Socialdemokratiet tvåa igen i dansk mätning
2 september 2014 17:33 | Politik | 6 kommentarerDet går en smula fram och tillbaka i de danska gallupmätningarna.
I den senaste mätningen från Voxmeter ligger åter Socialdemokratiet på andra plats med 22,1 procent, 21,1 procent i Berlingske Barometer som väger samman olika mätningar från senare tid. Men partiets resultat i folketingsvalet 2011 var högre, 24,8 procent. Även den här mätningen är gjord före den här om dagen gjorda förändringen i regeringen.
Det betyder att den här mätningen inte heller fångar in att ledaren för Radikale Venstre Margrete Vestager då utsågs till Danmarks nya EU-kommissionär och att partiet fick ny ledare som övertar hennes post i regeringen. Enligt den här mätningen får det här socialliberala partiet stöd av 8,9 procent (8,3 procent enligt Barometern). Det är inte så långt från valresultatet 2011, 9,5 procent.
Socialistisk Folkeparti, som lämnade den här regeringen, får i den aktuella mätningen 7,3 procent, mer än i barometergenomsnittet, 6,8 procent. Så än är det en bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.
I den här mätningen får SFs främsta röstkonkurrent, rödgröna och feministiska Enhedslisten, 8,8 procent, lägre än barometergenomsnittet som är 9,5 procent. Enhedslisten fick 6,7 procent i folketingsvalet 2011.
Högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som i vissa andra mätningar har haft mycket högre tal, får i den aktuella mätningen stöd av 18,9 procent mot 19,8 procent i Barometern. I valet 2011 fick partiet stöd av 12,3 procent.
Största parti även i den här mätningen är borgerliga Venstre med 23,4 procent – i Barometern hamnar partiet på 22,9 procent. Båda siffrorna innebär ett tapp jämfört med valet 2011, då partiet fick stöd av 26,7 procent.
Konservative Folkeparti ligger med 5,3 procent (5,7 procent i Barometern) aningen högre än sitt valresultat 2011, 4,9 procent.
Och Liberal Alliance, som i valet fick 5,0 procent, ligger i den aktuella mätningen på 4,6 procent, i Barometern på 5,1 procent.
6 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
När man läser dina kommentarer om den aktuella politiska situationen i våra grannländer så är det inte utan att man undrar över varför du inte har några kommentarer och funderingar över situationen i vårt eget land, nu när vi är mitt uppe i en intensiv valrörelse ?
Comment by Kjell Bostedt — 2014 09 02 22:19 #
Instämmer!
Comment by Åke F — 2014 09 03 0:57 #
Till Kjell och Åke: Jag har svarat på det här tidigare. S-bloggar är fullt av kommentarer till aktuell politik och opinionsmätningar i vårt eget land, och jag vill då bidra med den unika kunskap jag på grund av mitt gamla värv som de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare har om politiska strömningar och förhållanden i våra grannländer. Också av det som händer i grannländerna kan vi lära oss mycket för egen del.
Fast det händer ju att jag skriver om svensk inrikespolitik också.
Men för att återvända till det jag skriver om – det går att dra en intressant slutsats av vänsterpartiernas deltagande i regeringskoalitioner i våra grannländer. Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) i Finland och Socialistisk Folkeparti i Danmark har båda utträtt ur de koalitionsregeringar som finns där, och Sosialistisk Venstreparti, som ingick i en motsvarande koalition i Norge, en regering som föll efter senaste valet, har kämpat med vikande opinionssiffror, ofta under spärren. Uppenbart har de här partierna svårt att sätta politiska avtryck i ett politiskt samarbete, där huvudkursen utformas av någon annan och där utrymmet för deras hjärtefrågor och infallsvinklar är ganska begränsat.
Jonas Sjöstedt, som inte är någon politisk dumbom, har säkert också sett det här, och det är utan tvekan en bidragande orsak till att han med sådan envishet villkorar Vänsterpartiets deltagande i en koalitionsregering med S och MP med att en ny regering måste byta kurs i fråga om rätten att utföra vård, skola och omsorg. I den här frågan delar jag för övrigt ståndpunkt med Sjöstedt – märk att den här ståndpunkten var socialdemokratins på Palmes och min egen tid; den här hållningen fanns till och med inskriven i partiprogrammen.
Comment by Enn Kokk — 2014 09 03 7:53 #
Enn Kokk, att vi servas med omvärldsanalyser är mycket bra, tack!
Men det skulle vara väldigt trevligt med aktuella analyser kring det inhemska skeendet med omvärldsexempel.
Din omvärldsbevakning fyller en medielucka. Inför den nya regeringsbildningen kanske du dyker upp i rutan eller i radio och gör en genomgång av förutsättningarna utifrån dina kunskaper på området?
Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 03 11:43 #
Till Hans G Eriksson: Jag slog ju en sådan brygga i kommentaren ovanför din, och jag ska göra ytterligare en sån analys.
Ett nytt politiskt fenomen i de nordiska länderna är uppkomsten av populistiska, i olika grad högervridna partier. I Danmark finns Dansk Folkeparti, som i opinionsmätningarna pendlar mellan att vara Danmarks tredje och allra största parti. I Norge finns Fremskrittspartiet, som är unikt i sammanhanget genom att det har fått bilda regering tillsammans med ett normalt högerparti. En intressant effekt av inträdet i regeringen är att partiet har tappat opinionsstöd – här ser vi lite av samma fenomen som i fråga om vänsterpartier som tar regeringsansvar. I Finland finns Perussuomalaiset, Sannfinländarna, som i opinionsmätningarna är större än Socialdemokraterna. Och i Sverige finns som bekant Sverigedemokraterna, det parti av de nämnda som har mest nassebakgrund.
Det man kan se ganska tydligt i de här fyra nordiska länderna är att också arbetarväljare, traditionellt och klassmässigt socialdemokrater, lockas till de här partierna. Det finns bland de arbetarväljare jag syftar på i den ekonomiska nedgångstid som råder en mottaglighet för att skylla problemen på invandrare och flyktingar, men det finns även en annan förklaring: De socialdemokratiska partierna med sin valpropaganda riktad till den understundom feta medelklassen känns, jämfört med förr, som svikare.
Jag är själv uppvuxen i och inväxt i en socialdemokrati där det fortfarande var närmast självklart för dem där nere som knöt näven i fickan mot dem där uppe att rösta på Socialdemokraterna.
Comment by Enn Kokk — 2014 09 03 13:27 #
Enn Kokk, stort tack för ditt svar!
Comment by Hans G Eriksson — 2014 09 03 14:08 #