De skiftande resultaten i danska opinionsundersökningar resultat av osäkerhet bland väljarna eller av skillnader i mätmetoder?

12 september 2014 0:03 | Politik | 2 kommentarer

De danska opinionsundersökningarna visar så ofta olika resultat, att man frågar sig, om detta beror på osäkerhet bland väljarna eller på skillnader i mätmetoder.

Yougovs senaste mätning visar dock i ett viktigt avseende samma resultat som andra aktuella mätningar: Borgerliga oppositionspartiet Venstre är med 23,5 procent Danmarks största parti. Genomsnittet av olika mätningar i Berlingske Barometer visar samma resultat. Venstre närmar sig åter sitt resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Men i fråga om vilket parti som är tvåa visar Yougovs mätning ett resultat som avviker från andra aktuella. Yougov ger Dansk Folkeparti andraplatsen med 20,5 procent, vilket skiljer sig från genomsnittet i Berlingske Barometer, 19,6 procent, som ger DF tredjeplatsen. I valet 2011 fick DF bara 12,3 procent.

I Yougov-mätningen är Socialdemokratiet trea med 20,0 procent, men i Berlingske Barometer har partiet andraplatsen med 21,2 procent. Vilket som än är korrekt, har partiet en bit kvar till sitt resultat i folketingsvalet 2011, 24,8 procent.

Socialdemokraternes kvarvarande partner i den sittande regeringen, socialliberala Radikale Venstre, får i den aktuella mätningen ett mindre stöd, 7,3 procent, än i barometergenomsnittet, 8,0 procent. Båda siffrorna ligger under partiets resultat i valet 2011, 9,5 procent.

Tendensen för regeringens stödpartier på vänsterkanten skiljer sig också i den här mätningen från de tidigare redovisade i Berlingske.

I Yougov-mätningen får Socialistisk Folkeparti bara 5,6 procent mot 6,8 procent i Barometern. I valet 2011 fick SF 9,2 procent.

Den rödgröna och feministiska Enhedslisten får i den aktuella mätningen hela 11,4 procent mot 9,7 procent i Barometern och bara 6,7 procent i valet 2011.

Konservative Folkeparti får hos Yougov 5,8 procent mot 5,5 procent i Barometern, vilket är över valresultatet 2011, 4,9 procent.

Liberal Alliance får nästan lika mycket, 5,6 procent, mot 5,2 i Barometern och 5,0 procent i valet 2011.

2 kommentarer

  1. Visst kan det vara underhållande att läsa om opinionsundersökningar i Norge, Danmark, Finland och Estland, men där tar det några år innan det är dags för val. I Norge tillåter dessutom inte grundlagen några nyval.
    I Sverige är det två dagar kvar till valet och jag har inte sett en siffra eller bokstav på den här bloggen om de många opinionsundersökningar som publicerats bara de senaste två veckorna. Varför?

    Comment by Jean — 2014 09 12 15:38 #

  2. Till Jean: Jag svarade på en motsvarande fråga alldeles nyligen: ”Jag har svarat på det här tidigare. S-bloggar är fullt av kommentarer till aktuell politik och opinionsmätningar i vårt eget land, och jag vill då bidra med den unika kunskap jag på grund av mitt gamla värv som de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare har om politiska strömningar och förhållanden i våra grannländer. Också av det som händer i grannländerna kan vi lära oss mycket för egen del.”

    Då gav jag också, i två etapper, exempel på vad vi i Sverige kan lära oss av opinionsförskjutningar i grannländerna. Men jag orkar inte upprepa det bara för att du nu ställer exakt samma fråga.

    Comment by Enn Kokk — 2014 09 12 16:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^