Det är de två herrarnas tjänare som verkligen lyser

8 september 2014 16:34 | Mat & dryck, Teater, Ur dagboken | 7 kommentarer

Carlo Goldoni (1707-1793) skrev sin ”Två herrars tjänare” (”Il servitore di due padroni”, 1745) i commedia dell’arte-traditionen: Karaktärerna i den är fasta och förändras inte under spelets gång. När Dritëro Kaspari (regi) nu sätter upp den på Uppsala Stadsteater, understryks karaktärernas olikheter ytterligare med hjälp av skådespelarnas olikfärgade kläder, signerade Annika Nieminen Bromberg. Musiken, vald av Marie Persson Hedenius, piggar upp det hela ytterligare genom val som väcker associationer hos den nutida publiken, sådant som ett tema som vi känner igen från en disneyfilm och ”Love Hurts”, som vi har hört med många kända artister – i pjäsen förekommer den senare som bakgrund till Florindo Aretusis (Francisco Sobrado) och Beatrice Rasponis (Moa Sillén) återförening. Klas Abrahamssons fria översättning av Goldonis originaltext rymmer också en och annan blinkning till just uppsalapubliken, till exempel betjänten Truffaldinos (Özz Nûjen) lilla skämt om de ständiga förseningarna på tågen mellan Uppsala och Stockholm.

Özz Nûjen gör för övrigt en rollprestation som höjer honom över alla andra agerande. Som pjästiteln antyder är han två herrars tjänare, tjänare i den gammaldags meningen som synonym till betjänt. Lite handlar det här om moral, dubbel sådan till och med. Men i grunden är det här en social moralitet. För en fattig underordnad gäller det att om möjligt sno åt sig lite av håvorna på den mer välbeställdes bord, i det här fallet alltså bord hos två olika herrar. Det här illustreras i pjäsen i en ganska lång scen, där värdshusvärden Herr Brighella (Göran Engman) bär in rätter som Truffaldino fördelar åt olika håll men också, när tillfälle ges, tar sig en smakbit av.

Truffaldino kastar också lystna blickar på Smeraldina (Åsa Forsblad Morisse), kammarjungfru hos Clarice (Emelie Wallberg), dotter till ett av familjeöverhuvudena i det här dramat, fast kanske mer komedin, herr Pantalone de Bisognosi (Mathias Olsson), köpman från Venedig.

Clarice har svårigheter att få till det med Silvio (Eli Ingvarsson), son till Dr Lombardi (Gustav Levin), akademiker från Venedig. Det här är Italien i en tid då börd och pengar betydde mer än de ungas kärlek.

Men det uppstår ännu fler komplikationer.

Florindo Aretusi flyr från Turin till Venedig efter att i en duell ha dödat Federigo Rasponi, bror till hans älskade Beatrice. Beatrice har i sin tur också gett sig i väg från Turin för att leta efter Florindo. I samband med flykten hemifrån har hon klätt ut sig till sin döde bror. (Moa Siléns könsbyte ändar för övrigt senare i att hon plockar av sig alla sina falska könsattribut, bland annat den banan hon har haft fram i herrbyxorna – varpå Truffaldino äter upp den.) När han/hon sedan träffar köpmannen Pantalone, bestämmer sig denne för att bryta förlovningen mellan dottern Clarice och Silvio, detta eftersom han tidigare har lovat bort dottern till Federigo Rasponi, som han tror att han har framför sig.

Ja, jag tror att ni nu förstår den här pjäsens konstruktion.

Vill ni veta hur det går, får ni själva gå till Uppsala stadsteater.

Visst har Uppsala Nya Tidnings recensent rätt i att den här föreställningen behöver slipas till och bitvis också skulle må väl av ett lite högre tempo. Men den är helt rätt tänkt, så den hittar nog snart sin perfekta form, och framför allt: Özz Nûjen är personligen ett sådant scenfenomen, att redan hans rollprestation gör det motiverat att skaffa biljett. Och flera av de andra rollprestationerna höjer sig över genomsnittet.

* * *

I salongen och i foajén under pausen träffade jag flera bekanta, som hör hemma på den vänstra sidan i uppsalapolitiken och länspolitiken: socialdemokraterna Agneta Gille, Börje Wennberg, Dick Jansson och Silva Wistrand och min gamla kollega i kulturnämnden, vänsterpartisten Ulla-Stina Claesson. Att vi träffade de här personerna på Stadsteatern har inget att göra med att de skulle försumma valrörelsen – att störa väljare lördag eftermiddag-kväll vore kontraproduktivt. De har alla gjort ett gott valjobb, som jag hoppas att de belönas för på valdagen.

Och så träffade jag Lena Sommestad, som numera står utanför partipolitiken eftersom hon är landshövding (i Hallands län). Det är synd att hon valde att lämna sina politiska uppdrag. Men hon gjorde väl den ganska realistiska kalkylen att nästa miljöminister kommer att heta Gustav Fridolin. Och eftersom hon heller aldrig har fått någon riktig uppbackning av de ledande partivännerna (S) i Uppsala, valde hon det här värvet i stället. Fast det här är mina egna reflektioner. Vi talade om annat och fick också en inbjudan att komma och hälsa på i Halmstad.

Efter föreställningens slut hade Birgitta och jag bestämt oss för att gå ut och äta middag. Det blev en kort promenad: Vi gick till China Garden på hörnet, Kungsgatan 55.

Vi bestämde oss för att äta anka szechuen, en härligt starkt kryddad rätt med ris och grönsaker, delvis till och med knaperstekt. Till det drack vi alkoholfritt rödvin.

7 kommentarer

 1. När du talar om Lena Sommestad, så kommer jag ihåg när jag jobbade som fastighetskötare på Börjegatan 7. Jag kommer ihåg hennes mamma som en väldigt trevlig ¨tant¨. Jag har dessutom alltid föredragit China garden framför deras konkurrent bredvid. Jag har dock vissa klagomål när det gäller China Garden. Köp aldrig de missfoster som de kallar Dry Martini eller Irish Coffee, men det gäller väl inte er längre. Men god mat har de fortfarande
  .

  Comment by Åke F — 2014 09 08 20:07 #

 2. Till Åke F: Konkurrenten bredvid slutade vi gå på nu för ganska länge sen. En dam som då jobbade där kände igen min hustru och trakasserade henne sen under måltiden med anklagelser om någon fråga som hon (hustrun) inte hade något att göra med. Det hjälpte inte att försöka förklara – det var lite grann ”politiker som politiker” över det.

  Det hjälper för övrigt inte ens med att avgå med pension. På ett par av hamnkrogarna i Öregrund har hon, märk i mitt sällskap, också antastats (alltså politiskt) av berusade manliga gäster. En satte sig till och med, utan att fråga om lov, ned vid vårt bord och pratade och pratade och pratade.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 08 22:15 #

 3. No respect!!Dessa dumma tilltag tycker skit om, man måste kunna röra sig fritt utan att bli antastad vare sig man är politiker eller ”vanlig” människa. Till och med Figo den gode fotbollsspelaren får gå obehindrat på Sollefteås gator utan att någon bryr sig. Kanske dags att flytta norrut……….

  Comment by Urban Sjölander — 2014 09 10 17:52 #

 4. Till Urban S. Finns det gator i Sollefteå? På min tid var det bara ett skidspår mellan två regementen.

  Comment by Bengt O. — 2014 09 11 16:53 #

 5. Skidspåret finns kvar men inga regementen så långt ögat kan nå och det ögat ser långt med tanke på all nedläggning av dessa regementen runt om i Sverige. Men Försvarets avelanstalt finns kvar men dock på I21:s gamla område.
  Samtidigt skall sägas att staden har tappat det mesta och om nu familjen Enn skulle mot förmodan flytta dit finns ingen mataffär i centrum men en sagolik COOP lite utanför, men det skall sägas att utanför Sollefteå det är inte speciellt långt…..
  GOTUR i spåret!

  Comment by Urban Sjölander — 2014 09 11 19:53 #

 6. Till Urban Sjölander: Coop – fast det hette ju inte så på den tiden – hade en stor butik på Storgatan i Sollefteå, vill jag minnas, alltså en bit från I 21, där jag gjorde lumpen och sen en repmånad. Är den borta nu och ersatt av en ny – var i så fall?

  Det var länge sedan jag var i Sollefteå nu – sist var det väl som journalist på en centerstämma, och då bodde jag uppe på Hallstaberget.

  Comment by Enn Kokk — 2014 09 12 13:02 #

 7. Det är ganska precis 500 meter mellan ingången till gamla Domus vid Storgatan och ingången till nya Coop längre österut på Storgatan (på gamla marknadsplatsen). Från gamla, nedlagda Tempo till det rätt otrevliga Lidl är det 300 meter.
  Sollefteåborna tycker att det är långt. Eftersom stadsbebyggelsen i Sollefteå är långsträckt utefter älven och den gamla landsvägen Storgatan – och de flesta av stadsborna väl ändå inte bor i området mellan Jämtgatan och Djupövägen – borde förskjutningen innebära att ett antal invånare i stället har fått närmare till matbutiken. Men det argumentet har jag nog ännu inte hört.

  Comment by Magnus Andersson — 2014 09 12 14:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^