 09 16 1:47 #

 14. A-K Roth, jag menar att svenska toppolitiker i stort gör enorma personliga uppoffringar. Det blir inte många barnsagor t ex under en valkampanj än vad som ges i debatterna.

  Politikerna är oerhört påpassade. De ska vara pålästa, uppträda så som förväntas och tillåts aldrig göra ett misstag som vi andra

  Samtidigt är det så, att de allra flesta toppolitiker tjänar betydligt bättre när de hamnar utanför politiken med mer mänskliga arbetsförhållanden o s v. De kan då äntligen tacka nej till morronsoffan i TV kl 06.30 efter ett möte i Umeå dagen innan.

  Jag vet inte om folkrörelsepolitiker inom S, C och KD fortfarande har kvar den gamla inställningen om idealitet. Jag tänker då inte särskilt på Annie Lööf (som dock lär ha en rimlig timpenning).

  Gärna lite beröm åt våra oförtjänt utskällda politiker!

  (Att Mona tvingades ge sig sägs ha samband med att hon, slutligen, inte stod emot kravet att bedriva valrörelse med V – som Löfven.)

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 16 3:04 #

 15. Jag förstår att A-K Roth tycker V:s utrikespolitik är otrevlig. V anser ju nämligen t.ex. att mänskliga rättigheter även gäller palestinier.

  Comment by Anders — 2014 09 16 7:09 #

 16. Anders, den opartiskhet du tycker dig sakna hos A-K Roth, den ser du som uppenbar hos V?

  Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 16 9:00 #

 17. Anders, jag tycker bara att det rimligen inte tillhör mänskliga rättigheter att en terrorgrupp som Hamas ska fortsätta få ovillkorligt stöd när de ägnar sagda stöd till att bygga terrortunnlar och planera hemska dåd. Sjöstedt valde att liera sig med en grupp resenärer, huvudgrupp Free Gaza Movement med judehatande sponsrare, som gav taktiskt stöd till Gazas tyranner. Ignorant eller medvetet, är han i min syn lika opassande som SD att sitta i regeringsställning.
  Hur ser du själv på hur Hamas behandlar sitt eget folk? Vad vet du om Hamas dubbla krigsbrott?
  Här i Uppsala skrevs en artikel för några år sen, om det hemska i att Hamas inte skulle få ”leka på vår gård”. De leker inte, de spelar ett spel på liv och död och förtryck. Artikeln sågs inte remarkabelt i dessa cirklar och jag var förvånad över folks aningslöshet.
  Jag har en annan syn och vill värna om allas lika rättigheter, frihet från våld och terror, för kvinnor, homosexuella, kristna som judar och muslimer. Du vet inte vad du talar om, Anders.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2014 09 16 13:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^