Høyre fortsatt störst i Oslo – men Arbeiderpartiet hoppas på en Raymond Johansen-effekt

7 september 2014 9:40 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiet har inte lyckats på länge i Oslo, som nu i 18 år har haft borgerligt styre.

För att jämföra huvudkonkurrenterna om makten i den norska huvudstaden: I kommunvalet 2011 fick Høyre 35,7 procent av rösterna mot Arbeiderpartiets 33,1. I en färsk opinionsmätning gjord av Respons för Aftenposten backar båda partierna, Høyre med 2,9 procentenheter till 32,8 procent och Arbeiderpartiet med 1,7 procentenheter till 31,4 procent. Men i motsats till i Norge i stort är alltså Høyre fortsatt största parti i huvudstaden.

I gengäld är Høyres partner i den blå-blå regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet relativt sett mindre i huvudstaden, där partiet i kommunvalet 2011 bara fick 7,0 procent. I den aktuella oslomätningen får Frp 9,1 procent, vilket är en ökning med 2,1 procent.

Av övriga borgerliga partier är liberala Venstre stort i Oslo, större än i riksgenomsnitt. I kommunvalet 2011 fick Venstre 8,2 procent, och stödet i den aktuella mätningen är ännu lite större, 8,8 procent (+ 0,6 procentenheter).

Kristelig Folkeparti har inte ett lika stort stöd i huvudstaden som i landet i övrigt. I kommunvalet 2011 fick partiet stöd av 2,4 procent i Oslo, och i den aktuella undersökningen är stödet för partiet lika litet (+ – 0).

Senterpartiet, som i Norge är ett utpräglat landsbygds- och jordbrukarparti, fick i kommunvalet 2011 i Oslo stöd bara av 0,5 procent, och stödet är lika lågt i den aktuella undersökningen (+ – 0).

I Oslo går Sosialistisk Venstreparti bättre än i rikssnitt. I kommunvalet 2011 fick partiet där 6,3 procent, och i den aktuella mätningen är det uppe i 6,5 procent (+ 0,2).

Mycket starkare än i landet i snitt är också yttervänsterpartiet Rødt i Oslo. I kommunvalet 2011 fick det i Oslo 3,6 procent, men i den aktuella mätningen backar det med 0,5 procentenheter och får då 3,1 procent.

Raketen i oslopolitiken är Miljøpartiet De Grønne, som i det norska fallet i princip är blockneutralt. Det här partiet fick i kommunvalet 2011 i Oslo bara 2,5 procent, men i stortingsvalet 3013 lyckades det i huvudstaden få hela 5,6 procent. I den aktuella mätningen ökar partiet med 2,6 procentenheter till 5,1 procent.

Märk att frågan i den ovan refererade undersökningen löd: ”Om det var kommunval i morgon, vilket parti skulle du då rösta på?”.

Arbeiderpartiet hoppas nu kunna förbättra sin ställning i Oslo genom att byta förstanamn. Den som ska toppa partiets oslolista är partisekreteraren i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen. Hans politiska profil är här intressant: Han har varit ordförande för SVs ungdomsförbund Sosialistisk Ungdom 1986-1988 och var 1990-1991 ledare för osloavdelningen av Sosialistisk Venstre. Det faktum att han var anhängare av norskt EU-medlemskap gjorde att han ströks på valsedeln av ett par tusen SV-röstande och till att han bytte parti.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^